www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Erste Bank: deficitul de cont curent intra intr-o faza de stagnare in acest an

Autor: Bancherul.ro
2008-06-22 19:41
Moneda natională slăbită sustine economia românească si procesul de ajustare a deficitului puternic de cont curent, care ar putea intra într-o fază de stagnare în acest an, potrivit unei analize Erste Bank.

Începând din vara lui 2007, România se confruntă cu perioade de puternice iesiri de capital, determinate de îngrijorările fată de vulnerabilitatea economiei românesti si de impactul monedei mai slabe asupra economiei, în special în sectorul financiar, se arată în raport.

"Noi considerăm că moneda natională slăbită sustine economia românească si procesul de ajustare a deficitului puternic de cont curent. De la începutul acestui an, am constatat o decelerare accentuată a deteriorării contului curent, care sugerează că deficitul de cont curent raportat la PIB ar putea intra într-o fază de stagnare în acest an (fată de consensul general pe piată referitor la o crestere minoră)", consideră analistii Erste.

Potrivit Erste, deficitul de cont curent va fi partial finantat de influxuri de investitii străine directe, estimate la 6% din PIB, si cresterea în continuare a împrumuturilor externe, în principal de către sectorul privat.

Potrivit datelor Băncii Nationale a României, cresterea deficitului de cont curent continuă să fie semnificativ mai redusă decât anul trecut, avansul din primele patru luni fiind de 7,5%, astfel că valoarea deficitului a ajuns la 4,84 miliarde de euro.

În primele patru luni din 2007, deficitul comercial a urcat cu 115%, de la 2,06 miliarde de euro, la 4,44 miliarde de euro.

Raportul Erste analizează economiile si sectorul bancar din statele Europei Centrale si de Est (ECE).

Analistii institutiei financiare consideră că cele mai multe tări din ECE au avut în ultimii ani o crestere peste potential, iar acest ritm ar trebui să încetinească, deoarece este nesustenabil si ar conduce pe termen mediu la o supraîncălzire a economiilor. Totodată, pietele importante de export (în special UE) urmează si ele să îsi încetinească ritmul de crestere, deoarece criza financiară si diminuarea avansului economic în SUA se vor face resimtite.

Totusi, rata de crestere din statele central si est europene se va situa peste nivelurile din pietele majore.

"În ansamblu, prognozăm doar o încetinire moderată a cresterii economice, pentru că încetinirea din zona euro ar trebui să fie relativ modestă. În plus, considerăm că cererea internă a câstigat o dinamică suficientă pentru a compensa, cel putin partial, orice încetinire a comertului exterior, în special în contextul în care avantajul competitiv al statelor-membre UE încă este semnificativ. Aceste tări oferă o combinatie unică de cadru politic/legal stabil si avantaje ale costurilor cu forta de muncă, elemente care se vor mentine încă multi ani si vor continua să atragă investitii străine. Acestea vor sustine în continuare productivitatea si vor conduce spre convergenta veniturilor cu cele ale tărilor occidentale cu statut similar. Astfel, cresterea economică ar trebui să se mentină deasupra nivelurilor pietelor majore, timp de mai multi ani de acum înainte", a declarat Günter Hohberger, analist specializat pe capital în sectorul bancar, în cadrul Erste Bank, si co-autor al raportului.

PIB-ul României a urcat în primele trei luni cu 8,2%, cea mai mare crestere înregistrată într-un prim trimestru după 1990.