BANCI | Analiza

Analistii Erste Bank isi mentin perspectiva optimista asupra sectorului bancar romanesc

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-09-22 11:54

Avand in vedere cresterea economiei Romaniei estimata la 2,5% in 2013 – a doua ca marime in regiune, dupa Turcia – profilul de risc scazut in ceea ce priveste conditiile fiscale, balanta de plati solida si nivelul bun de ocupare a fortei de munca, analistii Erste iși mențin perspectiva optimista asupra sectorului bancar romanesc, potrivit analistilor Erste Bank, actionarul majoritar al celei mai mari banci romanesti, BCR.

Erste Bank: "Creditarea a fost sustinuta in ultima perioada de imprumuturile ipotecare, cu o crestere anuala de 6,5%. In general, creditele de consum au continuat sa aiba o evolutie negativa, inregistrand o scadere anuala de 8,9% din cauza reducerii cererii, in timp ce creditele pentru companii au scazut cu 2,7% fata de anul trecut.

Aceste evolutii indica faptul ca mediul economic este in continuare dificil in acest moment. Depozitele isi mentin tendinta pozitiva in contextul in care plasamentele gospodariilor si companiilor au crescut cu 1,6% fata de sfarsitul anului trecut sau cu 2,9% in termeni anuali.

In ceea ce priveste calitatea activelor, rata creditelor neperformante a crescut la 20,9% de la 18% la sfarsitul anului 2012 din cauza unei activitati de creditare reduse care nu a sustinut baza de raportare.

Pentru prima jumatate a anului 2013, bancile locale au raportat un profit net agregat de aproximativ 258 milioane EUR (1.15 miliarde RON) comparativ cu pierderea de 44,8 milioane EUR (200 milioane RON) raportata pentru perioada similara a anului 2012.

Sectoarele bancare din ECE vor fi avantajate

Primele indicii timpurii de redresare din zona euro redirectioneaza treptat interesul investitorilor spre un scenariu de crestere, iar sectoarele bancare din Europa Centrala si de Est (ECE) vor fi astfel avantajate, conform raportului despre sectorul bancar din ECE publicat de Erste Group.

„In general, anticipam ca avantajele structurale ale unor tari precum Polonia si Republica Ceha vor asigura baza pentru o crestere accelerata in 2014 si in anii urmatori. Scaderea costurilor de risc impreuna cu generarea accelerata de venituri prin cresterea volumelor si marjelor de dobanda neta, precum si managementul riguros al costurilor, vor declansa probabil cresterea rezultatelor incepand de anul viitor. Eventualele riscuri pentru profitabilitatea bancilor din tarile respective ar putea fi ține mai curand de aspecte fiscale, nu de cele operationale (discutii privind taxa bancara, cresterea impozitului pe profit). Principala provocare pentru Ungaria, Romania si Serbia o reprezinta reducerea costurilor de risc si asigurarea unui echilibru intre crestere, marje si costurile de risc in vederea obtinerii unei profitabilitati sustenabile. Capitalizarea este in continuare solida si de aceea constituie un pilon puternic pentru aceste evolutii,” explica Günter Hohberger, analist pentru sectorul bancar din ECE al Erste Group.

Republica Ceha – calitate stabila a activelor la o rata a creditelor neperformante de 6%

In contextul cresterii PIB-ului Cehiei cu +0,6% in T2 fata de trimestrul precedent si al recentei majorari a randamentelor obligatiunilor cu scadenta la 10 ani la 2,44, bancile din Republica Ceha estimeaza o imbunatatire relativa a contextului in semestrul al doilea din 2013. Cresterea creditelor de retail este sustinuta de imprumuturile ipotecare, cu o crestere anuala de +3,2%, in timp ce volumul creditelor de consum a continuat sa scada cu 1,0% in termeni anuali.

Cea mai mare parte a operatiunilor recente de creditare pe segmentul corporate este legata de finantarea capitalului de lucru, in timp ce acordarea de noi credite pentru companii stagneaza. Cresterea depozitelor ramane la fel de solida ca intotdeauna, situandu-se la 4,8% in termeni anuali, si permite astfel mentinerea raportului credite/depozite la 75%, unul dintre cele mai scazute niveluri din ECE. In pofida recesiunii, calitatea activelor bancilor cehe ramane stabila, cu o rata de creditelor neperformante care se situeaza la 6,0%.

Polonia – redresarea veniturilor nete din dobanzi incepand cu T3 2013

In Polonia, soldul creditelor a crescut in iulie 2013 cu 3,7% in termeni anuali (inclusiv institutiile publice), in contextul majorarii imprumuturilor pentru persoane fizice cu 3,3% si a creditelor pentru companii cu 0,5%. Pe segmentul corporate, soldul creditelor pentru investitii a crescut pentru a doua luna consecutiv, dupa sase luni de scadere in termeni anuali, ceea ce indica perspectivele unei reveniri economice.

In contextul in care relaxarea reglementarilor privind creditele de consum continua, iar dobanda de pe piata monetara se situeaza la o valoare minima record, se estimeaza o accelerare a creditarii de retail spre sfarsitul anului 2013; redresarea creditelor pentru companii ar trebui sa fie sustinuta de cresterea consumului si, prin urmare, de intensificarea investitiilor, sustinute si de proiectele cu finantare europeana.

Marja neta a dobanzilor s-a imbunatatit usor pentru unele banci, in pofida reducerii dobanzilor pe piata monetara, intrucat au putut sa compenseze partial efectul negativ al contextului caracterizat de dobanzi reduse prin ajustari agresive de pret. De altfel, pe baza datelor din iulie, analistii Erste considera ca veniturile nete din dobanzi au atins nivelul minim si previzioneaza imbunatatirea acestui indicator fata de T2 2013, datorita majorarii marjelor nete din dobanzi, insotita de o crestere usoara a volumelor de creditare.

„In contextul inaspririi politicilor monetare si majorarii dobanzilor, estimam ca o modificare cu 100 de puncte de baza a dobanzilor va conduce la majorarea marjelor nete din dobanzi cu circa 30 - 40 de puncte de baza in cazul PKO BP, cu 20-30 puncte de baza pentru Pekao si BRE si cu aproximativ 10-20 puncte de baza in cazul BZ WBK,’’ subliniaza Magdalena Komaracka, Sef Departament de Cercetare in cadrul Erste Securities Polska.

Dezideratul de crestere a eficientei poate incuraja si reducerea costurilor in retelele de sucursale, precum si noi fuziuni si achizitii. Cu toate acestea, analistii Erste nu anticipeaza o scadere dramatica a numarului de sucursale, ci mai degraba o schimbare a obiectivelor acestora, precum si reduceri de personal.

„Ramanem optimisti in privinta actiunilor bancilor poloneze, deoarece estimam o crestere de 2,4% a economiei Poloniei in 2014, dupa o rata de crestere de 1,1% in 2013, si ne asteptam ca bancile sa valorifice la maxim aceasta evolutie.’’

Ungaria – procesul de dezintermediere a atins nivelul minim in T2 2013, cererea de credite pentru IMM-uri se redreseaza; rata creditelor neperformante ramane o povara

Mediul de afaceri din Ungaria a ramas o povara pentru profitabilitatea bancilor, rata creditelor neperformante inregistrand o crestere dinamica de aproximativ 18% in T2 2013, fata de 4% in T1 2009. Chiar daca acumularea de credite neperformante a incetinit in ultimele patru trimestre, aceasta tendinta nu va fi sustinuta de planul de salvare anuntat pentru persoanele cu credite ipotecare in valuta, care a dus deja la cresterea incertitudinii pe piata deoarece debitorii asteapta detaliile acestui plan. In T2 2013, acoperirea cu provizioane a pierderilor din credite era de 58% in intregul sistem bancar din Ungaria.

Mai important, procesul de reducere a gradului de indatorare a atins probabil punctul minim in T2 2013, in principal datorita Schemei de Finantare pentru Crestere (FGS) care stimuleaza cererea de credite din partea IMM-urilor – in trimestrele urmatoare se va observa o oarecare imbunatatire a volumului. Datorita rezultatelor bune obtinute, FGS a fost suplimentat cu 2.000 miliarde HUF luna aceasta. Analistii Erste preconizeaza o scadere cu 2,5% a portofoliului de credite in 2013, dupa un declin de aproximativ 6% inregistrat in prima jumatate a anului. Este probabil sa se inregistreze cresteri de 1% anul viitor si de +3% in 2015.

Pe partea de finantare externa, bancile din Ungaria au reusit sa reduca la jumatate finantarea de la bancile-mama in ultimii cinci ani. La sfarsitul lunii iulie, finantarea externa a scazut la 26,8 miliarde CHF (21,5 miliarde EUR), de la un maxim de 66 miliarde CHF (43 miliarde EUR) inregistrat la inceputul crizei financiare. In franci elvetieni, nivelul actual este identic cu cel din 2004, in timp ce exprimat in forinti se situeaza la nivelul din 2006 (din cauza deprecierii inregistrate de moneda Ungariei in aceasta perioada).

Principalele recomandari in ECE și Turcia

Analiștii Erste estimeaza ca economia poloneza s-ar putea redresa anul viitor si ca bancile sunt un bun indicator in acest sens – prin urmare, sunt optimisti in privinta actiunilor sectorului bancar polonez.

In pofida unei performante foarte bune a prețului acțiunilor, analistii Erste recomanda in continuare cumpararea acțiunilor BZ WBK, deoarece se asteapta ca tendința puternica de creștere a veniturilor sa fie favorizata de recenta achizitie a Kredyt Bank. Sinergiile create vor contribui si mai mult la imbunatatirea indicatorilor financiari ai BZ WBK in 2014 si 2015, asigurandu-i o evaluare obiectiva mai buna.

"Evaluam Bank Pekao la Acumulare, deoarece credem ca rata de capitalizare foarte buna a bancilor le plaseaza intr-o pozitie favorabila unei cresteri viitoare, atat organica, cat si prin achizitii. De asemenea, credem ca Pekao va inregistra un randament al dividendelor relativ ridicat (de aproximativ 6%), cu posibilitatea platii unor dividende suplimentare, cu conditia ca reglementarile sa devina mai favorabile. La PKO BP, evaluarea de acumulare este determinata de potențialele sinergii generate de achizitia Nordea, dar si de convingerea noastra ca, daca ratele dobanzii ar reveni la valoarea initiala, banca ar trebui sa isi poata imbunatati indicatorii cheie."

Pe langa bancile poloneze, Erste a evaluat și companiile cu capitalizare de piața mare acordand calificativul Acumulare pentru Raiffeisen Bank International (in scadere de la Cumparare) si Komercni banka (CZ).

"Dupa recentul avertisment privind profitul RBI, ne susținem in continuare punctul de vedere ca problema capitalizarii nu se poate rezolva probabil pe termen scurt printr-o majorare de capital care sa duca la diluarea semnificativa a participațiilor. Preconizam mai degraba o serie de masuri bazate pe o strategie pe termen mediu de rambursare a transei de participare a statului (1,75 miliarde EUR) pana la sfarsitul anului 2017 decat o emisiune substantiala de drepturi la pretul actual al actiunilor. Apreciem poziționarea Komercni banka ca investiție in vederea obținerii de dividende (in prezent, 5,5% randament estimat al dividendelor in 2013) si datorita raportului relativ scazut intre valoarea contabila și cea de piața comparativ cu bancile similare din Polonia (1,6x P/B 2013 versus 1,9x pentru cele patru banci poloneze mari)."

"Din categoria companiilor cu capitalizare de piața redusa, acordam calificativul Acumulare pentru Banca Transilvania (RO), AIK Banka (RS) si Komercijalna Banka (RS) in principal datorita valorii de piața relativ scazute comparativ cu nivelul solid al profitabilitații", mai arata analistii Erste.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii