Criza COVID-19 | Criza COVID-19

A doua lansare programata a IMMInvest.ro: marti, 28 aprilie, ora 09:00; va rezista acum procedura "primul venit, primul servit"?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-04-27 17:54

"Inscrierea online se desfasoara in sesiune continua, pana la epuizarea plafonului si bugetului alocat programului", conform descrierii programului IMM Invest, de pe site-ul FNGCIMM, ceea ce inseamna ca inscrierea functioneaza dupa principiul "primul venit, primul servit". 

Acest principiu a cauzat, probabil, esecul primei lansari programate a acestui site, din 17 aprilie, dupa ce lumea s-a imbulzit sa prinda fondurile de stat pana nu se termina, in ciuda apelurilor oficialilor, venite dupa ce site-ul se blocase, ca oamenii sa stea linistiti la locurile lor, pentru ca nu este valabil principul primul venit, primul servit.

In cele 10 zile scurse intre timp, site-ul a fost refacut de SRI si STS, dar principiul "primul venit, primul servit" a ramas.

Ministrul Finantelor, Florin Citu, spune insa, intr-o postare pe Facebook de astazi ca "acest program nu functioneaza dupa principiul "primul venit, primul servit", dar nu precizeaza care este principiul dupa care functioneaza.

Iar intr-un comunicat transmis ulterior de FNGCIMM (vezi comunicatul mai jos) se arata ca "inscrierile online se vor desfasura in sesiune continua, pana la sfarsitul anului 2020 si pana la epuizarea plafonului alocat de 15 miliarde de lei", asadar se confirma oficial principiul "primul venit, primul servit".

Cu alte cuvinte, exista riscul ca unele firme sa nu mai poata aplica pentru credite, daca intre  timp se epuizeaza plafoanele de garantii sau de dobanda subventionata integral.

Mult mai corect ar fi daca s-ar permite inscrierea tuturor firmelor interesate, chiar si dupa epuizarea plafonului, dupa care sa se faca selectia firmelor care beneficiaza de credite, in functie de criterii de interes national.

Astfel s-ar evita imbulzeala si mai ales s-ar putea face o alocare a fondurilor publice in functie de interesele nationale, nu dupa cele particulare ale fiecarui investitor.

In acelasi comunicat al FNGCIMM se precizeaza ca "principiul de aprobare a finantarilor nu este primul venit - primul servit, iar platforma www.imminvest.ro este un registru unic electronic prin care se analizeaza doar daca aplicantul este eligibil si are statul de IMM.

Confirmarea eligibilitatii nu reprezinta acordul de finantare.

Dupa aceasta prima verificare, documentele sunt transmise catre banca selectata de către IMM, unde se va face analiza solvabilitatii si se va aproba solicitarea de credit."

Ce vrea sa spuna, de fapt, FNGCIMM:

- ca inscrierile pentru program, pe platforma IMMInvest.ro, se fac "pana la epuizarea plafonului alocat de 15 miliarde de lei".

Asadar, in momentul in care plafonul de 15 miliiarde de lei se epuizeaza, inscrierile se opresc, acesta fiind principiul "primul venit, primul servit".

- pe de alta parte, obtinerea creditelor depinde de banci, astfel ca daca o firma inscrisa in aplicatia IMMInvest este refuzata de banca, o parte din plafon ramane neutilizat.

Ce se intampla in aceste cazuri? Cum se realoca plafonul neutilizat? Este neclar.

Probabil ca plafonul va fi actualizat permanent, in functie de aprobarile bancilor, iar in momentul cand apar fonduri disponibile, in urma refuzului bancilor de a aproba credite pentru firmele inscrise in program, vor putea aplica alte firme, care nu au mai apucat fonduri la inscrierea initiala.

Cel mai probabil, vom asista la un nou asalt al intreprinzatorilor pentru inscrierea pe site, marti la ora 9, dupa cum a anuntat ministrul: "Marti, 28 aprilie, ora 09:00, IMM Invest este live si toti cei care doresc sa beneficieze de linii de credit pentru investitii/capital de lucru garantate de stat cu pana la 90% si cu dobanda subventionata 100% pot sa se inscrie in program."

Anuntul cu noua lansare a programului a fost postat si pe site-ul FNGCIMM. (vezi foto)

Ramane de vazut daca site-ul IMMInvest.ro, garantat acum de SRI si STS, va rezista de data asta asaltului si principiului "primul venit, primul servit."

Ghidul de inscriere in program, publicat la precedenta lansare din 17 aprilie, a disparut de pe site, probabil pentru ca noua aplicatie a fost modificata integral.

Pe site nu exista, in prezent, un nou ghid pentru inscriere. FNGCIMM a transmis, insa, intr-un comunicat, noul ghid in format PDF (vezi aici ghidul).

Pentru obtinerea creditelor in cadrul acestui program, firmele trebuie mai intai sa se inscrie pe site-ul IMMInvest.ro, de unde obtin un acord de principiu privind eligibilitatea, daca intrunesc conditiile impuse de program.

Dupa inregistrarea in aplicatie, FNGCIMM va trimite solicitarile de credite catre banci, care vor decide daca acorda sau nu creditele, in functie de propriile criterii de risc.

In cadrul inregistrarii in aceasta aplicatie se selecteaza si una dintre bancile de la care firma doreste sa obtina creditul. Daca banca aleasa nu-i aproba creditul, firma poate cere ulterior credit de la alta banca.

Un numar de 21 de banci si o cooperativa de credit s-au inscris in Programul guvernamental IMM Invest, destinat contracararii crizei COVID-19, prin care IMM-urile si firmele mici pot obtine credite fara dobanda si garantate de stat in valoare totala de 3,5 miliarde de euro, creditul maxim fiind de 10 milioane de lei pentru fiecare firma.

Plafonul total de garantii de stat alocat pentru acest program, in valoare de 15 miliarde de lei, care va acoperi pana la 90% din valoarea creditelor, a fost suprasubscris de banci cu peste 120%, ceea ce inseamna ca bancile si-au aratat interesul de a acorda mai multe credite decat bugetul alocat.

Schema de ajutor de stat prevede un buget de 781 milioane lei (162 milioane euro) sub forma de grant, pentru subventionarea dobanzilor si comisioanelor aferente acestor credite.

Comunicatul FNGCIMM

Procedura de inscriere in Programul IMM INVEST Romania va fi reluata incepand cu data de 28.04.2020, ora 9.00.

Inscrierile online se vor desfasura in sesiune continua, pana la sfarsitul anului 2020 si pana la epuizarea plafonului alocat de 15 miliarde de lei.

In sesiunea anterioara de inscriere, nicio societate nu a fost inregistrata.

Procedura va fi reluata de la 0 si ii asiguram pe antreprenorii care vor accesa aplicatia ca toti pornesc in Programul IMM INVEST cu sanse egale.

Pentru a asigura cele mai bune conditii pentru IMM-urile solicitante, portalul www.imminvest.ro a fost dezvoltat de catre specialistii Serviciului de Telecomunicatii Speciale, care au lucrat neintrerupt, inclusiv in perioada Sarbatorilor Pascale, pentru a aseza infrastructura informatica a programului IMM INVEST pe cea mai sigura si stabila platforma tehnologica.

De asemenea, aplicatiile au fost evaluate din punct de vedere al securitatii cibernetice de catre echipe din cadrul STS si SRI.

Principiul de aprobare a finantarilor nu este primul venit - primul servit, iar platforma www.imminvest.ro este un registru unic electronic prin care se analizeaza doar daca aplicantul este eligibil si are statul de IMM.

Confirmarea eligibilitatii nu reprezinta acordul de finantare.

Dupa aceasta prima verificare, documentele sunt transmise catre banca selectata de către IMM, unde se va face analiza solvabilitatii si se va aproba solicitarea de credit.

In etapa urmatoare, daca finantarea este aprobata, documentatia se retransmite la FNGCIMM pentru garantarea creditului și pentru aprobarea ajutorului de stat.

“Suntem pregatiti sa primim toate solicitarile antreprenorilor romani de inscriere in program. Vom lucra in regim intensiv pentru a procesa solicitarile primite in termenul cel mai scurt, iar acordurile de principiu le vom emite in maxim 72 de ore. Toti angajatii FNGCIMM sunt mobilizati pentru a asigura buna derulare a programului. Va invitam sa va relansati afacerea pe portalul www.imminvest.ro si va asiguram de intregul nostru suport”, a declarat Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM.

Aprobarea finantarii si durata procesului de analiza, depinde de corectitudinea datelor incarcate in aplicatie, astfel ca, pentru a evita posibile intarzieri legate de completari si clarificari suplimentare, ii rugam pe aplicanti sa acorde o atentie sporita in momentul completarii cererilor de inregistrare si a declaratiilor pe proprie raspundere.

In acest sens, pe site-ul FNGCIMM este publicat Ghidul de completare a cererii online , pe care va invitam sa-l consultati inainte de a incepe inscrierea.

Etapele care vor fi parcurse in procesul acordarii finantarii garantate sunt:

 IMM-ul intra in aplicatia disponibila pe portalul www.imminvest.ro ;

 Completeza online datele de identificare si ataseaza: copie CI, copie CUI si declaratia IMM;

 Solicita unul sau mai multe credite pentru investitii/ linii de credit pentru capital de lucru;

 Aplicatia va genera automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuarii inregistrarii;

 FNGCIMM va emite acordul de principiu privind eligibilitatea in cadrul
programului si un numar de inregistrare, dupa verificarea informatiilor furnizate de catre potentialul beneficiar;

 FNGCIMM pune online la dispozitia institutiei de credit selectate documentele inregistrate de catre IMM, precum si acordul de principiu privind eligibilitatea beneficiarului aplicant;

 Institutia de credit analizeaza cererea de finantare si adopta intern decizia de acordare a creditului de investitii/ liniei de credit, conform solicitarii beneficiarului;

 Instituţia de credit aproba creditul si transmite F.N.G.C.I.M.M. solicitarea privind acordarea garanţiei de stat.

In cadrul programului IMM INVEST ROMANIA s-au inscris 22 de banci finantatoare care vor acorda credite/linii de credit pentru investitii in valoare de pana la 10.000.000 lei, garantate de stat pana la maxim 80%, durata finantarii fiind de pana la 72 de luni.

Rata dobanzii- Robor la 3 luni +2%/an este subventionata 100% de la bugetul de stat. Pentru IMM–urile care solicita credite/linii
de credit pentru capital de lucru, finantarile pot ajunge  pana la 5.000.000 lei, garantate pana la 80% in cazul intreprinderilor mijlocii si pana la 1.000.000 lei, cu garantare de maxim 90%, in cazul intreprinderilor mici si micro.

Durata finantarii pentru capital de lucru este de maxim 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire pentru inca 36 de luni, rata dobanzii fiind Robor la 3 luni +2,5 %/an.

In cazul ambelor tipuri de credite, dobanda, costurile de acordare, monitorizare si administrare a garantiilor acordate in numele si contul statului, vor fi suportate de la bugetul de stat, pana la data de 31.12.2020, cu posibilitate de prelungire.

 

Taguri: Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM)  credite firme  Credite IMM  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Criza COVID-19



La BCR se poate intra fara certificat verde

Banca Comerciala Romana (BCR) anunta ca intrarea clientilor in unitatile bancare (hub) este posibila fara prezentarea unui certificat verde (dovada vaccinarii sau trecerii prin boala COVID-19). Iata anuntul bancii, postat pe Facebook: "Împreună rămânem în detalii

Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus

Părinții care trebuie să supravegheze copiii în cazul în care cursurile sunt suspendate pot beneficia de zile libere plătite, conform unui comunicat PwC. Recent, prin Ordonanța 110/2021, Guvernul a reglementat că pentru anul școlar în curs se acordă același tip de sprijin pentru părinți cu cel care a fost în vigoare anul trecut, în contextul pandemiei. Însă pe durata vacanțelor școlare, măsura nu se aplică. Zilele libere se acordă obligatoriu de către angajator numai unuia dintre părinți, în cazul familiilor care au copii mai mici de 12 ani sau copii cu dizabilități de până la 26 de ani înscriși într-o unitate de învățământ sau într-o unitate de educație detalii

CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde

"Accesul la serviciile CEC Bank nu va fi afectat de restricții. Serviciile financiare sunt esențiale pentru asigurarea nevoilor de bază", conform unui anunt al bancii, in care se adauga: "În contextul noilor măsuri, dorim să ne asigurăm clienții că serviciile bancare de detalii

Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA

Garanti BBVA a anuntat modalitatea de amanare a ratelor la creditele persoanelor fizice, conform prevederilor OUG 37/2020. Iata informatiile publicate de banca: Informare privind conditiile si efectele suspendarii platii ratelor la credite Avand in vedere detalii

 



 

Ultimele Comentarii