BANCI | Opinie

Senatorul Ilie Sarbu, socrul lui Victor Ponta, a initiat o lege pentru suspendarea executarii silite si scutirea de datorii a celor care au credite ipotecare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-08-05 01:45

Trei parlamentari ai partidului de guvernamant, PSD, in frunte cu Ilie Sarbu, socrul premierului Victor Ponta, au semnat o propunere legislativa pentru modificarea Legii nr.134/2010 privind codul de procedura civila si a Legii nr.76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii privind codul de procedura civila, in vederea suspendarii executarii silite si reducerea datoriilor celor care au credite ipotecare si sunt executati silit de banci.

"Avad in vedere ca bunul ipotecat a fost evaluat la momentul acordarii imprumutului ca acoperitor al creantei bancii, aceasta nu poate impune debitorului sa suporte riscul diminuarii de valoare a acestuia intr-o eventuala vanzare", sustin parlamentarii PSD.

In expunerea de motive a parlamentarilor PSD se arata urmatoarele:

“Executarea silita reprezinta cea de-a doua etapa a procesului civil si este o procedura prin intermediul careia creditorul constrange, cu concursul organelor de stat competente, pe debitorul sau care nu isi executa de buna voie obligatiile fiscale, de a le duce la indeplinire, in mod silit.

In situatia in care exista o garantie ipotecara, aceasta va fi executata cu prioritate.

La acest moment, legislatia din Romania nu contine dispozitii de favorizare a debitorilor din cadrul creditelor ipotecare, cum ar fi norme privind iertarea de datorie, avand in vedere criza economica sau norme de amanare a executarii silite pentru o anumita perioada de timp in care sa i se confere debitorului posibilitatea de a se redresa economic si de a fi in masura sa achite ratele creditului.

Avad in vedere ca bunul ipotecat a fost evaluat la momentul acordarii imprumutului ca acoperitor al creantei bancii, aceasta nu poate impune debitorului sa suporte riscul diminuarii de valoare a acestuia intr-o eventuala vanzare.

Fata de cele de mai sus, va inaintam prezenta propunere legislativa spre dezbatere si adoptare, in procedura de urgenta, conform art.107 din Regulamentul Senatului”.

Expunerea de motive este semnata de Senatorul PSD Darius-Bogdan Valcov, in numele initiatorilor Ilie Sarbu, Ioan Chelaru, care este vicepresedintele Senatului, deputatul PSD Daniel Barbulescu si Darius Valcov.

Modificarile la Codul Civil privind executarea silita

Legea propusa de parlamentarii PSD prevede urmatoarele modificari ale Legii nr.134/2010 privind codul de procedura civila si a Legii nr.76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii privind codul de procedura civila:

1. La art. 718 alin.4 (care prevede suspendarea executarii) se introduce un nou punct, punctul 4, cu urmatorul cuprins:

“debitorul face dovada ca bunul imobil ce urmeaza a fi executat are destinatia de locuinta pentru familia sa, nu detine un alt imobil cu aceasta destinatie si face dovada ca nu realizeaza mai mult decat venitul minim garantat pe economie pentru fiecare membru al familiei sale. Aceste conditii trebuie indeplinite cumulativ”.
“art.24-d) in alte cazuri prevazute de lege”

Asadar, conform propunerii parlamentarilor PSD, o familie ai carei membri au venituri mai mici decat venitul minim garantat si locuiesc intr-o casa obtinuta prin credit ipotecar, vor putea beneficia de suspendarea executarii silite.

2. La art. 816 (urmarirea imobilelor ipotecate) se introduce un nou alineat, alin. (5) cu urmatorul cuprins:
“art.816 – alin.(5) In contractele bancare de credit ipotecar, in care creditorul a efectuat evaluarea bunului cu bani din acest credit, creditorul nu poate extinde executarea silita asupra altor bunuri apartinand debitorului sau”.

Legea prevede ca in cazul in care urmarirea silita a bunurilor ipotecate nu a condus la indestularea creditorului ipotecar in limita sumelor totale datorate (adica daca din vanzarea casei nu s-a acoperit valoarea creditului), creditorul ipotecar (banca) poate cere scoaterea la vanzare silita si a bunurilor neipotecate ale debitorului sau.

Ceea ce inseamna ca daca propunerea parlamentarilor PSD va fi adoptata, bancile vor trebui sa se multumeasca doar cu sumele rezultate din vanzare imobilelor ipotecate, fara a mai putea sa recupereze restul datoriei din alte bunuri ale datornicilor.

In acest scop, parlamentarii PSD au propus si modificarea Legii nr.287/2009 republicata privind Codul Civil, astfel:

“1. La art.2324 alin.1 se modifica si va avea urmatorul cuprins: cel care este obligat personal raspunde cu toate bunurile sale mobile si imobile, prezente si viitoare. Ele servesc drept garantie comuna a creditorilor sai, cu exceptia contractelor bancare de credit ipotecar”.

2. La art.2456 se modifica si are urmatorul cuprins: Debitorul ramane obligat personal pentru partea din creanta care nu este acoperita de pretul obtinut din vanzare, cu exceptia contractelor bancare de credit ipotecar”.

Comentarii

efteme mirela
Ajutati oamenii sa nu-si piarda casele
In aceasta situatie ma aflu si eu ,aceea de executare silita ,sunt pe punctul de a pierde casa,faceti va rog ceva si pentru noi cei in executare silita si poporul sau clasa de jos va fi alaturi de dvs.Ajutati-ne!Multumesc.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii