BANCI | Stirea Zilei

Seful Erste Bank, Andreas Treichl, a ajuns la un compromis cu premierul Ungariei, Viktor Orban, pentru normalizarea relatiilor dintre banci si guvern

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-02-11 00:38

Andreas Treichl, seful Erste Bank, actionarul majoritar al celei mai mari banci romanesti, BCR, a reusit, cu ajutorul sefului BERD, Sir Suma Chakrabarti, sa ajunga la o solutie de compromis cu premierul Ungariei, Viktor Orban, astfel incat bancile din tara vecina sa-si poata continua activitatea fara sa mai sufere pierderi importante, cum s-a intamplat in ultimii ani, cauzate de masurile neortodoxe adopate de Orban, precum impunerea celei mai mari taxe pe banci din Europa sau despagubiri de miliarde de euro acordate clientilor bancilor cu credite in valuta.

Astfel ca cei trei au anuntat ieri incheierea a doua acorduri.

Ce ofera statul ungar

Pe de o parte, guvernul ungar a semnat cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) un memorandum prin care statul vecin se angajeaza sa reduca taxa pe banci de la 0,53% in prezent la 0,31% in 2016 si la 0,21% in 2017, din 2019 taxa urmand a fi aliniata normelor europene. De asemenea, taxa ar urma sa se aplice la activele bancare de la finalul lui 2014, mai reduse decat cele din 2009, care este baza de taxare in prezent.

Reducerea taxei bancare inseamna pentru banci un castig (reducere a pierderilor) de 60 de miliarde de forinti (aproape 200 milioane euro) in 2016, a declarat Orban.

Pentru implementarea acestor schimbari, guvernul va adopta legislatia necesara pana in luna iunie 2015.

Guvernul ungar mai promite in memorandumul cu BERD sa nu mai impuna bancilor costuri suplimentare aferente conversiei creditelor din valuta in forinti.

De asemenea, guvernul ungar se angajeaza sa ajute bancile sa-si reduca stocul de credite neperformante, prin adoptarea unor masuri care sa ia ca model cele mai bune practici internationale in materie.

Statul vecin promite in acealasi timp sa nu adopte o legislatie privind falimentul personal, fara consultari cu asociatia bancilor.

Guvernul ungar se mai angajeaza “sa se abtina de la implementarea de noi legi sau masuri care ar putea avea impact negativ asupra sectorului bancar” si sa asigure “o competitie corecta si tratament egal tuturor institutiilor financiare active pe piata din Ungaria”, se mai arata in momorandumul semnat cu BERD.

Ce ofera BERD

In schimb, BERD s-a angajat ca va stimula investitiile in Ungaria si-si va aduce contributia la diminuarea stocului de credite neperformante ale sectorului bancar.

Ce ofera Erste Bank

Pe de alta parte, Erste Bank va ceda cate 15% din actiunile subsidiarei din Ungaria guvernului din tara vecina si BERD, angajandu-se in schimb sa implementeze o serie de programe de finantare pentru stimularea economiei din tara vecina, in valoare de 550 milioane euro in urmatorii 3 ani.

Este vorba de imprumuturi acordate angajatilor din sectorul public in valoare de 250 milioane euro, la care se adauga 100 de milioane de euro pentru programe de eficienta energetica si 200 milioane pentru producatorii agricoli.

Negocierile de vanzare a actiunilor Erste Bank sunt in curs de desfasurare iar tranzactia urmeaza sa fie finalizata in urmatoarele 6 luni, dupa ce guvernul ungar va adopta, la randul sau, legislatia necesara implementarii masurilor convenite in memorandumul incheiat cu BERD.

Din primele estimari, se pare ca un pachet de 15% din Erste Bank Ungaria valoreaza intre 10 si 20 miliarde de forinti (32-64 milioane euro), conform declaratiilor oficialilor din Ungaria. 

In acest fel, statul ungar isi consolideaza strategia de a controla peste jumatate din sectorul bancar din aceasta tara, cu scopul declarat de determina bancile sa intensifice creditarea.

In acest fel au fost rezolvate cel putin 3 probleme:

1. Statul ungar isi imbunatateste relatia cu bancile si transmite astfel un semnal pozitiv investitorilor straini;

2. Economia Ungariei este stimulata prin cresterea creditarii;

3. Erste Bank beneficiaza de o injectie de capital care o va ajuta sa-si continue eficient activitatea si sa-si intensifice creditarea.

Erste Bank Ungaria a fost afectata serios, alaturi de alte banci, de masurile luate de statul vecin in ultimii ani, astfel ca banca a inregistrat pierderi totale de 1,1 miliarde euro in ultimii 4 ani, mai mari decat cele ale BCR.

Situatia din Romania nu are nicio asemanare cu cea din Ungaria

Intrarea statului ungar in actionariatul Erste Bank este o premiera pentru banca austriaca, dar la fel de speciala printre tarile din Europa de Est este si politica nationalista dusa de statul vecin. Astfel ca bancherii din Viena s-au gandit la o solutie inedita pentru rezolvarea tensiunilor din aceasta tara dintre mediul bancar si stat.

Ceea ce nu este cazul in Romania, unde, cel putin pana acum, interventia statului pe piata bancara este inexistenta, iar bancile romanesti sunt bine capitalizate si pierderile "digerabile", cum declara recent seful bancherilor, Radu Ghetea.

Carmen Staicu, purtatorul de cuvant al Erste Bank, precizeaza, pentru Bancherul.ro, ca acordul anuntat ieri in Ungaria dintre Guvern, BERD si Erste este singular si survine in urma situatiei speciale din Ungaria, care a impactat negativ sectorul bancar de acolo in ultimii ani.

"Nu exista niciun fel de asemanare intre situatia din Ungaria si Romania", precizeaza ea.

"Este imbucurator ca Guvernul maghiar face pasi in directia normalizarii relatiilor de business si s-a angajat sa reduca incepand din 2016 taxa bancara alaturi de alte masuri concrete pentru a oferi un cadru stabil de functionare bancilor. Invitatia noastra catre Guvern si BERD de a investi in Erste Bank Hungary are loc doar in acest context si este simbolica, daca se poate spune astfel – avand in vedere ca vorbim de o participatie minoritara – dar are meritul de a arata deschidere din partea Guvernului catre investitorii straini din Ungaria", adauga reprezentanta Erste Bank.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii