BANCI | Interviu

Adrian Vasilescu: Tinta de adoptare a euro ramane 2015

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-01-04 15:36

Anul acesta va fi cel mai greu an din punct de vedere economic pentru că trebuie să ducem bătălia pe două fronturi, unul pentru ieşirea din recesiune şi celălalt cu încheierea echilibrului bugetar, a declarat marţi pentru AGERPRES, Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR).

'În primul rând, 2011 cred că trebuie să înceapă cu bătălia aprigă pentru ieşirea din recesiune. Dacă nu ieşim din recesiune vom avea de tras mulţi ani de acum în acolo. Asta dacă nu ieşim din 2011. Bătălia principală se va da cu inflaţia care trebuie să fie înjumătăţită. Trebuie să obţinem o inflaţie la jumătatea celei din 2010 ceea ce ar însemna trecerea la un proces activ de dezinflaţie', a spus Vasilescu. Potrivit acestuia, trebuie să înceapă masiv restructurările economice.

'Dacă nu găsim soluţii nu vom ieşi (n.r din recesiune). Mai ales că în 2010 am început o bătălie aprigă pentru echilibrarea bugetului, bătălie în care au fost câştigate câteva cote, dar care nu s-a încheiat. Aşa că 2011 va fi un an greu. Un an mai greu. Trebuie să ducem bătălia pe două fronturi. Unul cu ieşirea din recesiune şi celălalt cu încheierea echilibrului bugetar. Acesta va fi cel mai greu an', a precizat oficialul băncii centrale.

Referitor la domeniul bancar, acesta a subliniat că, în primul rând, pentru piaţa bancară a fost în recesiune în 2009 şi 2010, fiind vorba strict de stabilitate. 'Cursul a fost stabil întregul an 2010 şi va rămâne stabil. Băncile au dat credite statului în momente în care statul avea nevoie vitală de bani. Fără banii de la FMI şi fără cei de la bănci statul s-ar fi descurcat foarte greu sau chiar deloc în acest an de recesiune', a mai adăugat Vasilescu.

În opinia oficialului BNR, trecerea la euro ar putea produce echilibrări de preţuri. 'Avem preţuri sub nivelul UE, dar şi preţuri peste. S-ar putea produce echilibrări. Aşa vom ajunge la o medie rezonabilă', consideră Adrian Vasilescu.

Potrivit acestuia, BNR nu a schimbat ţinta de trecere la euro. 'Ea rămâne 2015. Banca Naţională lucrează intens în acest sens. Singurul program de trecere la euro este la Banca Naţională. S-a creat şi un comitet amplu care lucrează continuu pentru acest program, iar din partea a doua a anului 2010 am chemat să lucreze cu noi şi o echipă de la Ministerul Finanţelor. Invitaţia a fost acceptată şi de câteva luni o echipa condusă de un secretar de stat de la Finanţe participă la dezbaterile comitetului euro de la BNR', a afirmat consilierul guvernatorului.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudențialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii