BANCI | Analiza

Retragerile de numerar la bancomate stagneaza, in timp ce platile cu cardul cresc semnificativ

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-02-15 23:43

Numarul retragerilor de bani de pe carduri la bancomate (ATM) este in stagnare pentru al treilea trimestru consecutiv, in timp ce numarul platilor cu cardurile de debit au avansat semnificativ in aceeasi perioada, arata statisticile BNR. Ceea ce inseamna ca romanii utilizeaza tot mai mult cardurile pentru plati, in detrimentul platilor cash.

Astfel, in timp ce numarul retragerilor de numerar la ATM-uri a ramas la 61 de milioane in ultimele trei trimestre din 2016, numarul platilor cu cardurile de debit a crescut cu 11 milioane in aceeasi perioada, de la 73 la 84 milioane de plati.

Piata cardurilor a crescut in 2016 cu 15%, la 188 miliarde lei

Dar cu toate ca numarul platilor cu cardul este in crestere semnificativa, valoarea tranzactiilor ramane la un nivel mult mai mic decat sumele retrase de la bancomate.

Astfel, valoarea platilor cu cardurile de debit s-a ridicat in 2016 la 40,175 miliarde lei, in crestere cu 25%, echivalentul a 7,965 miliarde lei, de la 32,210 miliarde lei in 2015.

Retragerile de numerar de la ATM-uri in 2016 au insumat 148 miliarde lei, in crestere cu 13,2%, echivalentul a 17,346 miliarde lei, de la 130 miliarde lei in 2015.

Astfel, valoarea totala a sumelor de pe carduri a atins 188 miliarde lei in 2016, in crestere cu 15%, echivalentul a 25 miliarde lei, fata de cele 163 miliarde lei din 2015.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR statisticile complete ale pietei cardurilor

Taguri: plati online  Vodafone  plati  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii