BANCI | Stirea Zilei

Raiffeisen Bank devine mai responsabila: intra in legalitate in privinta comisioanelor pentru un cont de baza

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-02-21 23:17

Raiffeisen Bank, una dintre bancile care au acordat cele mai multe credite in franci elvetieni inainte de criza din 2008, devine un pic mai responsabila. De data aceasta cu privire la chestiunea contului de baza, a carui lege a intrat in vigoare de la inceputul acestui an.

Este vorba de Legea nr. 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plati, schimbarea conturilor de plati si accesul la conturile de plati cu servicii de baza, in vigoare din 27 ianuarie 2018.

Legea, o transpunere interna a unei directive europene, obliga bancile sa ofere persoanelor care nu mai au in prezent niciun cont bancar un cont cu comisioane mai mici decat un cont standard, pentru cresterea bancarizarii.

Raiffeisen Bank a publicat tarifele aferente contului de baza, la trei zile dupa intrarea in vigoare a legii, insa Bancherul.ro a constatat ca banca nu respecta legea in totalitate.

Raiffeisen nu a respectat legea in prima faza

Legea impune bancilor sa ofere clientilor cu venituri mici (persoane vulnerabil financiar, conform jargonului juridic), adica sub 1.500 de lei lunar, un numar de 10 plati si transferuri gratuite in fiecare luna pe teritoriul UE, asadar atat in lei cat si in valuta, la ghiseele bancilor, la bancomate sau online.

De asemenea, prevede legea, platile tip SEPA in euro “nu pot depasi nivelul comisioanelor percepute pentru plati in lei.”

Dar conform listei de tarife pentru contul de baza publicata atunci de Raiffeisen (vezi foto), comisionul unei plati in lei era de maxim 10 lei, in timp ce o plata in euro costa minim 50 de lei, asadar de cinci ori mai mult.

Raiffeisen gresise, de altfel, chiar si tarifele la platile in lei: platile interbancare le-a prezentat ca avand comision 0, cand de fapt gratuite erau cele intrabancare (intre conturile Raiffeisen).

De asemenea, in cazul clientilor vulnerabili financiar, lista publicata initial de Raiffeisen prevedea un comision extern (pentru plati in euro) de 0,13%, minim 50 lei, maxim 750 de lei, fara a se face precizarea ca primele 10 astfel de operatiuni trebuie sa fie gratis.

Banca a corectat ulterior lista de tarife, la sesizarea Bancherul.ro.

De asemenea, au fost facute modificari si in privinta tarifelor la platile in euro.

Raiffeisen pastreaza in lista valoarea comisionului pentru plati externe (0,13% din suma, minim 50 de lei), dar adauga o steluta, care spune asa:

“ *Valoarea comisionului pentru platile interbancare SEPA aplicat clientilor Titulari ai contului Curent de tip Pachet Asist Standard este egala cu valoarea comisionului platilor interbancare in Lei, aplicabil canalului prin care plata a fost ordonata. “

Ceea ce inseamna ca banca s-a conformat legii: platile in euro tip SEPA au acelasi comision ca platile interbancare in lei, adica 4,15 lei pentru plati cu valori sub 50.000 de lei si 10 lei pentru sume mai mari.

De asemenea, in cazul clientilor vulnerabil financiar, in noua lista a Raiffeisen se precizeaza ca pentru platile externe se aplica un comision 0 pentru un numar de 10 tranzactii.

Taguri: Raiffeisen Bank  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii