BANCI | Educatie financiara

Raiffeisen imi trage din salariu 70 la suta pentru intarzieri la un card si un credit, fara vreo hotarare de la un executor. Au voie sa faca asta?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-05-25 10:56

"Sotul meu are un card de cumparaturi si un credit la Raiffaisen. Din cauza intarzierilor, ii trage de pe cardul de salar aproximativ 70 la suta (salariul luandu-l de la ei pe card), fara nici o hotarare de la vreun executor... luna aceasta din salariul de 2400 Ron banca si-a tras 1600 Ron iar pe card a mai ramas 800 Ron. Este normal asa ceva??", intreaba un cititor al site-ului Reclamatiibanci.ro, dedicat reclamatiilor si educatiei financiare.

"Stiu ca nu au voie mai mult de 50 la suta din salar, asta in cazul executarii, nu dupa bunul lor plac...Spuneti-mi ce pot face. Am fost la ei si mi-au spus ca asta e politica bancii: tot ce prind in cont isi trag banii pana la recuperarea datoriei..."

Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Stimata doamna,

Banca are voie sa-si recupereze datoria pe care o aveti fata de ea, indiferent de nivelul salariului pe care-l primiti pe card, in cazul in care nu exista o procedura de executare silita.

Intr-adevar, in cazul procedurii de executare silita, legea, mai exact Codul de procedura civila, impune un plafon de o treime din salariu pentru plata unei datorii sau o jumatate din salariu in cazul mai multor datorii.

Numai ca, in acest caz nefiind vorba de o procedura de executare silita, banca nu intra sub incidenta acestor prevederi, astfel ca, in mod normal, poate sa va retina orice suma pentru a-si acoperi datoria.

Sfatul meu este urmatorul: mergeti la banca si solicitati situatia datoriilor si cauza aparitiei acestora, pentru a verifica daca nu cumva este vorba de vreun abuz al bancii, prin perceperea unor comisioane de penalizare exagerate pentru intarzieri.

Vezi raspunsul integral

Probleme cu banca? Scrie-ne aici

Comentarii

client wcr
salariu
Faceti cerere la serviciu sa va dea banii fizic, este hotarare a Curtii Constitutionale prin care este ilegala plata prin card fara cererea salariatului.

Adi
Se mai poate ?
Buna seara unde va prin aprilie 2011 facem un imprumut in lei ( mic ) .Am ramas fara loc de munca s-au adunat niste datorii... in cele din urma, printr-o proprire venita din partea unor executori judecatoresti , s-a achitat toata suma plus costurile aferente. ( aprilie 2015) , intrebarea mea este daca voi mai putea face vreo rata la vreo banca si dupa cat timp sau daca exista vreun commission sa fiu sters din baza lor de date de rau platnici ?

Bancherul.ro
baza de dat rau platnici
Adi, Inscrierea in baza de date a celor cu datorii la banci (Biroul de Credit) nu se sterge timp de 4 ani, chiar daca s-au achitat restantele. Insa faptul ca figurati la Biroul de Credit nu inseamna o interdictie pentru banci sa va acorde un nou credit. Bancile evalueaza riscul clientului pe baza datelor de la Biroul de Credit si va decide daca va poate sau nu acorda un nou credit, in functie de mai multe elemente, precum valoarea datoriilor, perioada de intarziere si altele. Fiecare banca are propriile criterii de risc, de aceea incercati la mai mai multe banci.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Cand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!

De ce? Raspunsul e intuitiv: ne aflam intr-o etapa de scadere a dobanzilor, dupa ce acestea au atins un varf de crestere in 2023, din cauza inflatiei. Dobanzile fixe sunt recomandabile intr-o perioada cand nivelul acestora este redus si urmeaza un nou ciclu de detalii

Blocarea profitului din criptomonede in Blockchain este o metoda de frauda online

"Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit bani înainte că mam săturat de minciuni și înșelat, vă mulțumesc de înțelegere și aștept răspuns", intreaba un cititor. "La fel prescriu mai detalii

Geolocalizarea, o masura de protectie impotriva fraudelor luata de ING Bank

ING Bank adopta o masura de protectie impotriva fraudelor online si cu cardul, in premiera pe piata bancara din Romania: geolocalizarea. Prin acest nou serviciu, disponibil in aplicatia Home Bank, ING detecteaza tranzactiile bancare facute de fraudatori, cu detalii

Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din detalii

 



 

Ultimele Comentarii