BANCI | Analiza

Programul Prima Casa dispare daca intra in vigoare legea privind darea in plata, avertizeaza BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-12-17 22:06

Programul Prima Casa nu va mai exista in practica daca se va aplica legea privind darea in plata, intrucat aceasta prevede ca garantia statului, odata cu celelalte garantii, este stinsa de drept, astfel ca bancile nu-si vor mai putea recupera pierderile de la stat si in consecinta nu vor mai fi interesate de acest tip de credit, avertizeaza BNR.

„Referitor la programul guvernamental Prima Casă, acesta instituie Statului român o dublă calitate: de “garant personal” și de “garant financiar” din perspectiva diferențierii clare a noțiunii de “riscuri” și a celei de “pierderi”. În acest context și fundamentat pe temeiuri de drept, dacă instituția de credit nu poate acoperi pierderea ca urmare a dării în plată aceasta se poate îndrepta împotriva Statului (drept de regres), solicitând acoperirea diferenței.

Conform legii dării în plată în forma actuală, garanția statului, odată cu celelalte garanții, este stinsă de drept.

În consecință banca nu mai poate recupera pierderea de la stat și, în aceste condiții, nu va mai acorda credite de acest tip pentru că riscurile nu mai sunt acoperite. Din acest motiv afirmăm că programul Prima Casă nu va mai exista în practică. Subliniem că scopul Programului Prima Casă nu este, așa cum afirmă inițiatorii, ca statul să nu plătească nimic, ci să creeze premise pentru ca tinerii să își poată cumpăra o locuință”, se arata intr-un comunicat al BNR, care face o serie de alte precizari cu privire la legea privind darea in plata (vezi aici comunicatul)

BNR confirma avertismentul sindicatului angajatilor din cadrul FNGCIMM, fondul care garanteaza creditele tip Prima Casa, potrivit carora acest program ar putea fi blocat in cazul aplicarii legii privind darea in plata, intrucat bancile nu vor mai fi interesate sa acorde astfel de credite daca nu vor mai putea primi jumatate din valoarea creditului in cazul executarii silite, asa cum prevede noua lege adoptata recent de Parlament. (vezi aici detalii)

Comentarii

client CHF
IMPLICAREA BNR-ului in proiectul legii CHF
As dori sa stiu cand avertizati bancile de politicile de cacao in raport cu clientii si de necesitatea schimbarii acestor politici de a distruge piata; de a gasi solutii amiabile cu clientii si de a numai purta un razboi care nu va ajuta pe nimeni. De asemenea cand veti avea de gand sa va implicati activ ca un mediator intre clienti si banci privind pierderile cauzate de moneda CHF. Urmeaza proiectul de lege CHF si ar fi bine sa va implicati activ in Parlament pentru a iesi o lege buna nu ca cea de dare in plata, sa ajute cu adevarat clientii nu monstrii pe care i-au produs de altfel chiar bancile, nu noi.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii