BANCI | Profil

A treia hotarare definitiva a unei instante de judecata privind conversia in lei a unui credit in franci elvetieni (CHF) la cursul din data acordarii, in cazul Credit Europe Bank

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-10-31 14:32

Tribunalul Valcea a emis o decizie definitiva, a treia de acest fel, potrivit careia un client al Credit Europe va achita ratele la un credit in franci elvetieni (CHF) in lei, la cursul din momentul acordarii imprumutului, in jur de 2 lei pentru un franc, nu la cel din prezent, care intre timp s-a dublat, la peste 4 lei.

Ceea ce inseamna ca detinatorul creditului va plati de acum inainte o rata lunara inca o data mai mica. In plus, instanta a obligat banca sa restituie clientului diferenta de curs platita pana acum. De asemenea, moneda creditului a fost schimbata din CHF in lei, ceea ce inseamna ca ratele lunare vor fi platite de acum inaine in lei, nu in franci.

Este vorba de un proces dintre Credit Europe Ipotecar IFN si un client cu un credit ipotecar in franci elvetieni, Voinea Petre Marian (dosarul nr. 7305/288/2014, cu apel), sectia I Civila a Tribunalului Valcean.

In solutia din 27 octombrie 2015 se arata urmatoarele: “Constata caracterul abuziv al clauzei de risc valutar si dispune eliminarea acesteia. Stabilizeaza (ingheata) cursul de schimb CHF-Leu la momentul semnarii contractului pentru toata perioada de derulare a contractului si denomineaza platile in moneda nationala. Obliga parata (Credit Europe) la restituirea sumelor incasate in temeiul clauzei constatata abuziva.

O decizie asemanatoare, tot definitiva, a fost luata in acest an si de catre o alta instanta, Tribunalul Gorj, in cazul unui proces dintre Piraeus Bank si un client cu credit in CHF.

Instanta dispune îngheţarea cursului de schimb valutar CHF - leu şi efectuarea plăţilor în temeiul contractului de credit la valoarea de la data încheierii contractului, respectiv calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului pe întreaga perioadă de valabilitate a contractului urmând ca pârâtele să restituie reclamanţilor sumele plătite în plus de către aceştia”, se arata in solutia Sectiei a II-a Civila a Tribunalului Gorj, in dosarul cu nr.7202/318/2014, schimbata total fata de cea a primei instante. (vezi aici detalii)

Prima decizie definitiva intr-un proces de acest gen a fost cea a Tribunalului Galati, din noiembrie 2014, in cazul unui client al Volksbank, creditul acesteia fiind convertit in lei, dar la un curs majorat cu 10% fata de cel din data acordarii, conform prevederilor din contract. (vezi aici detalii)

Intr-un alt proces, de timp colectiv, in care 90 de clienti ai Credit Europe Bank reprezentati de avocatul Gheorghe Piperea, o instanta a Tribunalului Bucuresti a dat castig de cauza bancii, insa decizia nu este definitiva, fiind contestata la Curtea de Apel Bucuresti. (vezi aici detalii)

Scandalul creditelor in franci elvetieni a izbucnit la prima luna a acestui an, dupa ce Banca Centrala a Elvetiei a lasat liber cursul CHF, provocand o noua apreciere puternica a monedei elvetiene, cu aproximativ 20% fata de leu, dar si alte monede.

Fapt care a implut paharul clientilor bancilor care au acordat astfel de credite, printre care Credit Europe Bank, Volksbank, Raiffeisen Bank si bancile grecesti Bancpost, Piraeus Bank si Banca Romaneasca, ale caror rate lunare s-au dublat deja in anii dupa izbucnirea crizei din 2008, de cand francul a inceput sa se aprecieze.

Clientii cu credite in franci elvetieni au inceput sa protesteze, cerand bancilor sa imparta cu ei o parte din povara cursului, in contextul in care autoritatile din tarile vecine au inceput sa anunte masuri de onversie a creditelor din CHF in monedele nationale, cu o parte din costuri suportate de banci.

Ungaria premierului nationalist Orban a fost prima care a luat o astfel de decizie, inca de anul trecut, adoptand doua legi prin care a impus conversia in forinti a tuturor creditelor in CHF.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



Cum poti primi dobanda pentru restul economisit la platile cu BT Pay

250.000 de persoane care folosesc BT Pay economisesc prin opțiunea Round Up din aplicație. 8 din 10 persoane care au conturi de economii la Banca Transilvania folosesc inclusiv Round Up, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Cu peste 12.000 de detalii

ING Bank majoreaza comisioanele pentru retrageri de numerar si plati la jocuri de noroc

ING Bank majoreaza, din 14 iunie 2024, comisioanele pentru retragerile de numerar de la bancomate, cele pentru cresterea limitelor zilnice, precum si pentru platile destinate jocurilor de noroc. Clientii ING Bank care retrag bani de la bancomatele bancii vor fi detalii

Banca Transilvania pregateste o noua premiera in relatia cu clientii, cu ajutorul noilor tehnologii

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România și din sud-estul Europei, colaborează cu Evam, care oferă platforma de top MarTech, pentru a crea experiențe în timp real, pe toate canalele, pentru clienții săi, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Este o detalii

Cont cu comisioane reduse pentru femeile de afaceri, la Patria Bank

Patria Bank lansează “Pachetul Patria pentru Femeile Antreprenor”, un pachet care include o serie de avantaje financiare personalizate pentru a sprijini afacerile conduse de femeile din România, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii