BANCI | Stirea Zilei

ANAF deruleaza in prezent inspectii fiscale la trei banci, pentru a depista cauza pierderilor si neplatii impozitului pe profit (actualizat)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-08-13 22:12

Ministerul Finantelor, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), are in prezent in derulare inspectii fiscale la trei societati bancare, dar urmeaza si alte controale, pentru identificarea cauzelor care au condus la inregistrarea pierderilor fiscale de catre un numar de 31 de societati bancare din totalul celor 46, la finalul lui 2016.

“La data de 31.12.2016, un număr de 31 de societăți bancare din totalul celor 46, înregistrau pierdere fiscală. Cauzele care au condus la înregistrarea pierderii fiscale vor fi identificate cu ocazia inspecțiilor fiscale ce se vor derula la aceste bănci. La această dată sunt în derulare inspecții fiscale la 3 societăți bancare”, a raspuns Biroul de presa al Ministerului Finantelor, la intrebarile trimise de Bancherul.ro.

Prin societati bancare, Ministerul Finantelor intelege nu doar bancile, ci si cooperativele de credit, dar si bancile vechi, care nu mai exista acum, dupa cum rezulta dintr-o lista a acestora publicata de ziarul Bursa, care nu mentioneaza sursa acesteia, insa pare a fi un document al ministerului.

Conform documentului, doar sapte banci dintre cele 36 active in Romania au declarat pierderi fiscale la finalul lui 2016. Acestora li se adauga insa alte 12 care desi au avut profit, nu a platit impozit, intrucat au de recuperat pierderi din anii anteriori. In total, asadar, in 2016 un numar de 19 banci dintre cele 36 nu au platit impozit pe profit.

Pierdere fiscala inseamna ca banca nu poate plati impozit pe profit, chiar daca inregistreaza profit, intrucat are de recuperat pierderi acumulate in anii anteriori.

Asadar, este posibil ca o banca, desi are profit intr-un an, sa nu plateasca impozit la stat, asadar sa aiba pierdere fiscala, intrucat din profitul anului respectiv trebuie sa acopere pierderile anilor anteriori.

Cum multe banci romanesti au facut pierderi in anii de criza - sistemul bancar a avut piederi cumulate de sapte miliarde lei in anii 2012 si 2014, conform datelor BNR – multe dintre ele, chiar daca in ultimii ani au revenit pe profit, ele inca nu si-au acoperit piederile istorice, motiv pentru care nu pot plati impozit pe profit si raporteaza pierderi fiscale.

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a acuzat ca unele banci au recurs la optimizari fiscale pentru a declara pierderi artificiale, cu scopul de a nu plati impozit pe profit, in cadrul operatiunilor de vanzare de credite neperformante sau prin imprumuturile subordonate obtinute de la bancile-mama.

Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, a confirmat ca bancile au vandut credite neperformante la preturi prea mici, in cadrul unor pachete in care au fost introduse si credite performante, iar imprumuturile de la bancile-mama au fost luate cu dobanzi fixe, de niveluri ridicate. (vezi aici detalii)

BCR, una dintre bancile controlate de ANAF, contesta insa acuzatiile. (vezi aici detalii)

La fel si Banca Transilvania, care a initiat deja un proces impotriva ANAF. (vezi aici detalii)

Ministerul Finantelor spune ca nu poate dezvalui numele bancilor verificate, din cauza secretului fiscal, confom art.11 din Legea nr.207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală.

Ministrul Misa a precizat ca s-a finalizat controlul la una dintre banci. Biroul de Presa al ministerului precizand, pentru Bancherul.ro ca banca inca nu a facut contestatie: “În conformitate cu art.268 și art.270 din Legea nr.207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală actualizată cu modificările și completările ulterioare, contribuabilul are posibilitatea de a contesta actul administrativ fiscal în termen de 45 de zile de la comunicare, la organul fiscal, sub sancțiunea decăderii. Până la această dată, contribuabilul verificat nu a exercitat căile legale de atac.”

BNR si ARB au tinut sa sublinieze ca nu se poate arunca vina pe intregul sector bancar, intruct majoritatea bancilor au avut pierderi din cauza crizei, iar bancile care au incalcat legea prin optimizari fiscale sa raspunda individual.

Bancile care au avut pierderi fiscale in 2016

Veneto Banca, cu o pierdere fiscala de 295 milioane lei in 2016. Banca mai are o pierdere de recuperat din anii precedenti in valoare de 305 milioane lei si o pierdere de recuperat in anii urmatori de 600 milioane lei, conform documentului mentionat anterior.

Piraeus Bank, cu o pierdere fiscala de 10 milioane lei in 2016, pierdere de recuperat din anii precedenti de 616 milioane lei si pierdere de recuperat in anii urmatori de 626 milioane lei.

Banca Feroviara a raportat pierderi de 1 milion de lei anul trecut, insa pierderile cumulate din anii precedenti se ridca la 59 milioane lei.

Patria Bank a avut pierderi de 11,9 milioane lei anul trecut, pierderile totale de recuperat din anii trecuti ridicandu-se la 521 milioane lei.

BNP Paribas, care detine IFN-ul pentru credite de consum Cetelem, a avut pierderi de 8,1 milioane lei in 2016, pierderile totale de recuperat fiind de 14,3 milioane lei.

Bank Leumi a avut profit de 18,2 milioane lei in 2016, dar mai are de recuperat pierderi de 97 milioane lei.

Banci care au raportat profit, dar nu au platit impozit, din cauza pierderilor din anii precedenti

In acelasti timp, un numar de 12 banci au raportat profit in 2016, insa nu a platit impozit, intrucat trebuie sa acopere pierderile acumulate in anii precedenti, conform documentului publicat de presa.

BCR a obtinut profit de 1,462 miliarde lei in 2016 si de 1,519 miliarde lei in 2015, dar nu a platit impozit din 2011 pana aum, intrucat in perioada 2011-2014 a inregistrat pierderi, care urmeaza a fi acoperite din profiturile pe 2015 si 2016, care insumeaza 2,981 miliarde lei. BCR mai are de recuperat pierderi de 1,504 in urmatorii ani.

Banca Transilvania a raportat un profit de 786 milioane lei in 2016, insa nu a platit impozit pe profit in ultimii doi ani, dupa ce in 2015 a raportat o pierdere fiscala de 3,088 miliarde lei, in urma achizitiei Volksbank, careia i-a preluat si pierderile istorice. Dupa adaugarea profitului de anul trecut, pierderea de recuperat ramasa pentru anii urmatori a scazut la 2,302 miliarde lei.

Bancpost a obtinut profit de 40,2 milioane lei in 2016, dar nu a platit impozit, avand de recuperat pierderi din anii precedenti de 780 milioane lei.

OTP Bank a avut profit de 142 milioane lei in 2016, dar nu a platit impozit, avand pierderi de recuperat din anii precedenti de 879 milioane lei.

Credit Europe Bank a avut profit de 28,6 milioane lei in 2016, dar nu plateste impozit, avand de recuperat pierderi de 273 milioane lei.

Garanti Bank a avut un castig de 23,3 milioane lei in 2016, dar nu a platit profit, intrucat mai are de recuperat pierderi din anii trecuti de 193 milioane lei.

Banca Romaneasca, preluata recent de OTP Bank, a avut in 2016 un profit de 40,4 milioane lei, dar are de recuperat pierderi de 408 milioane lei, astfel ca nu a platit impozit.

Intesa Sanpaolo Bank a raportat profit fiscal de 26 milioane lei in 2016, dar nu a platit impozit, avand de recuperat pierderi de 614 milioane lei in urmatorii ani.

Idea Bank a avut un profit de 0,5 milioane lei in 2016, dar nu a platit impozit pe profit, intrucat are de recuperat pierderi de 95 milioane lei in anii viitori.

Marfin a avut in 2016 profit de 22.6 milioane lei in 2016, dar nu a platit profit, intrucat are de recuperat pierderi de 235 milioane lei.

Procredit Bank a avut anul trecut un profit de 7,5 milioane lei dar de asemenea nu a platit impozit, intrucat trebuie sa recupereze pierderi de 31,2 milioane lei din anii precedenti, pierderea ramasa de recuuperat in anii urmatori fiind de 23,6 milioane lei.

Bank of Cyprus a avut, de asemenea, profit de 10 milioane lei anul trecut, dar nu a platit impozit pe profit pentru ca are de recuperat pierderi de 92,7 milioane lei.

Alpha Bank a obtinut un castig de 126 milioane lei anul trecut si si-a recuperat pierderile de 119 milioane lei din anii precedenti, astfel ca a platit impozit de 0,8 milioane lei, pentru prima data din 2011.

ACTUALIZARE

BCR a precizat, la solicitarea Bancherul.ro, ca “in intervalul 2011-2016, BCR a plătit anticipat către bugetul de stat 161 milioane lei reprezentând impozit pe profit, în conformitate cu prevederile Codului fiscal. BCR a plătit impozit pe profit în fiecare dintre ultimii doi ani.” 

Drept la replica primit de la BCR

BCR a mai trimis si urmatorul drept la replica:

“BCR si-a platit intotdeauna, la timp si in intregime, toate taxele si impozitele datorate statului roman. Astfel, in cei 10 ani de la privatizare, BCR a platit statului roman o suma de peste 4 miliarde LEI in taxe si impozite (1 miliard LEI taxe pe profit si TVA, 2 miliarde LEI asigurari si contributii sociale, 1 miliard LEI taxe pe dobanzile la depozitele clientilor). Din aceasta suma, 1,6 miliarde LEI au fost virate la bugetul de stat numai intre 2011 - 2016, in plin proces de restructurare a afacerii, ca urmare a crizei economice.

In cei 10 ani de la privatizare, BCR a inregistrat un profit cumulat de 4 miliarde de LEI, iar numai 1 miliard LEI a fost distribuit actionarilor in dividende, restul de 3 miliarde LEI fiind directionat catre capitalizarea bancii, pentru a putea oferi sprijin financiar economiei si statului roman.

BCR opereaza intr-un cadru strict reglementat, iar inregistrarile contabile sunt validate de auditori independenti cu reputatie, al caror profesionalism este recunoscut la nivel international.”

Taguri: statistici economice  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  OTP Bank  cont online  ProCredit Bank  BT  Banca Transilvania  dobanzi depozite  TBI Credit IFN  Garanti BBVA  Intesa Sanpaolo Bank  Banca Romaneasca  Idea Bank  Credit Europe Bank  banca  credite neperformante  Ministerul Finantelor  myBRD  Garanti BBVA Credite de Consum  rezultate financiare banci  CEConline  Techventures Bank  BT Leasing  topuri banci  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat determina oamenii sa obtina imprumuturi fara dobanda la inceput, dar sa plateasca ulterior dobanzi detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an, dupa intrarea in vigoare a legii 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor. Legea obliga IFN-urile sa detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Cea mai mica dobanda este a cardului CEC Bank, 17,41%, te tip variabil, compusa din detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

 



 

Ultimele Comentarii