BANCI | Stirea Zilei

Restantele la credite si numarul datornicilor de la Biroul de Credit ating noi maxime istorice

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-06-08 21:29

Numarul persoanelor fizice cu restante de peste 30 de zile raportate la Biroul de credit de catre 31 de banci si 26 de IFN-uri a ajuns la 728.819 in aprilie, un record istoric.

Numarul restantierilor a crescut cu 2864 fata de luna martie si cu 24.573 fata de decembrie 2015.

In decembrie 2008, in momentul izbucnirii crizei financiare erau inregistrati doar 449.510 restantieri, cu 279.309 mai putini decat in prezent.

Si totalul sumelor restante a ajuns in aprilie la un nivel record, de 11,6 miliarde lei, in crestere cu 194 milioane lei fata de luna precedenta si cu 245 milioane lei fata de decembrie 2015.

Cele mai multe restante sunt inregistrate la creditele in euro (4,888 miliarde lei), urmate de cele in lei (4,549 miliarde lei) si creditele in franci elvetieni (2,134 miliarde lei).

Interesant este ca jumatate din volumul total al restantelor persoanelor fizice sunt aferente creditelor cu valori mici, sub 20.000 de lei, daca ne uitam si la datele CRC din BNR.

Astfel, restantele persoanelor fizice cu valori de peste 20.000 insumau in aprilie doar 6,1 miliarde lei, din totalul celor 11,6 miliarde lei inregistrate la Biroul de Credit, unde sunt raportate toate creditele, indiferent de valoare, atat ale celor 31 de banci raportoare cat si ale celor 26 de IFN-uri care acorda credite de consum in principal.

De ce cresc restantele

Cresterea numarului restantierilor si a valorii datoriilor este in contradictie cu cresterea economiei, a salariilor si a consumului, precum si cu riscul de credite in scadere raportat de banci.

Explicatia o gasim in detaliile statisticilor Biroului de Credit, dar si ale Centralei Riscului de Credit (CRC) de la BNR.

Astfel, datele Biroului de Credit arata ca in timp ce intarzierile de pana la 90 de zile la plata ratelor sunt in usoara scadere, cele care cresc sunt restantele de peste 90 de zile, care au ajuns la 7,771 miliarde lei in aprilie, in crestere cu 72 milioane lei fata de luna precedenta, dar mai ales cele scoase de banci in afara bilanturilor, adica recunoscute ca fiind neperformante si provizionate integral.

Volumul creditelor scoase in afara bilantului a ajuns la 1,604 miliarde lei in aprilie, fata de 1,479 miliarde lei in martie si 1,450 miliarde lei in decembrie 2015.

Cresterea restantelor este asadar consecinta procesului de recunoastere a creditelor neperformante de catre banci, prin scoatarea acestora in afara bilanturilor, in vederea recuperarii prin executare silita sau prin cesionarea catre firmele de recuperare creante.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR statisticile din Centrala Riscului de Credit de la BNR si de la Biroul de Credit

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  Centrala Riscului de Credit (CRC)  Biroul de Credit  BNP Paribas Personal Finance  reclamatie Unicredit  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

Nimeni nu poate opri Facebook sa faca profit din promovarea fraudelor online

A trecut mai bine de o luna de zile, din 5 februarie 2024, de cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un comunicat in care atragea atentia asupra clipurilor false (deepfake) care circula pe Facebook cu guvernatorul Mugur Isarescu recomandand diverse „platforme detalii

 



 

Ultimele Comentarii