BANCI | Interviu

Sustinatorii legii darii in plata sunt demagogi, intrucat aceasta se adreseaza de fapt speculatorilor imobiliari, nu cazurilor sociale. Noi nu am dat nicio familie afara din casa, spune seful BRD

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-02-11 14:42

Philippe Lhotte, presedintele BRD, a doua mare banca din Romania, acuza politicienii care sustin legea darii in plata ca sunt demagogi si populisti, intrucat nu explica de ce ar fi benefica o astfel de lege, criticata inclusiv de Comisia Europeana, care avertizeaza ca, dimpotriva, initiativa legislativa ar putea afecta serios economia.

Legea va favoriza speculatorii imobiliari si nu cazurile sociale, adica familiile care nu-si pot plati creditele pentru apartamentul in care locuiesc, cazuri care in realitate sunt rezolvate de catre banci.

Seful BRD spune ca bancile sunt acuzate pe nedrept ca nu se ocupa de cazurile sociale. “BRD nu a dat afara din casa niciun client”, a raspuns Lhotte, intrebat de Bancherul.ro cati oameni au fost executati silit prin evacuarea din propria locuinta.

“Partizanii acestei legi sunt demagogi si populisti, intrucat nu explica de ce ar fi benefica o astfel de lege. Romania este un stat democratic, cu un Parlament care functionaza, de aceea ar fi firesc ca cei care propun legea sa faca si studii de impact privind efectele acesteia, pe care nimeni nu le-a vazut pana acum. Asadar, pe de o parte avem demagogii care sustin legea, iar de partea cealalta e lumea bancherilor, care trebuie sa respinga in detaliu si sa vina cu propriile studii de impact la propuneri demagogice, ceea ce e foarte dificil”, a spus Lhotte, in cadrul unei conferinte de presa.

“Eu unul cred ca exista loc pentru o noua lege, care sa se aplice doar pentru viitor si exclusiv cazurilor sociale”, a adaugat el, precizand ca daca o astfel de lege va fi adoptata, chiar si modificata, nu trebuie sa se aplice si creditelor Prima Casa, intrucat acestea sunt garantate de stat, iar legea spune ca nicio garantie nu mai este valabila, ci doar ipoteca.

Exemple de rezolvare a cazurilor sociale

“Cred realmente ca e posibil sa fie fie facuta o lege neretroactiva, doar pentru cazuri sociale. Si ne irita sa-i tot auzim pe unii ca bancile nu se ocupa de cazuri sociale, noi facem asta saptamanal, sunt cazuri dificile. De exemplu, astazi am avut cazul unei locuinte ipotecate din Timisoara in care stau trei familii, oameni onesti, care si-au respectat obligatiile de plata, au achitat pana acum ratele la credite, dar proprietarul a intrat in somaj, de aceea i-am redus rata lunara, pentru a putea ramane in continuare cu familia in casa. Alt caz, in Constanta: o famile cu copil, ambii parinti in somaj. I-am intrebat cat pot sa plateasca si cat timp, iar rata a fost redusa cu 90%, pentru a le oferi oamenilor sansa sa-si revina in viitor”, a spus seful BRD.

“Nu ne place sa-i auzim pe politicieni acuzandu-ne ca nu ne ocupam de cazuri sociale. Dimpotriva, noi ne ocupam de cazurile sociale, nu ei. Politicienii seriosi ar trebui sa vina cu propuneri pentru o lege de bun simt. Lege doar pentru locuinta sociala si cu valori mici. Pentru cazuri in jurul a 100.000 de euro suntem deschisi. Si sa se aplice o singura data, suntem de acord”, a spus Lhotte.

El a explicat ca nu poate fi de acord ca legea sa se aplice retroactiv intrucat i-ar favoriza pe cei care au cumparat multe locuinte in perioada dinaintea crizei, pentru specula. “Nu pot fi de aord cu aceasta situatie. Legea trebuie sa se refere la oamenii onesti si modesti si nu sa fie de partea marilor speculatori”, a adaugat seful BRD.

Comentarii

Realistul - solutia
speculatori
Stimati bancheri, finantisti Speculatorii sunt partenerii vostri, sunt cei carora le-ati dat credite pe bunuri supraevaluate. CA SA INTELEAGA TOATA LUMEA IN TARA ASTA: BUNURILE AU FOST EVALUATE DE BANCA, NU DE CLIENTI. Si atunci cum va permiteti sa le spuneti "speculatori", "speculanti" sau cum mai vreti? Cand le-ati dat credite erau "clienti buni" si acum sunt "speculatori"? Terminati cu minciunile acestea si cu manipularea. RUSINE! Si inca ceva oameni buni: trebuie reformat tot sistemul financiar din toata lumea si din Romania, implicit: 1) gradul de indatorare nu trebuie, RETINETI: NU TREBUIE, sa depaseasca 30% din venitul pe familie; 2) sa nu se mai accepte codebitori; 3) trebuie sa dispara bursele, hedgingul, forexul, future-ul, produsele derivate si toate mecanismele acestea complexe prin care unii (putini) castiga si fraierii (majoritatea) se indatoreaza pe viata. Circuitul este simplu: iti iei credit (cu grad de indatorare = 60%) mai mult decat iti permiti, esti pa! Iti investesti economiile pe bursa? Intr-un final esti pa! Economisesti pentru pensie? frumos, daca o mai apuci. Dar banii tai de azi nu vor fi la fel peste 30 de ani, pentru ca au altii grija. O lege spune: nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma. Doar ca se transforma in buzunarul celor 1-2% care detin puterea in lume. Si inca ceva pentru toti megaprofesionistii cu MBA si altele din toata lumea: solutia pentru evitarea unui colaps financiar mondial o reprezinta anularea, ANULAREA, tuturor datoriilor si plecarea de la 0 pentru toata lumea, pe un fundament financiar sanatos si corect. Dar, ca sa revenim, rusine dlor bancheri!

alex
Ioi Tulai
@Realistul auzi tu numa solutie de iti vine sa o aplauzi cu urechiile sa stergi la toti datoriile - pai bai Tibi la aia care nu au datorii ce faci le dai bonus 100.000 de euro ca-s oameni faini si de treaba (lasam deoparte cine acopera gaura sau poate ai si aici o solutie inovatoare) - Pretenas m-ai facut sa rad copios meriti premiul Nobel pentru Prostie cu solutia asta sigur nu ai rival cred ca iti da la ceremonie si un Oscar si 10 Pullitzere :) De s-ar putea plati ratele la banca cu prostie in loc de bani nu am avea nici un restantier in Romania.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creștem prețurile sau marjele clienților existenți. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii