BANCI | Ultima Ora

Prodecanul facultatii de finante-banci din ASE, de 37 de ani si profesor de 14 ani, vindea studentilor lucrari de licenta gata facute, pentru 400 de euro, garantandu-le si trecerea examenelor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-07-19 13:40

Prodecanul facultatii de finante-banci de la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti, Cosmin Iuliu Serbanescu, in varsta de 37 de ani, de 13 ani profesor la aceasta prestigioasa institutie de invatamant, a fost arestat de procori pentru ca lua mita de la studenti sume de pana la 400 de euro, carora le oferea lucrari de licenta gata facute.

Serbanescu era profesor titular al cursurilor de fiscalitate, asigurări și reasigurări, un domeniu in care s-au descoperit recent uriase fapte de coruptie, fiind arestati sefi de firme de asigurari si insusi presedintele institutiei de supraveghere a pietei, ASF.

In schimbul mitei, Serbanescu le garanta stundentilor si trecerea examenelor, in calitatea sa de membru al comisiei de licenta, si intervenea la alti profesori pentru a-i ajuta pe studentii de la care primea mita sa treaca examenele de an si de licenta, anunta procurorii, intr-un comunicat. (Vezi comunicatul oficial mai jos).

Serbanescu este profesor la Facultatea de Finante-Banci din ASE de 14 ani, fara intrerupere, chiar din anul in care a absolvit aceeasi facultate, in 2000.

Asadar, probabil ca el este o persoana foarte cunoscuta in cadrul ASE si posibil si cu o anumita influenta printre colegii sai profesori si elevi, ceea ce ne face sa banuim ca faptele de care este acuzat, de a lua mita de la studenti pentru examene, inclusiv cele de licenta, precum si interventia pe langa alti profesori pentru a-i corupte, s-ar putea sa fi fost o practica mai veche in aceasta institutie de invatamant.

Arestarea sa, chiar daca pentru unii poate parea o surpriza iar pentru ASE posibil o premiera, dezvaluie cangrena coruptiei care continua sa faca ravagii in toata societatea romaneasca, la toate nivelurile, de la portari pana la sefi de stat, si, ceea ce este cel mai grav, la orice varsta, inclusiv printre tineri.

Mare pacat ca tineri precum acest profesor la ASE, ajuns prodecan la doar 37 de ani, adica din generatia celor care ar trebui sa salveze Romania de coruptie, sa-i schimbe mentalitatea si sa o ridice la standarde europene, s-a putea sa nu fie altceva, daca procurorii au dreptate, decat un vierme care profita de putreziciunea si imoralitatea unei societati caracteristica sistemului comunist, cladit pe coruptie si minciuna.

Nu stim cum ar trebui sa reactioneze la acesta situatie cei din ASE si din Ministerul Invatamantului, dar noi credem ca ar trebui sa-si depuna demisiile luni. Ar fi un gest firesc, simplu si onorabil, care ar avea un puternic impact asupra generatiilor de studenti si a societatii in general, care ar intelege astfel ca nu mai trebuie sa toleram coruptia.

COMUNICAT

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus, prin ordonanţa din 18.07.2014, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de ŞERBĂNESCU IULIU COSMIN sub aspectul săvârșirii a 6 infracţiuni de luare de mită şi a unei  infracţiuni de trafic de influenţă, constând în aceea că, în calitate de profesor titular al cursurilor de fiscalitate, asigurări și reasigurări de la o facultate din cadrul Academiei de Studii Economice, a pretins și  primit de la studenţi sume de bani cuprinse între între 400 de lei și 400 de euro, în scopul de a efectua un act contrar atribuțiilor de serviciu.

Astfel,  le-a oferit acestora lucrări de licență gata elaborate, în formă digitală, garantându-le totodată că, în calitate şi de membru al comisiei de licență, le va asigura nota corespunzătoare promovării examenului de licență.

De asemenea, inculpatul a acceptat să-și traficheze influența, în schimbul banilor primiți, prin intervenții la profesorii coordonatori ai lucrărilor de licență și membri ai comisiilor de examinare, în vederea promovării examenelor de an și a celor de licență.

Inculpatul a fost reţinut pentru o perioadă de 24 de ore, urmând să fie prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.
 
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienților săi posibilitatea să își actualizeze adresa de e-mail folosită în relația cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienților săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

 



 

Ultimele Comentarii