BANCI | Opinie

Producatorul de vin Mugur Isarescu are un sfat pentru bancheri: sa nu cadeti in iluzia betivului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-10-06 12:18

Producatorul de vin din Dragasani, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a oferit astazi un sfat competent bancherilor si clientilor lor, companii: “Sa nu cadeti in iluzia betivului, care crede ca daca-si face un restaurant, va bea gratis! La fel, exista iluzia ca prin credit bancar firmele pot sa se capitalizeze”.

Cu ocazia prezentarii raportului privind stabilitatea financiara, el s-a referit la faptul ca prin creditare firmele nu se capitalizeaza, asa cum ar putea crede unii: “Speram ca cel mult bancile sa nu subcapitalizeze firmele prin creditare”.

Acumularea de capital, spune istoria, este un proces de durata, a adaugat Isarescu, aducandu-ne aminte ca in anii 90 au existat si banci romanesti create de antreprenori, cu speranta ca-si vor capitaliza firmele.

Si totusi, firmele ar putea bea gratis din vinul donat de Uniunea Europeana, din soiul fonduri europene nerambursabile. Guvernatorul recomanda bancilor si companiilor sa faca echipa pentru a accesa mai multi bani gratis alocati de UE.

“De ce nu se insista pe o sursa clara de capitalizare, precum donatiile de la UE, care ar putea majora capitalul companiilor?! Aici ar trebui sa functioneze legatura dintre bancheri si antreprenori: eu te imprumut pentru ca tu sa-ti majorezi capitalul (prin atragerea de fonduri UE).”

Dar fiecare trebuie sa-si vada lungul nasului, avertizeaza guvernatorul: “nu sa speri ca traiesti bine din aceasta combinatie.”

Dar pana la iluzia betivului, companiile au totusi nevoie de credite pentru a se dezvolta, iar incetinirea ritmului de finantare a companiilor si euforia creditelor de consum si a celor ipotecare ramane o probema pentru BNR.

Isarescu a reluat analiza prezentata anterior de prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, care dezvaluia ca o treime dintre firmele romanesti, adica 200.000, sunt pe pierdere, "si totusi nimeni nu le intreaba nimic".

"Ce ne ingrijoreaza si mai mult este ca bancherii spun ca cea mai mare parte dintre firmele romanesti nu sunt bancabile. Noi am vrea sa-i creditam, spun bancherii rai, dar nu ne ofera nicio garantie ca ne pot da banii inapoi", a spus guvernatorul.

El a explicat ca reticenta bancilor in a credita firmele este cauzata si de problemele din sistemul bancar, precum creditele neperformante ridicate si profiturile in scadere, inclusiv din cauza dobanzilor mici.

"Batalia e crunta. Pe de o parte sunt deponentii, care se plang ca dobanzile sunt mici, apoi sunt bancile cu actionarii lor, care vor un castig, la care se adauga situatia creditelor neperformante, care produc pierderi".

Comentarii

NR
Ceau ...
Mihaita & Dezintermedierea :) p.A.S. 4.0 ! ...



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii