BANCI | Stirea Zilei

Statisticile dobanzilor la credite cu care vrea sa se laude Isarescu: avem printre cele mai ieftine credite din consum din Europa de Est, dar costurile platite de IMM-uri sunt inca impovaratoare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-04-01 09:08

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, spunea vineri, la briefing-ul de presa, ca si-a insarcinat "corifeii" sa prezinte niste statistici promise cu mai bine de un an in urma pentru a vedea ce dobanzi sunt in Romania in comparatie cu tarile vecine. Guvernatorul are acum cu ce se lauda, intrucat, in sfarsit, am ajuns si cu inflatia si cu dobanzile in liga campionilor europeni.

Statisticile Bancii Centrale Europene (BCE) arata ca romanii platesc pentru creditele de consum negarantate printre cele mai mici dobanzi dintre tarile vecine din Europa de Est.

Astfel, dobanda anuala efectiva (dobanda nominala plus comisioane) la creditele de consum noi in lei, fara garantii, a fost in ianuarie in medie de 12,46%, cea mai mica dintre tarile din regiune: la bulgari a fost de 13,47%, in Polonia de 19,81% (in zloti), 22,74% in Ungaria (in forinti) sau 15,21% in Cehia (in coroane), arata datele BCE (vezi graficul).

La nivelul zonei euro, adica in tarile care utilizeaza moneda euro, dobanda este in medie de 6,62% pe an, conform datelor din ianuarie 2014, asadar de doua sau de trei ori mai mica decat cea in monedele nationale.

Discrepantele sunt insa foarte mari de la tara la tara. De exemplu, in Slovacia, tara care a adoptat moneda euro la 1 ianuarie 2009, dobanda la creditele de consum este de peste doua ori mai ridicata decat media europeana, respectiv 14%, mai mica, totusi, decat dobanda la creditele in coroane cehe, de 15,21%, dar mai mare decat dobanzile pe care le platesc pentru aceleasi credite romanii si bulgarii.

La creditele imobiliare ne comparam cu polonezii

In privinta creditelor imobiliare, dobanda in lei in Romania, de 5,55% in medie in ianuarie, este comparabila cu cea din Polonia (5,61%), mult mai mica decat in Ungaria (8,07%) si Bulgaria (7,81%), dar ramane mai ridicata decat in Cehia, unde e doar 3,57%.

Si aici Slovacia are avantajul monedei unice, dobanda in euro fiind de doar 4,15%, mai ridicata insa decat media europeana, de 3,36%.

Datele confirma o analiza de anul trecut realizata de Bancherul.ro, care a analizat datele prezentate de bancile centrale din tarile din regiune, din care reiesea acelasi lucru: ca in ciuda criticilor ca bancile romanesti ar aplica dobanzi mult mai ridicate decat in alte tari, realitatea este alta.

IMM-urile platesc inca dobanzi mari la credite

In ceea ce priveste costul finantarilor pentru IMM-uri, mai exact credite cu valori de pana la 1 milion de euro, pe o perioada de maxim 1 an, in Romania este printre cele mai ridicate din regiune, conform datele BCE.

Astfel, firmele romanesti platesc dobanzi in lei in medie de 7,05%, conform datelor din ianuarie, ultimele disponibile la BCE, in comparatie cu doar 4,30% in Polonia sau 2,90% in Cehia. Chiar si firmele din Ungaria au costuri mai mici in forinti: 5,64%, in timp ce bulgarii au costuri apropiate de noi: 7,23%.

Slovacia, cu moneda euro, are aici in avantaj, avand o medie a dobanzilor pentru firme de doar 3,70%, sub media europeana, de 3,85%.

In concluzie, asta voia sa spuna Isarescu despre dobanzile din Romania, si probabil ca asta vor arata “corifeii” de la BNR insarcinati sa prezinte niste statistici: ca la creditele de consum dobanzile sunt mai mici decat in alte tari, la cele imobiliare suntem pe la mijoc, insa mai avem de recuperat la cele pentru IMM-uri.

Oricum, dobanzile pentru firme au scazut substantial, respectiv cu 3 puncte, doar pe parcursul anului precedent, odata cu politica de relaxare a dobanzii BNR si de inundare a pietei cu lichiditate, in vederea reducerii dobanzilor interbancare.

In martie 2012, firmele plateau dobanzi de 10,21%, duble fata de firmele poloneze si cele mai mari dintre tarile vecine (vezi graficul).

Ca sa nu mai amintim de situatia din 2009, de dupa criza, cand firmele romanesti au fost impovarate de banci cu ddobanzi de pana la 20%, in timp ce in Polonia se situau la 7-8% pe an.

Comentarii

Andreea
13<12?
"la creditele de consum noi in lei, fara garantii, a fost in ianuarie in medie de 12,46%" si "Doar bulgarii platesc mai putin decat noi la acelasi tip de credit: 13,47% la creditele de consum in leva" Adica sa inteleg ca 13.47%<12.46%...se rascolesc toti matematicienii in mormant iar cei care mai sunt in viata...se uita cruces:))

Bancherul.ro
dobanzi credite
Mersi Andreea pentru sesizare, am corectat in articol. Probabil ca nu ne-a venit sa credem ca avem totusi cea mai mica dobanda, ca suntem mai tari decat bulgarii:))

Andreea
:)
Imi place acest site si il citesc frecvent(aflu informatii care ma intereseaza). Multumesc!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii