BANCI | Analiza

Volumul depozitelor din banci se apropie de cel al creditelor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-03-25 15:35

Bancile si-au sporit in luna februarie volumul de depozite atrase de la clienti, firme si persoane fizice, cu nu mai putin de 1,4 miliarde lei, respectiv 0,7%, la un total de 216 miliarde lei, in timp ce si-au micsorat soldul creditelor cu 370 milioane lei, adica 0,2%, la un total de 218 miliarde lei.

Asadar, volumul depozitelor este aproape de nivelul creditelor, ceea ce inseamna ca bancile romanesti au ajuns in situatia de a putea finanta firmele si populatia exclusiv cu economii atrase local, un deziderat al BNR si al FMI, dupa ce au vazut efectele negative ale dependentei de resursele externe aparute dupa izbucnirea crizei.

Se pune insa intrebarea: cu ce costuri s-a ajuns la acest echilibru intre depozite si credite, si mai ales cat de mult au fost afectati de aceasta ajustare clientii bancilor?

Pentru ca, daca ne uitam la evolutia soldului de depozite si de credite din ultimul an, vedem ca ajustarea s-a facut, pe de o parte, prin cresterea substantiala a volumului de depozite, dar pe de alta parte prin reducerea stocului de credite.

Astfel, in februarie 2013, soldul depozitelor bancare era de doar 195 miliarde lei, fata de 216 miliarde lei in februarie 2014, asadar a avut loc o crestere de 21 miliarde lei.

In privinta creditelor, in urma cu un an acestea aveau o valoare de 223 miliarde lei, insa pe parcursul ultimului an stocul s-a diminuat cu 5 miliarde lei, la 218 miliarde in februarie 2014.

Procesul de deleveraging, sau de dezintermediere, adica reducerea volumului de credite ale bancilor straine, este un fenomen care afecteaza in continuare creditarea in Romania, a recunoscut recent si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii