BANCI | Profil

Ratingul Romaniei nu poate fi majorat din cauza relaxarii politicii fiscale

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-01-23 22:06

Agentia americana de rating Fitch a anuntat ca mentine ratingul Romaniei la BBB- si nu imbunatateste perspectiva de crestere a acestuia de la stabila la pozitiva, cum a facut Moodys, in luna decembrie, o decizie anticipata de analisti.

“Directia relaxarii fiscale in 2016-2017 reprezinta un risc”, motiveaza Fitch neschimbarea ratingului tarii.

Acelasi risc a fost luat in calcul si de catre Moodys, dar cu toate acestea aceasta agentie a considerat, luna trecuta, ca e cazul sa modifice perspectiva de crestere a ratingului de la stabila la pozitiva: “Exista riscul ca relaxarea fiscala prevazuta in noul Cod Fiscal sa afecteze indicatorii fiscali si competitivitatea preturilor, daca salariile cresc mai repede decat productivitatea muncii”.

Moodys se asteapta ca efectele negative ale politicii de relaxare fiscala asupra bugetului vor putea fi compensate, partial, de o crestere economica mai mare si de masurile de colectare a taxelor, precum eforturile de a combate evaziunea fiscala.

In cosecinta, Moodys estimeaza ca deficitul bugetar va creste la 2,8% din PIB in 2016 si 3,9% in 2017. (vezi aici detalii)

Fitch considera ca natura pro-ciclica a noului Cod Fiscal risca sa afecteze sustenabilitatea fiscala pe termen mediu.

Fitch estimeaza ca reducerea taxelor, inclusiv scaderea cotei standard a TVA de la 24% la 20%, va diminua veniturile bugetare cu 2% din PIB in 2016, ceea ce va pune sub presiune deficitul fiscal structural, pe care Ministerul Finantelor il prognozeaza a creste de la 0,7% din PIB in 2015 la 2,7% in 2016 si 2,9% in 2017. Conform standardelor ESA 2010, deficitul este estimat la 3% in 2016 si 2,9% in 2017.

“Riscurile fiscale sunt predominant in directia negativa. Introducerea noului Cod Fiscal coincide cu calendarul electoral, alegerile parlamentare fiind programate in decembrie 2016. In consecinta, sunt posibile presiuni in crestere asupra cheltuielilor publice si exista sansa ca Romania sa nu mai poata respecta normele preventive impuse de Pactul de Crestere si Stabilitate al Comisiei Europene”, spune Fitch.

Totusi, in scenariul de baza al Fitch, datoria guvernamentala bruta va ramane sub 45% din PIB pe termen mediu si lung, la un nivel asemanator altor state cu rating BBB si semnificativ sub media UE.

Fitch estimeaza ca guvernul tehnocrat condus de Dacian Ciolos isi va finaliza mandatul pana la alegerile de la finalul acestui an, dat fiind sprijinul larg obtinut de la ambele partide principale, PSD si PNL, la votul de incredere din noiembrie 2015. In consecinta, acest guvern este de asteptat sa impiedice noi masuri de relaxare fiscala si sa mentina actuala politica economica.

Fitch estimeaza ca economia Romaniei va creste cu 4% in 2016 (aproape de prognoza Moodys, de 4,1%), cu mult peste media altor tari cu rating identic. Cresterea economica robusta va fi alimentata de cererea interna, stimulata de efectele de runda intai a relaxarii politicii fiscale.

Consumul populatiei va avea cea mai importanta componenta in cresterea PIB-ului, intrucat scaderea taxelor prevazute de noul Cod Fiscal din 2016 va majora puterea de cumparare a populatiei, in conditiile unei inflatii scazute si a cresterii salariului minim.

Cresterea puternica a consumului intern va compensa contributia negativa a exporturilor, adauga Fitch, care prognozeaza o scadere a ritmului de crestere economica la doar 3,4% in 2017.

Problemele structurale impiedica majorarea ratingului

Ratingul tarii nu poate fi majorat, mai precizeaza Fitch, si din cauza mai multor deficiente structurale, precum industria dominata de intreprinderile de stat ineficiente si infrastructura publica slab dezvoltata.

Limitele structurale afecteaza cresterea economica a Romaniei si procesul de convergenta spre standardele de viata occidentale. PIB-ul pe cap de locuitor la cursul de schimb al pietei este redus, de doar 55% in media UE.

La aspectele pozitive, Fitch lauda situatia finantelor Romaniei in comparatie cu cele ale altor tari cu rating BBB: un deficit fiscal de 1,2% din PIB in 2015, fata de o medie de 2,7%, si o datorie publica de 39,4% din PIB in 2015, fata de 42,7% media tarilor cu rating BBB.

Fitch mai mentioneaza ca exista si riscul iesirilor de capital din tara, din cauza politicilor monetare divergente la nivel mondial, in contextul deciziei Fed-ului american de majorare a dobanzii de referinta pentru dolar.

Totusi, pana acum nu s-a observat o astfel de volatilitate, astfel ca Fitch apreciaza ca riscul intensificarii iesirilor de capital este unul modest, datorita ponderii reduse a titlurilor de stat detinute de straini, doar 18,6%.

De asemenea, economia Romaniei ar putea beneficia si de pe urma revenirii graduale a cresterii economiilor principalilor parteneri comerciali din UE.

Climatul macroeconomic favorabil va avantaja bancile

Sectorul bancar romanesc a ramas stabil, adauga Fitch, in ciuda volatilitatii din mediul extern. Bancile sunt bine capitalizate (rata de adecvare a capitalului fiind de 18,7% in T3 2015), iar rata creditelor neperformante a scazut constant dupa ce BNR a incurajat procesul de write-off si de vanzare a neperformantelor, incepand din 2014.

Climatul macroeconomic pozitiv din 2016 va fi favorabil pentru banci, apreciaza Fitch, care anticipeaza o imbunatatire a cererii de credite, ceea ce va majora profitul bancilor, afectat de dobanzile in scadere.

Fitch presupune ca in conditiile in care subsidarele bancilor straine din Romania ar fi supuse unui stres financiar sever, acestea ar fi ajutate in primul rand de catre bancile-mama.

Fitch nu mentioneaza insa nimic despre riscurile de natura legislativa la care vor fi supuse bancile in acest an, precum legea darii in plata si conversia creditelor in valuta.

Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, a comentat astfel decizia Fitch, intr-un comunicat de presa:

Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu
Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu

Decizia agenției de rating Fitch de afirmare a ratingului și perspectivei pentru România are la bază o evaluare echilibrată a progreselor înregistrate de țara noastră și a riscurilor la nivelul cadrului macroeconomic și al finanțelor publice. Ne bucură recunoașterea progreselor în zona finanțelor publice și a stabilității financiare, estimarea Fitch cu privire la creșterea economică fiind peste cea medie aferentă țărilor europene și a celor cu un rating similar. De asemenea, suntem conștienți de factorii de risc indicați de către Fitch. Aceștia sunt luați în considerare în analizele și deciziile noastre. Gradul investițional și afirmarea unei perspective stabile măresc încrederea investitorilor în evoluțiile economiei românești, evidențiată de altfel și de evoluția costurilor și a marjelor de risc aferente împrumuturilor României”.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



ING Bank majoreaza comisioanele pentru retrageri de numerar si plati la jocuri de noroc

ING Bank majoreaza, din 14 iunie 2024, comisioanele pentru retragerile de numerar de la bancomate, cele pentru cresterea limitelor zilnice, precum si pentru platile destinate jocurilor de noroc. Clientii ING Bank care retrag bani de la bancomatele bancii vor fi detalii

Banca Transilvania pregateste o noua premiera in relatia cu clientii, cu ajutorul noilor tehnologii

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România și din sud-estul Europei, colaborează cu Evam, care oferă platforma de top MarTech, pentru a crea experiențe în timp real, pe toate canalele, pentru clienții săi, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Este o detalii

Cont cu comisioane reduse pentru femeile de afaceri, la Patria Bank

Patria Bank lansează “Pachetul Patria pentru Femeile Antreprenor”, un pachet care include o serie de avantaje financiare personalizate pentru a sprijini afacerile conduse de femeile din România, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Un cont bancar poate fi folosit in comun de 4 persoane

ING Bank anunta ca titularii de conturi pot sa permita altor trei persoane sa gestioneaze in comun banii, din aplicatia Home Bank. Persoanele imputernicite pot sa-si comande carduri fizice sau virtuale, sa faca plati sau detalii

 



 

Ultimele Comentarii