BANCI | Stirea Zilei

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu incasa 10.000 de euro lunar ca arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial International. El si-a sporit averea cu 260.000 de euro, dar in conturi se regasesc doar 80.000 de euro. Unde sunt restul banilor?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-07-18 18:31

Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR, a castigat anul trecut 10.000 de euro lunar ca arbitrajist la Curtea de Arbitraj Comercial International, unde detinea functia de presedinte, pozitie din care s-a retras in acest an, dupa izbucnirea unui urias scandal de coruptie in care au fost implicati vicepresedinta Curtii, Vanda Vlasov, si tatal acesteia, Mihai Vlasov, fostul presedinte al Camerei de Comert, prins de procurorii DNA in timp ce primea mita pentru a interveni pentru castigarea unor cazuri la Curtea de Arbitraj.

Din declaratia de avere a lui Bogdan Olteanu aflam ca acesta a incasat anul trecut 514.874 lei din activitatea de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial International, adica 116.000 de euro, ceea ce inseamna aproape 10.000 de euro lunar. Impresionant venit pentru functia de arbitru la aceasta institutie. Cat salariul guvernatorului Isarescu.

Olteanu era anul trecut chiar presedintele Curtii de Arbitraj Comercial, care functioneaza pe langa Camera de Comert si Industrie, fiind secondat de Vanda Vlasov, fiica lui Mihail Vlasov, fostul presedinte al Camerei de Comert, arestat la inceputul acestui an dupa ce a fost prins in flagrant de procurorii DNA in timp ce primea mita pentru a interveni in favoarea unui om de afaceri chiar la Curtea de Arbitraj. (Vezi aici detalii)

Olteanu a plecat dupa acest scandal din functia de presedinte al Curtii de Arbitraj Comercial, institutia fiind condusa in prezent de Viorel Ros.

Olteanu nu e doar viceguvernator si arbitrajist, ci si afacerist

Bogdan Olteanu nu e doar viceguvernator si arbitrajist in acelasi timp, ci si afacerist. El detine jumatate din actiunile a doua firme, denumite Eboda.

Din declaratia sa de avere rezulta ca Olteanu a mai incasat anul trecut suma de 76.000 de euro sub forma rambursarii unor imprumuturi acordate catre doua firme la care detine cate 50% din actiuni: Eboda Electronics si Eboda Buildings.

Fireste ca Olteanu a incasat un salariu bun si de la BNR, insa valoarea acestuia ramane un mister, fiind stearsa din declaratia de avere, la fel ca in cazul celorlalti membri ai conducerii bancii centrale. Cu toate ca Agentia Nationala de Integritate (ANI) considera ca acest lucru constituie o ilegalitate.

ANI: Nedeclararea salariului este contraventie si se sanctioneaza cu amenda

"Nedeclararea, în declaraţia întocmită potrivit anexei nr. 1, a cuantumului veniturilor realizate, sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei", precizeaza Agentia Nationala de Integritate (ANI), intr-un raspuns la o intrebare trimisa de Bancherul.ro.

Putem asa doar banui salariul lui Olteanu incasat de la BNR. Daca seful sau, Mugur Isarescu, incaseaza 12.000 de euro, conform unor declaratii oficiale, probabil ca viceguvernatorii nu au mai putin de jumatate din aceasta suma, sa spunem 6.000 de euro lunar, adica 72.000 de euro in tot anul.

Daca adunam aceasta suma cu cei 76.000 de euro primiti de Olteanu in contul imprumutului acordat firmei sale si cu cei 116.000 de euro de la Curtea de Arbitraj, rezulta venituri totale de 264.000 de euro aferente anului trecut.

Din aceasta suma, in conturile bancare ale lui Olteanu se regasesc insa doar 80.000 de euro. 

In conturile bancare apar in plus doar 80.000 de euro

In conturile bancilor, Olteanu are in acest an in total 263.000 de euro, fata de cei 183.000 de euro de anul trecut, asadar cu 80.000 de euro in plus, conform informatiilor din declaratia de avere.

In 2013, Olteanu avea intr-un cont la Bancpost 22.200 de lei, iar in alte 4 conturi la BRD sume de 126.500 lei si 65 de euro. Tot la Bancpost Olteanu si-a facut anul trecut doua depozite, unul de 450.000 de lei si altul de 52.834 de euro, in total 183.000 de euro.

In acest an, Olteanu mai avea in contul de la Bancpost doar 300 de lei, in timp ce in conturile BRD are 13500 de lei si 1850 de euro, la care se adauga depozite de 54.000 de euro.

In schimb, de anul trecut Olteanu a decis sa-si investeasca banii din depozite in fonduri de investitii, nemultumit probabil de dobanzile prea mici platite de banci. Astfel ca si-a facut, tot la BRD, doua fonduri de investitii, unul de 65.761 de euro si altul de 610.269 lei.

Unde au disparut 180.000 de euro?

Asadar, in conturile lui Olteanu se regasesc doar 80.000 de euro din cei 264.000 de euro castigati anul trecut. Se pune asadar intrebarea fireasca: ce a facut Olteanu cu restul banilor?

Declaratia de avere nu-l obliga sa spuna pe ce cheltuie banii, ci doar sa-si dezvaluie averea, ce poate fi sub forma de imobile, bijuterii, masini, conturi bancare.

Insa in declaratia de avere nu apare nimic in plus fata de anul trecut, in afara de cei 80.000 de euro in conturi: nici case, nici terenuri, nici bijuterii sau colectii numismatice, ca sefii lui. Nimic, in afara de o masina Lexus veche din 2007.

Cu alte cuvinte, Olteanu a facut disparuta o avere de 180.000 de euro.

Sau isi tine acesti bani intr-un seif acasa? Pentru ca declaratia de avere standard nu prevede declararea unor astfel de venituri, ceea ce poate fi considerata o carenta a legii.

Comentarii

client WCR
MARELE VICEGUVERNATOR AL CLIENTILOR ABUZATI
Tu vorbesti mai nea Caisa la clientii romani de clauze abuzive, cand tu castigi anual cat 30 romani intr-o viata.....Bancherule, diferenta pana la 280.000 euro, daca nu iti iese socoata este la liderii politici care l-au numit in functii... e asa greu de inteles...doar la Banca Nationala a Romanilor Prosti a aparat sistemul bancar si conturile lui personale, doar nu a citit OUG 50 din 2010, ci doar a SCHIMBAT-O ....



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii