BANCI | Revista presei

Seful ANPC, despre bancile cu credite in franci elvetieni: Vreau sa vad solutii concrete, pentru ca pana acum si-au batut joc!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-03-18 18:06

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) solicită băncilor soluții concrete pentru clienții cu credite în franci elvețieni, pentru că, deși la nivel declarativ acestea se arată deschise negocierilor cu clienții, au venit doar cu câteva cazuri rezolvate, a declarat, miercuri, președintele instituției, Marius Dunca, citat de Agerpres.

"La nivel declarativ, băncile spun că sunt deschise, spun: 'Consumatorii nu vin la noi, nu vin să discute'. Și, iată că i-am pus la aceeași masă. Vreau să văd cu ce soluții concrete vin băncile, că până acum doar și-au bătut joc. Am chemat și înainte băncile la negociere în instituție, au promis că vin cu cele mai bune soluții pe care le au pentru toți consumatorii care suferă din cauza creșterii cursului, dar până acum nu au venit cu nicio soluție. Au fost doar câteva cazuri pe care le putem număra pe degetele unei mâini (...) Vreau să văd soluțiile, pentru că până acum și-au bătut joc!", a explicat Dunca.

El a menționat că se aștepta ca băncile să fie dispuse la discuții, pentru că povara trebuie împărțită între consumatori și bănci.

ANPC va participa, în calitate de mediator, la negocierile dintre clienții cu credite în franci elvețieni și bănci, anunțate pentru luna aprilie. Clienții vor fi reprezentați de Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) și Grupul Clienților cu Credite în CHF.

Până atunci, ANPC va întocmi, zilnic, câte un proces verbal de constatare a clauzelor abuzive în contractele de creditare, aceste procese verbale urmând să fie transmise instanței, a mai spus președintele instituției. El a precizat că, de la izbucnirea crizei creditelor în franci, la ANPC au fost depuse 240 de reclamații de la clienți cu credite majoritar ipotecare și nevoi personale cu ipotecă, din care au fost analizate circa 180 și s-a constatat existența unor clauze abuzive.

"În fiecare zi întocmim un proces verbal pe care îl înaintăm instanței, plus sancțiuni contravenționale pentru fiecare bancă în parte. Dacă își doresc procese, o să stăm doar în procese. Dacă nu înțeleg situația clienților, iarăși o să stăm doar în procese", a spus Dunca.

Printre abuzurile băncilor constatate de ANPC în urma sesizărilor se numără modificarea marjei de dobândă, băncile profitând de necunoașterea consumatorilor, comisioane de penalizare aplicate la întregul credit, nu doar la ratele restante, comision ilegal de risc, comision de administrare aplicat ca procent din suma întregului credit, precum și comisioane de rambursare în avans diferite de procentele prevăzute de lege (0% pentru creditele cu dobândă variabilă și maximum 1% pentru creditele cu dobândă fixă — n. r.).

Președintele ANPC a mai spus că instituția a trimis, deja, în instanță 23 de procese verbale pe clauze abuzive, iar altele urmează să fie trimise începând de săptămâna următoare.

"Avem patru procese verbale doar pentru un operator bancar, cu infracțiuni, pe care le vom înainta instanței", a precizat Dunca.

În cazul în care ANPC câștigă procesul cu banca pe o clauză abuzivă, banca respectivă este obligată, conform legii, să elimine respectiva clauză din toate contractele de credit similare și să ramburseze sumele percepute clienților de la începutul creditului până la eliminare. Însă, primele procese începute pe astfel de spețe datează din anul 2012 și nu s-a ajuns, încă, la o soluție definitivă.

Comentarii

Marian
Implicarea ANPC, un fâs
În încercarea de a renegocia contractul de credit în franci pe care-l am cu sucursala din România a unei bănci austriece (să le mai dau contravaloarea in euro a 35.000 euro, in conditiile in care pana acum le-am platit dobanda si principal de 40.000 de euro, iar creditul in franci la ora respectiva era aproximativ 53.000 euro) am trimis adresa si SPRE ȘTIINȚĂ ANPC si BNR. Bine-nțeles că respectiva bancă nu a venit cu nicio contraofertă, invocând arhicunoscutul motiv că nu m-a obligat nimeni să semnez contractul (lucru care este total adevărat, dar pe care nu mai era nevoie să-l zică). Ce este cu adevărat sublim este că ANPC mi-a răspuns că în lipsa unor documente atașate solicitării mele, adresa a fost ... CLASATĂ. Păi măi nebunilor, în adresă am indicat care este numărul convenției de credit, ori dacă vă interesa cu adevărat asigurarea protecției consumatorului de produse financiare puteați să-l cereți băncii respective. Mergând pe aceeași logică ANPC-ul putea să-mi răspundă că pentru analizarea speței are nevoie de respectivul contract. Dar nu, într-un mod extrem de profesionist, au clasat cererea. Deci, in concluzie, așa cum de fapt presupuneam toți, toate declarațiile acestea sunt doar de fațadă. Declarațiile unor numiți de niște penali (dnii. parlamentari) care în loc să apere cetățenii, așa proști cum îi consideră BNR-ul (care dacă știa că a te împrumuta în franci elvențieni te expune riscului de a-ți pierde casa, familia, viața, și nu doar riscului valutar ar fi trebui să atenționeze lumea în mod clar, sau să interzică astfel de credite) plătesc taxe și impozite ca să le plătească salariul. Să trăiți bine!

ADNANA
Procese
Dl Marius inteleg ca te judeci cu bancile , DAR si pana acum -adica pana sa te puna la ANPC -tot pe aceleasi clauze s-a judecat ANPC si s-a dovedit ca nu prea aveti sanse.Cel putin judecatile acelea in care va prevalati de OUG 50-parca ar fi Ordonanta traseistilor politici !- sunt penibile .Va faceti ca faceti......aia e....

ADNANA
La fiecare interventie esti tot mai ridicol,Mariuse, las-o moale...




Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista presei



Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din Arad, conform informatiilor publicate in presa, care precizeaza ca tranzactia a fost aprobata de Banca detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2 de pensii intr-o firma germana, Wirecard, un procesator de plati prezent si in Romania, care a fost prins cu o frauda detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia, prin intermediul unor firme din Ghimpati, judetul Giurgiu, care si-au deschis conturi la bancile romanesti, probabil cu detalii

In cel hal a ajuns Capital.ro! Un biet site de fake news (clickbait) promovat chiar de Google, desi e conflict de interese

Odata o revista de afaceri de calitate, pe vremea cand era detinuta de grupul de presa Ringier, Capital, cumparata in 2011, impreuna cu Evenimentul Zilei, de Dan Andronic, fiul celebrului caricaturist Adrian Andronic, a ajuns acum un biet site de "clickbait", adica de titluri inselatoare si detalii

 



 

Ultimele Comentarii