BANCI | Stirea Zilei

Test de stres sever la CEC Bank: banca de stat ar rezista chiar daca romanii ar retrage jumatate din depozitele de 21 miliarde lei in timpul unei crize

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-08-12 00:44

Recenta criza bancara din Bulgaria, soldata cu intrarea in faliment a celei de-a patra banci locale ca marime, dupa un atac al deponentilor care au lasat banca fara lichiditati in doar trei zile, ne-a determinat sa lansam o analiza cu privire la riscul de lichiditate al celor mai mari banci romanesti.

Am inceput cu BCR, am continuat cu BRD si Banca Transilvania, iar astazi este randul bancii de stat CEC Bank, in care se afla cele mai multe dintre depozitele romanilor, mai exact 21,3 miliarde lei, la finalul lui 2013.

De aceea, CEC Bank este cea mai vulnerabila banca in cazul unui atac al deponentilor, desi este o banca detinuta de stat, asadar, cel putin teoretic, romanii ar putea sa se simta mai in siguranta cu banii in conturile acesteia.

Cu toate ca depozitele la CEC Bank nu mai sunt garantate de stat, ca inainte, ci, la fel ca si depozitele celorlalte banci romanesti, de catre Fondul de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar, o institutie finantata, in principal, chiar de catre banci, nu de stat.

Sa vedem insa ce s-ar intampla daca, Doamne fereste! ar aparea o criza bancara si in Romania, la fel ca in Bulgaria, iar oamenii ar da buzna sa-si retraga banii de la CEC Bank.

Banca spune ca este pregatita in cazul unor astfel de scenarii si chiar a realizat, la finalul anului trecut, doua teste de rezistenta prin care s-a masurat daca dispune de suficiente lichiditati pentru a-si plati deponentii in cazul in care acestia ar asalta banca pentru a-si retrage banii.

Potrivit CEC Bank, din respectivele teste de rezistenta rezulta ca  aceasta dispune de suficiente lichiditati pentru a-si plati clientii chiar si in cazul unui scenariu sever, in care jumatate din volumul total de depozite ar fi retrase. Impresionat, nu?

Cum administreaza CEC Bank riscul de lichiditate

Sa vedem insa mai detaliat cum administreaza CEC Bank riscul de lichiditate, conform informatiilor furnizate de banca:

In scopul prevenirii crizei de lichiditate si cuantificarii efectelor unei eventuale astfel de crize, CEC Bank intreprinde diverse actiuni, dintre care amintim:

Elaboreaza Strategia in domeniul administrarii riscului de lichiditate si solutii pentru depasirea cazurilor de criza, care include cerintele in domeniu ale Bancii Nationale a Romaniei, planul pentru situatii neprevazute in care sunt prezentate solutii de actiune si masuri potentiale de finantare pentru depasirea in conditii optime a unor eventuale perioade de criza de lichiditate.

In ceea ce priveste riscul de lichiditate, banca a urmarit in anul 2013 incadrarea intr-un profil de risc mediu, avandu-se in vedere parametrii considerati optimi pentru banca. Pe intreg parcursul anului, banca s-a incadrat in limitele impuse prin prevederile BNR, precum si prin reglementarile interne.

Elaboreaza lunar teste de rezistenta de diverse intensitati si pe diferite perioade de detinere, in scopul evaluarii pierderilor ipotetice, ce pot fi suferite in eventualitatea unor fluctuatii semnificative ale unor elemente de activ si/sau pasiv luate in calculul lichiditatii, in mod deosebit a lichidarii neasteptate a unor surse de finantare.

Monitorizeaza incadrarea indicatorilor de lichiditate (indicator de lichiditate zilnic/lunar, indicatori de avertizare timpurie in vederea identificarii in regim de urgenta a cresterii vulnerabilitatii in ceea ce priveste pozitia lichiditatii sau a necesarului de finantare, lichiditate imediata, rezerva de lichiditate etc.), atat in prevederile reglementarilor BNR, cat si in limitele de risc semnificativ prevazute in reglementarile interne.

Administreaza si monitorizeaza eficient necesitatile sale nete de finantare, prin determinarea pozitiilor de lichiditate intraday si overnight, la nivelul fiecarei unitati a bancii, in scopul indeplinirii la timp a obligatiilor legate de plati si decontari, atat in conditii de functionare normala, cat si in conditii de criza.

GAP pozitiv de lichiditate pe banda de scadenta de pana la 1 luna

CEC Bank precizeaza ca, avand in vedere evenimentele din Bulgaria legate de solicitarile deponentilor, consideram ca in ceea ce priveste pozitia CEC Bank este relevanta prezentarea lichiditatii si a rezultatelor obtinute in urmare elaborarii testelor de stres:

Astfel, din analiza de tip GAP (diferenta intre activul si pasivul scadent in acelasi interval de maturitate reziduala), care utilizeaza elemente de active bilatiere si extrabilantiere in sume neajustate, rezulta pentru data de 31.12.2013 pentru banda de scadenta de pana la o luna, un GAP pozitiv de peste 1 miliard lei, ceea ce inseamna ca banca are posibilitatea rambursarii integrale a surselor atrase utilizand exclusiv intrarile de fonduri aferente actualului portofoliu.

De asemenea, acest excedent al diferentei dintre resursele si plasamentele de pe prima banda de scadenta poate fi translatat si utilizat pentru acoperirea deficitelor inregistrate pe urmatoarele benzi de scadenta.

La data de 31.12.2013 Banca dispunea de active lichide la vedere in suma de peste 5 miliarde lei, in timp ce depozitele atrase la vedere au inregistrat o valoarea de peste 2 miliarde lei. De asemenea, banca ar fi obtinut rapid lichiditati prin vanzarea portofoliului de titluri de stat libere de gaj detinut, in valoare de peste 7 miliarde lei.

Testele de rezistenta privind lichiditatea

CEC Bank precizeaza ca la finalul anului trecut, banca a elaborat doua teste de rezistenta prin care s-a evaluat situatia lichiditatii bancii si s-a identificat rezerva de lichiditate care sa acopere necesitatile suplimentare de lichiditate ce pot aparea pe un anume orizont de timp, in conditii de criza, dupa cum urmeaza:

- testul de rezistenta mediu, de tip idiosyncratic (din punct de vedere al riscului de lichiditate specific bancii), cu perioada de mentinere a socului de pana la 2 luni: pierderea de pana la 20% a depozitelor retail si a depozitelor interbancare detinute;

- testul de rezistenta sever, cu perioada de mentinere a socului de pana la 2 saptamani: pierderea de pana la 50% a depozitelor retail, depozitelor interbancare, si liniilor de credit angajate de la institutiile financiare coroborate cu lipsa accesului la angajamentele primite de la institutiile financiare.

Pentru ambele teste a rezultat o diminuare a ponderii activelor lichide in total active, determinata de influenta majora a soldului „depozitelor la termen” (atrase de la clientela non-bancara), care reprezinta o pondere importanta in total pasiv brut bilantier. De asemenea, pentru determinarea rezervei de lichiditate (in cazul ambelor scenarii) s-au luat in calcul active ale bancii care au un grad ridicat de lichiditate, la valoare bruta.

Din analiza rezervei de lichiditate versus pierderea de pasiv previzionat (in sensul in care rezerva de lichiditate acopera sau nu pierderea de pasiv previzionata in cele doua scenarii) a rezultat faptul ca banca dispune de lichiditati suficiente in eventuale cazuri de criza.

Indicator de lichiditate intre 1,82 si 68,04

CEC Bank spune ca monitorizeaza permanent riscul de lichiditate, urmarind incadrarea in profilul de risc asumat, precum si incadrarea indicatorilor de lichiditate atat in limitele impuse prin prevederile BNR, cat si in cele impuse prin reglemetarile interne.

Astfel, din analiza indicatorul de lichiditate lunar, pentru operatiunile in echivalent lei, avand la baza modul de calcul prevazut prin Regulamentul BNR nr. 25/2011 privind lichiditatea institutiilor de credit, rezulta ca la data de 31.12.2013, acesta s-a incadrat, pe benzi de scadenta, in limita impusa de BNR (minimum 1), inregistrand valori cuprinse intre 1,82 si 68,04, mai precizeaza banca.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii