BANCI | Analiza

BCR a lansat Raportul anual pe Agricultura “Potentialul urias al Romaniei asteapta inca sa fie deblocat”

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-07-18 13:15

Agricultura a oferit o susţinere destul de firavă în ceea ce priveşte creşterea economică în ultimii 10 ani comparativ cu ponderea sa în PIB, în principal ca urmare a dependenţei mari de condiţiile meteo şi a investiţiilor reduse, se arata in raportul “Potenţialul uriaş al României aşteaptă încă să fie deblocat” (VEZI raportul in documentul atasat) realizat de BCR Cercetare, anunta banca intr-un comunicat.

„Deşi pe un trend descendent în ultimii 20 ani, agricultura românească deţine încă o pondere importantă în PIB comparativ cu alte ţări din CEE sau Zona Euro (circa 7% în România faţă de 4% în Polonia şi Ungaria sau 2% în Franţa). Potenţialul este însă mare, România situându-se pe locul al 5-lea în EU 27 din punct de vedere al suprafeţei arabile; în anul 2010, ţara noastră s-a clasat în top 10 producători de porumb la nivel mondial cu o producţie de peste 9 milioane tone într-un an cu condiţii meteo favorabile”, a declarat Lucian Anghel, economistul sef al Băncii Comerciale Române (BCR).

Exploataţiile de subzistenţă au o pondere foarte mare în România, iar structura proprietăţii este atomizată; principalele slăbiciuni ale exploataţiilor de subzistenţă şi semi-subzistenţă sunt capacitatea scăzută de investiţii şi orientarea slabă spre pieţele de consum. La o productivitate similară cu cea din Zona Euro, România şi-ar putea dubla producţia agricolă şi tripla exporturile, putând asigura necesarul de consum pentru circa 4 Românii, se arata in raport.

Creşterea calităţii pregătirii în domeniul agriculturii este foarte importantă pentru asigurarea unei dezvoltări sustenabile a acestei ramuri economice în anii următori; doar 1% din numărul exploataţiilor agricole beneficiază de pregătire agricolă completă, în timp ce marea majoritate este reprezentată de cele cu experienţă practică.

„Absorbţia fondurilor europene reprezintă o oportunitate în special pentru operatorii mari, în timp ce exploataţiile de subzistenţă trebuie mai întâi să-şi consolideze prin fuziune suprafeţele pentru a avea acces la fondurile UE, la schemele de ajutor de stat, produse bancare şi alte oportunităţi pe care le ofertă economia de piaţă”, a adaugat Lucian Anghel.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii