BANCI | Ultima Ora

Un client al Piraeus Bank a obtinut o decizie definitiva la Tribunalul Gorj privind inghetarea cursului francului elvetian la data acordarii creditului si plata ratelor la acel curs; banca spune ca este o decizie singulara, dar de fapt este a doua

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-05-19 17:23

Un client al Piraeus Bank a obtinut la Tribunalul Gorj o decizie definitiva privind inghetarea cursului francului elvetian (CHF) la momentul acordarii creditului, banca fiind obligata de catre instanta sa-i restituie clientului diferenta dintre cursul de schimb din momentul obtinerii imprumutului si cursul la care a platit ratele, care s-a dublat pe parcursul ultimilor ani, ajungand de la 2 lei pentru un franc in 2007-2008 la peste 4 lei in prezent.

Instanta dispune îngheţarea cursului de schimb valutar CHF - leu şi efectuarea plăţilor în temeiul contractului de credit la valoarea de la data încheierii contractului, respectiv calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului pe întreaga perioadă de valabilitate a contractului urmând ca pârâtele să restituie reclamanţilor sumele plătite în plus de către aceştia”, se arata in solutia Sectiei a II-a Civila a Tribunalului Gorj, in dosarul cu nr.7202/318/2014, schimbata total fata de cea a primei instante.

Piraeus Bank spune ca decizia Tribunalului Gorj este singulara, iar banca a castigat alte litigii de aceste gen cu clientii. Banca ia in calcul potentiale cai de atac, in contextul in care instanta de fond i-a dat castig de cauza.

Solutia definitiva a Tribunalului Gorj este singulara si va face obiectul unor potentiale cai de atac, mai ales in contextul in care instanta de fond a dat castig de cauza bancii in privinta cursului de schimb. In cazul altor litigii, spre exemplu, solutia instantelor a fost in favoarea bancii iar clientii au suportat costurile procesuale”, a spus Simona Vasiliu, Head of Legal Division Piraeus Bank Romania, la solicitarea Bancherul.ro.

“Dupa cresterea brusca a cursului de schimb CHF/RON, Piraeus Bank s-a implicat in gasirea de solutii personalizate pentru fiecare client. Am discutat mereu toate variantele disponibile pentru situatii specifice”, a adaugat ea.

Solutia nu este singulara, Piraeus a mai pierdut un proces asemanator

In realitate, solutia Tribunalului Gorj nu este singulara, dupa cum afirma reprezentanta bancii.

La inceputul acestui an, banca a mai pierdut un proces asemanator, la Tribunalul Buzau, instanta care a luat aceeasi decizie, de inghetare a cursului francului la momentul acordarii creditului. Respectiva decizie nu a fost definitiva, iar banca a anuntat ca o va contesta. 

Reprezentatii Piraeus Bank spun ca decizia este singulara pentru ca nu exista nici o alta hotarare definitiva impotriva bancii, cazul de la Buzau fiind inca in derulare.

La fel ca majoritatea restului bancilor cu credite in franci elvetieni, precum Raiffeisen Bank, Bancpost, Banca Romaneasca, Credit Europe Bank, OTP Bank, nici Piraeus Bank nu a oferit clientilor o solutie de conversie a acestor credite in lei, prin asumarea suportarii unei parti din povara aprecierii francului fata de leu, dupa cum a sugerat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Doar Banca Transilvania a oferit clientilor Volksbank un discount de pana la 40% din valoarea creditelor inainte de conversia in lei, in contextul preluarii bancii austriece.

Singura masura luata de Piraeus Bank a fost actualizarea in avans a indicelui LIBOR pentru CHF prin diminuarea acestuia cu 0,8 puncte procentuale fata de nivelul de la sfarsitul lunii decembrie. In acel moment, LiBOR pentru CHF era de 0%, dupa care a devenit negativ, ajungand in prezent la -0,8%.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienților săi posibilitatea să își actualizeze adresa de e-mail folosită în relația cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienților săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

Din aplicatia BT Pay s-au deschis 10.000 de conturi in 2 luni

Peste 10.000 de persoane au devenit clienți ai Băncii Transilvania în decurs de două luni fără a fi necesar niciun drum la bancă, doar folosind aplicația BT Pay pentru deschiderea contului curent, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Opțiunea Deschidere de cont detalii

 



 

Ultimele Comentarii