BANCI | Ultima Ora

Romania face primul pas in Uniunea Bancara: semneaza acordul privind Fondul Unic de Rezolutie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-04-24 07:39

Guvernul şi preşedintele României au aprobat, prin Memorandum, ca România să semneze, în luna mai, odată cu statele din zona euro, Acordul privind transferul şi mutualizarea contribuţiilor la Fondul Unic de Rezoluţie, anunta Ministerul Finantelor intr-un comunicat.

Acest acord interguvernamental are ca scop asigurarea finanţării măsurilor de rezoluţie adresate instituţiilor de credit în cadrul Mecanismului Unic de Rezoluţie şi este parte a procesului de constituire a Uniunii Bancare. Acordul urmează să fie semnat în cursul lunii mai 2014 de către statele din zona euro, precum şi de către statele care nu fac parte din zona euro, dar doresc să adere la acest acord.

Ministerul Finantelor mentioneaza că Uniunea Bancară se bazează pe trei piloni, respectiv un mecanism unic de supraveghere (care acordă competenţe sporite de supraveghere către Banca Centrala Europeană şi care va deveni operaţional în noiembrie 2014), un mecanism unic de rezoluţie (bazat pe două elemente, Acordul menţionat mai sus şi Regulamentul privind Mecanismul Unic de Rezoluţie) şi o schemă comună de garantare a depozitelor.

Ministerul Finantelor mai precizeaza ca România a participat la negocieri cu o echipă condusă de domnul Liviu Voinea, ministru delegat pentru buget şi a obţinut îndeplinirea obiectivelor pe care şi le-a propus în cadrul negocierilor, unul dintre aspectele importante fiind evitarea obligativităţii de a mobiliza bani publici în procesul de rezoluţie bancară.

Prezenţa României, de la început, ca semnatar al Acordului, oferă o protecţie sporită mediului bancar din România şi contribuabililor şi, de asemenea, va asigura participarea autorităţilor române la mecanismul decizional privind implementarea Fondului Unic de Rezoluţie.

Fondul Unic de Rezoluţie se va constitui din contribuţii ale băncilor din statele membre participante la Uniunea Bancară şi va fi finanţat în conformitate cu regulile din Directiva privind înfiinţarea unui cadru de rezoluţie şi redresare pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii şi Regulamentul privind Mecanismul Unic de Rezoluţie.

Acordul constituie baza legală care permite transferul sumelor colectate în compartimentele naţionale către Fond şi mutualizarea progresivă a acestora într-o perioada de tranziţie de maxim 8 ani, mai pecizeaza Ministerul Finantelor in comunicat.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii