BANCI | Ultima Ora

Tsipras a trimis o scrisoare Eurogroup-ului in care accepta o parte din conditiile impuse in acordul de finantare, dupa care a cerut alegatorilor sa voteze impotiva acordului; in aceste conditii, s-a decis intreruperea negocierilor pana dupa referendum

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-07-01 13:33

In aceasta dimineata, premierul grec Alexis Tsipras a trimis o scrisoare presedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, presedintelui Bancii Centrale Europene, Mario Draghi si sefei FMI, Christine Lagarde, cele trei institutii care formeaza asa-zisa troika, in care accepta o parte dintre conditiile impuse de acestia pentru semnarea unui nou acord de salvare a tarii de la faliment.

Scrisoarea (vezi foto), un semnal ca guvernul grec a ales sa cedeze pentru evitarea amplificarii crizei din Grecia, va fi analizata astazi atat de catre ministrii de finante ai zonei euro, cat si de BCE, care urmeaza sa decida daca va continua sa finanteze bancile grecesti.

In scrisoare, Tsipras a pus insa cateva conditii: mentinerea unui TVA redus in insulele grecesti, extinderea reducerilor de cheltuieli pentru aparare si amanarea taierii unor venituri suplimentare pentru pensionari.

Vestea a fost primita pozitiv de catre bursele europene, care au inregistrat cresteri importante.

FTSEurofirst 300 a crescut cu 1,5%, iar indicele Euro STOXX a castigat 2,1 procente.

De asemenea, moneda euro si-a mai redus din deprecierea fata de dolar, cursul fiind de 1,1535 pentru un dolar.

Tsipras a indemnat populatia sa voteze impotriva conditiilor impuse de troika

Ulterior, Tsipras a anunțat, într-un mesaj televizat, că menține decizia de a organiza pe 5 iulie referendumul la care populația este chemată să decidă asupra acceptării sau respingerii acordului de asistență financiară propus de creditorii internaționali, transmit agențiile internaționale de presă.

El a cerut totodată concetățenilor săi să participe la referendum și să voteze 'Nu', adică să respingă acordul propus, astfel încât Grecia să poată obține unul 'mai bun'. Tsipras a menționat că dorește să continue și după referendum negocierile cu creditorii internaționali.

Tsipras a insistat că problema la care trebuie să se răspundă la referendum nu este rămânerea Greciei în zona euro, el afirmând că aceia care susțin că un 'Nu' ar însemna și ieșirea din zona euro 'spun minciuni'. 'Un 'Nu' nu înseamnă o ruptură de Europa, ci o revenire la Europa valorilor, 'Nu' înseamnă o mai puternică presiune pentru continuarea negocierilor', a subliniat șeful executivului de la Atena. 'Unii spun că am un plan ascuns de a scoate țara din Uniunea Europeană în cazul unui 'Nu'. Este o minciună', a adăugat Tsipras.

'Verdictul poporului grec este mai puternic decât voința guvernului', a motivat el în continuare decizia de a chema populația la urne. Tsipras a spus în continuare că, după ce a convocat referendumul, creditorii internaționali au înaintat Greciei noi propuneri, la care guvernul său a răspuns cu 'propuneri alternative'. Acestea vor fi examinate, tot miercuri, într-o reuniune prin teleconferință a Eurogrupului, iar dacă 'rezultatul (acestei reuniuni) va fi pozitiv, vom răspunde imediat', a indicat liderul stângii radicale grecești, insistând că dorește să obțină în final 'un acord just din punct de vedere social'.

Pe de altă parte, Tsipras a promis populației că actualele restricții asupra mișcărilor de capital, care au limitat și retragerile de numerar din bănci, constituie doar o măsură temporară, el asigurând grecii că depozitele lor bancare sunt garantate.

Acest mesaj televizat survine la câteva ore după publicare noilor propuneri ale guvernului de la Atena. Acesta cere un nou împrumut de 30 de miliarde de euro pe doi ani, în cadrul Mecanismul European de Stabilitate (ESM), și o înțelegere asupra spinoasei datorii externe a Greciei, adică o nouă restructurare a acestei datorii. Grecia a beneficiat în anul 2012 de o reducere cu 107 de miliarde de euro a datoriei externe și, în plus, a primit în ultimii patru ani împrumuturi în valoare de 220 de miliarde de euro în cadrul a două programe succesive de asistență financiară. Al doilea program a expirat marți, când Grecia a intrat practic în incapacitate de plată, neachitând Fondului Monetar Internațional o tranșă în valoare de 1,6 miliarde de euro. Grecia trebuie să ramburseze și Băncii Centrale Europene, pe 20 iulie, o altă tranșă de împrumut de 3,5 miliarde de euro.

Tsipras a insistat în mesajul său pe continuarea negocierilor, însă cancelarul german Angela Merkel a declarat anterior că nu este dispusă să discute despre un nou plan de asistență pentru Grecia înaintea referendumului de duminică. În plus, ministrul german al economiei, Sigmar Gabriel, chiar a condiționat orice noi negocieri cu Atena de anularea referendumului. În schimb, președintele francez, Francois Hollande, a cerut să se ajungă 'imediat' la un acord cu Grecia.

Negocierile cu Atena se vor relua doar dupa rezultatele referendumului

Miniștrii de finanțe din statele zonei euro au hotărât miercuri seară, în cadrul unei teleconferințe, să continue negocierile cu guvernul de la Atena numai după ce se vor afla rezultatele referendumului de duminică prin care Grecia va lua o decizie privind acceptarea ori respingerea ultimelor propuneri ale creditorilor internaționali, transmit agențiile AFP și EFE.

"Eurogrupul este unit în decizia sa de a aștepta rezultatul referendumului din Grecia înaintea unor noi discuții (...) Nu punem căruța înaintea boilor', a scris pe Twitter ministrul slovac de finanțe, Peter Kazimir.

Anterior, premierul grec Alexis Tsipras a cerut concetățenilor săi, într-un mesaj televizat, să respingă la referendum ultimele propuneri ale creditorilor internaționali privind un nou acord de asistență financiară. El a susținut că dorește astfel să obțină un acord 'mai bun' și mai 'just din punct de vedere social', pe baza 'propunerilor alternative' formulate de guvernul său. Principalele elemente ale acestor propuneri transmise de guvernul grec sunt obținerea unui nou împrumut de 30 de miliarde de euro pe doi ani, în cadrul Mecanismului European de Stabilitate (ESM), și o nouă restructurare a datoriei externe a Greciei.

Prin decizia de a nu mai negocia cu Grecia, Eurogrupul s-a aliniat de fapt poziției Germaniei, cancelarul Angela Merkel declarând că nu este dispusă să discute despre un nou plan de asistență pentru Grecia înaintea referendumului din 5 iulie.

Comentarii

KIWi
ZF: leul greu vs EURO moneda
Cea mai MARE GRESEALA pe care o poate face ROmania acum (ma refer la autoritati - si in mod special BNR) este sa puna la dospit (AGAIN!:) proiectul monedei unice pe motiv de Grecia - contextul & structura economiilor este total diferita (la traiul lor mediteranean Grecia are o problema structurala bugetara - imposibilitatea realizarii unui PRIMARY SURPLUS) ceea CE NU-I cazul ROmaniei ! Noi suntem similari structurii economice a SLOVACIEI (manufacturing HUB - 100 BLN eur - tranzactionati annual INUTIL ACUM prin banci) si trebuie sa realizam ca urmatorul BREAKTHROUGH ECONOMIC este adoptarea EURO ASAP - o ancora intrinseca in constructia europeana. Apoi disciplina bugetara fara derapajele atit de ispititoare pe curba ascendenta a ciclului economic si RO va progresa steady. Cred ca este momentul ca guvernatorul BNR sa-si assume PUBLIC & PERSONAL acest obiectiv cu un orizont de timp CUANTIFICABIL ! FELICITARI pentru reusitele politici monetare & de curs insa adoptarea EURO chiar trebuie sa devina prioritatea zero a BNR - impactul pozitiv asupra mediului de business local outweigh marja de manevra a acestor politici.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii