BANCI | Analiza

Analiza BCR: Economia are nevoie de relaxarea politicii monetare, dar criza Euro imprima o directie opusa

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-11-04 18:45

Pe fondul unui mediu international foarte volatil si emotional, BNR a decis reducerea dobânzii de politică monetară cu 25 de puncte de bază, probabil într-o încercare de sprijinire a unei reveniri economice anemice în 2012, estimată de majoritatea analistilor externi si locali la sub 2% (cel putin până în prezent), se arata in ultimul raport de cercetare al BCR.

Miscarea surprinzătoare a prins pietele total nepregătite, având în vedere că estimările indicau o dobândă neschimbată. Estimând o consolidare a trendului dezinflationist în următoarele luni, BNR pare că a devenit brusc mai putin îngrijorată de situatia tensionată de pe plan extern, de expunerea destul de mare a unor tări de la periferia Zonei Euro asupra sistemului bancar românesc si de ponderea înaltă a creditelor în valută.

Leul a reactionat rapid la decizia BNR si s-a depreciat cu 0,1% fată de euro.

Dincolo de ratiunea legată de scăderea inflatiei, reducerea dobânzii de politică monetară a fost determinată si de un compromis între legislatia recent adoptată pentru restrângerea creditului de consum si ipotecar în valută si nevoia de atenuare a efectelor sale, după ce comunitatea bancară locală a primit-o cu destulă reticentă (desi noua legislatie va reduce riscurile si va contribui la mentinerea stabilitătii financiare, ea va pune presiune asupra creditului neguvernamental).

Banca centrală a fost reticentă în a tăia rezervele minime obligatorii pentru lei, o măsură cu un impact mai puternic de relaxare a politicii monetare, dar nu excludem o astfel de măsură în viitor dacă randamentele pe piata primară rămân înalte, în conditiile în care guvernul încearcă să tină cheltuielile sub control.

De asemenea, o reducere a rezervelor minime obligatorii pentru valută este putin probabilă acum deoarece banca centrală doreste să evite o iesire a capitalului din tară, în lipsa unui angajament de mentinere a expunerii pe România a băncilor.

O reducere a rezervelor minime obligatorii ar fi posibilă în semestrul II 2012 pentru finantarea deficitului bugetar printr-o emisiune de obligatiuni în valută pe piata locală sau un “club loan”.

Fără îndoială că economia României, care a avut o revenire ezitantă până în prezent (iar cele două motoare principale, consumul privat si investitiile nu au furnizat suficientă fortă) ar avea nevoie de o continuare a relaxării politicii monetare, dar criza din Zona Euro, care s-ar putea adânci pe termen scurt, imprimă o directie opusă a politicii monetare.

Alegerile generale programate pentru 2012 sugerează anumite riscuri.

Un derapaj fiscal sau o depăsire a anumitor categorii de cheltuieli sunt elemente obisnuite în România într-un an electoral, chiar dacă acum FMI si CE monitorizează atent evolutiile de pe piata românească.

În conditiile în care România va trebui să dovedească multă precautie în lunile următoare în încercarea de a găsi echilibrul între sustinerea revenirii economice si oferirea unei prime investitorilor pentru a evita deprecierea monedei, credem că există posibilitatea reducerii dobânzii de politică monetară cu încă 50 de puncte de bază până la 5,5% în trimestrul I 2012.

Noua atitudine mai relaxată a băncii centrale ne-a determinat să revizuim estimarea cursului de schimb la 4,35 în martie 2012.

Spre deosebire de celelalte monede din regiune, leul a continuat să se deprecieze joi atingând minimul ultimelor cinci săptămâni de 4,349.

Randamentele de pe piata primară s-au redus ieri, când Ministerul de Finante a vândut obligatiuni în lei pe doi ani de 500 de milioane de lei.

Recenta scădere a dobânzii de politică monetară ar fi putut sta în spatele reducerii randamentelor, dar rămâne de văzut dacă trendul descendent va rezista, în conditiile în care randamentele de pe piata secundară s-au mentinut constante, precizeaza economistii BCR.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii