BANCI | Opinie

Va revolutiona noul iPhone 6 platile in magazine cu telefonul mobil prin tehnologia NFC - contactless si amprenta digitala?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-09-09 22:18

Platile in magazine cu telefonul mobil, in locul cardului, prin intermediul POS-urilor contactless ale procesatorilor de carduri Visa si MasterCard, ar putea lua avant odata cu lansarea iPhone 6, care are inclus cipul cu tehnologia NFC necesar pentru realizarea acestor plati si aplicatia Apple Pay, un portofel electronic in care se introduc datele cardurilor.

Apple a anuntat cu putin timp in urma ca noile iPhone 6, iPhone 6 Plus si Apple Watch vor avea incluse aplicatia de plati mobile Apple Pay.

"Viziunea este sa inlocuim portofelul, iar inceputul il facem inlocuind platile cu cardul sau cash cu platile cu telefonul mobil", a spus Tim Cook, seful Apple, precizand ca pana acum platie mobile nu s-au bucurat de atat de mut succes pentru a deveni "mainstreem".

O viziune radicala si mai degraba de marketing, daca ne gandim bine, pentru ca de portofel, de carduri si de bani cash vom avea nevoie tot timpul. Asadar, vom avea nevoie tot timpul de un card pentru a scoate bani de la ATM.

Doar ca de acum inainte s-ar putea sa folosim tot mai mult telefonul la platile in magazine decat cardul si numerarul.

Ramane de vazut, asadar, daca Apple va reusi sa popularizeze si platile mobile, asa cum a facut-o cu telefonul sau mobil.

Apple Pay se va putea folosi din octombrie, mai intai in America, in parteneriat cu MasterCard, Visa, American Express, precum si cu cele mai mari banci americane, ce acopera peste 80% din volumul de carduri emise: Citi, Bank of America, Barclays, Chase, Wels Fargo, Capital One.

Platile se fac cu tehnologia contactless implementata de Visa si MasterCard, tehnologie tot mai prezenta si in Romania, de exemplu la magazinele Cora.

Vezi aici cum se fac platile cu noul iPhone 6 si Apple Watch

Apple spune ca sunt peste 220.000 de magazine in SUA care accepta plati contactless cu cardurile iar acum si cu iPhone 6, care are inclus, in acest scop, un chip NFC (near-field communication).

In loc de PIN, amprenta digitala

Confirmarea unei plati se face cu amprenta digitala, Touch ID, printr-o simpla atingere cu degetul a ecranului telefonului, ceea ce confera platilor o securitate maxima. Asta inseamna ca doar detinatorul telefonului poate face o plata, chiar daca telefonul este furat.

Chiar si fara amprenta digitala, Apple Pay este mai sigur decat cardurile din portofel. Daca pierzi iPhone-ul, nu trebuie sa anulezi cardurile. Prin optiunea Find My iPhone ce se poate accesa de pe un computer, poti suspenda efectuarea de plati doar cu respectivul telefon pierdut, urmand ca serviciul de plati sa-l poti folosi in aceleasi conditii de pe noul telefon.

Nu trebuie sa completezi formulare de plata in magazinele online. Datele cardului sunt tinute in siguranta si nu sunt transmise magazinului, ca in cazul unei plati cu cardul, astfel ca exista o mai mare siguranta in cazul unor tentative de frauda (datele cardului nu pot fi furate din baza de date a procesatorului de plati).

Nici macar atunci cand introduci datele cardului in portofelul electronic nu trebuie sa completezi numarul lung al cardului, ci poti folosi camera iSight de pe iPhone. Sau se adauga un card din contul iTunes cu care faceai pana acum diverse cumparaturi online.

Cum se face plata

Platile cu telefonul mobil se fac la fel ca cele cu cardul, doar ca mai simplu si mai elegant, normal. 

Dupa ce ai dus cumparaturile la casa de marcat, pe telefon primesti valoarea pe care o ai de platit, dupa care introduci un cod unic de siguranta, aproprii telefonul de POS-ul contactless si confirmi cu amprenta digitala. Atata tot.

Vanzatorul nu vede numele tau afisat pe casa de marcat, nici numarul cardului, nici codul de securitate, fireste.

Telefonul genereaza un cod de securitate dinamic, care inlocuieste codul static de pe spatele cardului. Fiecare plata este autorizata cu un cod unic de securitate.

Nici Apple nu stie ce ai cumparat, unde ai facut cumparaturi sau cat ai platit.

Cand adaugi un card in portofelul electronic din iPhone, denumit Passbook, numarul cardului nu se salveaza in memoria telefonului si nici in serverele Apple, ceea ce ofera o siguranta sporita, intrucat in cazul unor fraude, datele cardului nu vor putea fi furate.

Printre magazinele care si-au aratat deja disponibilitatea de a accepta plati cu noul iPhone se regasesc Disney, Seamless, Instacart, Sephora, Nordstrom, Chipotle, MLB.com, urmeaza Subway, McDonalds, Nike, Staples, Petco.

Dar avem si in Romania, daca nu stiati!

Platile tip NFC au fost lansate in Romania anul trecut, de catre ING in parteneriat cu Visa. Romanii au la dispozitie si o aplicatie de portofel electronic lansata de MasterCard si Netopia, precum si o solutie de plati cu telefonul mobil prin intermediul codurilor QR, o tehnologie mai ieftina decat cea tip NFC, oferita de Garanti Bank. (Vezi aici detalii despre cele trei tehnologii de plata cu telefoanele mobile)

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii