BANCI | Cariera

Un singur bancher din Romania are salariu de peste 1 milion de euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-11-30 13:54

Peste 3.500 de bancheri din întreaga Europă, dintre care mai mult de trei sferturi din Marea Britanie, au câştigat anul trecut cel puţin un milion de euro, arată datele publicate vineri de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

Un singur bancher care lucreaza intr-una din bancile romanesti sau in sucusale ale bancilor straine figureaza pe listele EBA cu un salariu fix de 1.334.000 de euro in 2012, bancher care nu lucreaza insa intr-o banca de retail sau intr-una de investitii, ci intr-o institutie financiara din alt domeniu, neprecizat.

Potrivit acestor date, bancherii din Londra ar depăşi cu mult limita impusă începând de anul viitor de Uniunea Europeană. Mărimea bonusurilor bancherilor rămâne un subiect de interes pentru politicieni şi opinia publică, mulţi dând vina pe aceste stimulente ridicate pentru tendinţa de asumare a riscurilor care a condus la criza financiară din 2008/2009.

Datele EBA arată că 3.529 bancheri din Uniunea Europeană au câştigat cel puţin un milion de euro în 2012, cu 11% mai mulţi decât în 2011. Marea Britanie a fost responsabilă pentru 2.714 din aceşti bancheri bine plătiţi, ceea ce reflectă poziţia dominantă a Londrei de centru financiar al Europei şi totodată de centru major de operaţiuni pentru băncile din SUA, Elveţia şi alte ţări din afara UE. Din cei 2.714 bancheri bine plătiţi din Marea Britanie, 2.188 lucrau în domeniul investment banking, 62 lucrau în retail banking, 198 se ocupau de gestionarea activelor şi 266 lucrau în alte domenii.

De asemenea, EBA informează că doar 212 bancheri din Germania au câştigat mai mult de un milion de euro în 2012, în creştere totuşi cu 25% comparativ cu 2011. În Franţa erau 177 bancheri care au primit recompense mai mari de un milion de euro, în creştere cu 9% faţă de 2011, şi 109 bancheri bine recompensaţi în Italia, în creştere cu 14%. În schimb, în Spania, ţară care a fost nevoită să vină în sprijinul industriei sale bancare, numărul bancherilor care au câştigat cel puţin un milion de euro a scăzut cu o cincime până la 100 de persoane.

În regiunea Europei Centrale şi de Est, unele ţări precum Cehia şi Estonia nu au niciun bancher care să fi câştigat cel puţin un milion de euro în 2012 în timp ce în Polonia au fost şapte astfel de persoane. Ciprul avea trei bancheri bine remuneraţi iar Grecia unul singur.

Cifrele EBA se referă la remuneraţia primită de bancheri în ţara în care lucrează, indiferent de ţara de unde este angajatorul, astfel că cifrele privind Marea Britanie includ bancherii care lucrează pentru mari bănci străine precum Goldman Sachs şi JPMorgan.

Uniunea Europeană vrea să limiteze plăţile excesive şi a cerut ca din 2014 bonusurile să nu poată depăşi salariul anual, însă ar putea fi dublul salariului anual dacă acţionarii îşi dau acordul. Cel puţin 10.000 de bancheri, majoritatea din Londra, ar urma să fie afectaţi de noile limite.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Cariera



Mihaela Lupu preia conducerea UniCredit Bank

Mihaela Lupu, în prezent Chief Financial Officer pentru Europa Centrală și de Est (CE&EE) în cadrul Grupului UniCredit, va fi noul CEO și Președinte al Directoratului UniCredit Bank în România, începând cu data de 16 octombrie 2023. Numirea ei este detalii

Madalina Teodorescu, numita director retail la BRD

BRD anunță numirea Mădălinei Teodorescu în funcția de Director General Adjunct Retail, începând cu data de 6 martie 2023, sub rezerva aprobării Băncii Naționale a României, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Ea îl va înlocui detalii

Mircea Busuioceanu, in conducerea ARB

Adunarea Generală a Asociației Române a Băncilor (ARB) reunită în ședință astăzi, 10 ianuarie 2023, a votat noua componență a Consiliului Director ca urmare a completării unui post vacant de membru, anunta ARB intr-un comunicat, in care adauga: Conducerea detalii

Mihaela Ionita este noul director de resurse umane al ING Bank Romania

Mihaela Ioniță se alătură echipei ING Bank România începând cu data de 1 ianuarie 2023, urmând să preia poziția de Director de Resurse Umane și membru în Comitetul Executiv al băncii, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii