BANCI | Interviu

Adrian Vasilescu: Nu e corect ca BNR sa intervina pe piata valutara pentru a-i ajuta pe cei cu credite in valuta

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-20 11:55

Banca Nationala a Romaniei nu intervine pe piata valutara pentru a-i ajuta pe cei care au credite in valuta, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

"Ca să fie eficiente, intervenţiile trebuie să fie surprinzătoare. Însă nu e corect ca BNR să intervină pe piaţă să sprijine leul cu scopul de a sprijini pe cei care au datorii în valută. Pentru o astfel de măsură, o bancă centrală ar fi descalificată", a afirmat Vasilescu, explicând că Banca Naţională a îndemnat de-a lungul timpului la angajarea de credite în moneda naţională.

Vasilescu a adăugat că nu este datoria băncii centrale de a sprijini persoanele sau companiile care sunt dezavantajate de actualul curs al leului, argumentând că decizia este numai a celui care ia creditul.

"Bancherul îţi dă umbrela atunci când e soare şi ţi-o ia când plouă. Bugetul statului ţi-o oferă când plouă pe strada ta. Banca centrală nu poate să facă aşa ceva. Tu vii la bancă pentru că ai poftă de consum, dar nu te întreabă cum stai cu pofta de muncă", a spus Vasilescu, citat de Mediafax.

Oficialul BNR a afirmat că atât piaţa valutară, cât şi cea a creditelor "sunt în suferinţă" deoarece fluxul din afara ţării s-a restrâns, însă vede posibilă o întoarcere a cursului leului.

"Dacă ne uităm la istoria pieţei valutare din România, o să vedem că această mişcare de pendul s-a produs, iar cursul s-a întors, ori de câte ori valuta şi-a luat nasul la purtare", a conchis Vasilescu.

Moneda naţională s-a depreciat puternic de la începutul anului, cu 6,6% faţă de euro, de la un nivel calculat de BNR de 4,0296 lei/euro în prima şedinţă a anului, la o valoarea record de 4,2985 în data de 13 ianuarie. Ulterior, cursul a înregistrat trei şedinţe consecutive de apreciere uşoară, atingând vineri un nivel de 4,2655 lei/euro.

În şedinţa de luni, BNR a publicat luni un curs de schimb de 4,2917 lei/euro, în creştere cu 2,62 bani faţă de nivelul de vineri, moneda naţională revenind astfel pe depreciere faţă de euro.

Anul trecut, leul s-a depreciat pe medie cu 10,3% faţă de euro, de la 3,3373 unităţi la 3,6827 unităţi în raport cu moneda europeană.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creÈ™tem preÈ›urile sau marjele clienÈ›ilor existenÈ›i. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii