BANCI | Stirea Zilei

Sistemul bancar a avut profit de 820 milioane lei in primul trimestru din 2015; topul bancilor cu cele mai mari castiguri

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-05-19 13:27

Sistemul bancar romanesc, compus din 40 de banci, dintre care 9 sucursale ale unor banci straine, a obtinut un profit de 820 milioane lei in primul trimestru din 2015, mai mare fata de acelasi trimestru al anului precedent, cand era de 600 milioane lei, dar dupa pierderi record de 4,349 miliarde lei in 2014.

Un rezultat caracterizat ca fiind foarte bun de catre reprezentantii bancii nationale, ceea ce inseamna ca bancile au trecut de perioada crizei si incep sa produca profit operational, chiar daca provizioanele pentru credite neperformante continua sa creasca.

Si rata creditelor neperformante este in scadere, ajungand la 13,85% la finalul lunii martie, dupa ce in februarie urcase la 14,25%, a doua luna consecutiva de crestere, in conditiile in care la finalul anului trecut scazuse la 13,93%, fata de 22,26% in martie 2014, ca efect al masurilor de curatare a bilanturilor bancilor prin scoaterea creditelor neperformante in afara bilanturilor (write-off) si vanzarea portofoliilor catre firmele de recuperare creante.

O alta evolutie pozitiva este cresterea ratei de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante la 70,22%, de la 70% in februarie, in ciuda faptului ca volumul provizioanelor a continuat sa creasca si in primele trei luni ale anului, ajungand la sfarsitul lunii martie 2015 la 26,15 miliarde lei dupa standardele de contabilitate IFRS si 32,1 miliarde lei dupa standardele locale RAS.

Evolutia buna a acestui indicator reflecta tendinda excelenta a calitatii creditelor”, a precizat, pentru Bancherul.ro, Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din cadrul BNR.

El a adaugat ca profitul sistemului bancar din primul trimestru a fost realizat in conditiile in care provizioanele pentru credite neperformante au continuat sa creasca, ceea ce inseamna ca “operational, sistemul incepe sa produca”.

Seful supravegherii bancilor spunea in luna februarie ca desi gradul de acoperire cu provizioane este ridicat, indicatorul ar putea creste si mai mult, la aproximativ 72% in acest an, intrucat bancile nu prea reusesc sa-si valorifice garantiile imobiliare (colateralele) aferente creditelor.

"Bancile au din plin colaterale, dar piata nu prea le recunoaste. De aceea insistam sa avem un grad de acoperire cu provizioane suficient de mare, pentru a nu avea probleme in viitor", a spus atunci Cinteza.

Un element negativ in bilantul sistemului bancar din primul trimestru este reducerea volumului total de active de la 364 miliarde lei in decembrie 2014 la 361 miliarde lei in martie 2015, mai ridicate insa fata de martie 2014, cand insumau 352 miliarde lei.

Capitalizarea sistemului bancar (fondurile proprii) s-a consolidat la 34 miliarde lei la finalul primului trimestru din 2015, de la 32 miliarde lei in decembrie 2014, ceea ce a facut ca solvabilitatea sa ajunga la o medie de 18,64% in martie 2015, fata de 17,59% la finalul lui 2014.

Topul bancilor cu cele mai mari profituri in T1 2015

In topul bancilor cu cele mai bune rezultate din primul trimestru al anului se afla liderul sistemului bancar in functie de active, BCR, cu un castig de 344 milioane lei la nivel de grup, un rezultat spectaculos, realizat dupa pierderi record de 2,8 miliarde lei in 2014.

Profitul obtinut de BCR este dublu in comparatie cu Banca Transilvania (151 milioane lei la nivel individual) si BRD (140 milioane lei).

Alte banci cu rezultate bune in primul trimestru sunt ING, cu un profit de 82 milioane lei, UniCredit Tiriac Bank cu 37 milioane lei, in scadere cu 40% fata de anul precedent, Garanti Bank, cu 30 milioane lei, CEC Bank, cu 8 milioane lei si Carpatica, cu un profit de 0,6 milioane lei.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii