BANCI | Analiza

A renuntat guvernul la "electorata", planul de reducere a ratelor la credite?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-03-18 15:29

Liviu Voinea (foto), ministrul delegat pentru Buget, despre care reprezentantii BNR au spus ca este initiatorul programului de reducere a ratelor la credite cu ajutorul unui credit fiscal, asa-zisa "electorata", a evitat astazi sa ofere detalii cu privire la stadiul proiectului si cand ar putea intra in vigoare.

"Nu e la mine, e pe politică fiscală", a spus Voinea, citat de Mediafax.

Despre electorata nu s-a mai auzit nimic dupa criticile dure la adresa acesteia aduse de preşedintele Traian Băsescu, care a conditionat semnarea acordului cu FMI de renuntarea la acest program.

Se pune, asadar, intrebarea, daca nu cumva premierul Ponta a incheiat un pact cu Isarescu privind renuntarea la acest program.

Presedintele Basescu a criticat dur si BNR dupa anuntarea programului.

In replica, BNR a emis un comunicat, in care precizeaza ca schema de stimulare a consumului prin reducerea ratelor la credite apartine ministrului Liviu Voinea iar banca centrala doar a fost consultata, dandu-si acordul, intrucat schema nu implica din partea BNR niciun fel de decizii de politica monetara sau bancara.

Ulterior, viceguvernatorul Florin Georgescu, a venit cu argumente detaliate in favoarea electoratei.

Mai mult, Georgescu a propus un nou ajutor de stat, doar pentru CEC Bank, in vederea reesalonarii creditelor clientilor bancii de stat cu venituri mici. In acest fel, arata Georgescu, fost deputat PSD, rata creditelor neperformante ale bancii de stat va scadea, dar va fi stimulat si consumul si cresterea economica.

Programul anuntat de guvern privind acordarea unui credit fiscal de pana la 300 de lei lunar celor cu venituri sub 1600 de lei, angajati sau pensionari, in vederea reducerii ratelor lunare la banca pentru o perioada de 2 ani, s-ar putea dovedi benefic, intrucat poate duce la reducerea creditelor neperformante din portofoliile bancilor, precum si la stimularea consumului.

Vezi aici detalii

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii