www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



DAE pe intelesul tuturor, explicata de profesorul de la ASE Moisa Altar, initiatorul cursurilor de matematici actuariale

Autor: Bancherul.ro
2011-11-16 23:01
“DAE este un calcul financiar relativ simplu dar care trebuie bine inteles. Este extrem de importanta o educatie elementara in acest domeniu, cu mentiunea sa indicam limitele acestui indicator si sa nu absolutizam. Daca absolutizam, atunci mai bine nu spunem nimic”, a spus profesorul de la ASE Moisa Altar, initiatorul cursurilor de matematici actuariale, in cadrul unei conferinte organizata de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania, un ONG care nu are nicio legatura cu ANPC (Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor).

Moisa Altar: “Cel mai rau este atunci cand crezi ca stii ceea ce de fapt nu stii. Si mai exista un obicei la noi: cel mai interesant este sa vorbesti despre ce nu stii, ca daca stii nu te mai intereseaza. Exista acest obicei nu numai la noi ci si la alte popoare latine si probabil si la altii, nu fac discriminari. Cel mai interesant este sa vorbesti despre ce nu stii, si lumea sa creada ca tu chiar stii.”

Aceasta metodologie de calcul a DAE a fost initiata de Comisia Europeana si exista si o reglementare a Parlamentului European, transpusa in legislatia interna.

Moisa Altar: “Spre rusinea mea, n-am reusit sa deslusesc formula DAE in Ordonanta de Guvern”

Moisa Altar: “Mie in general nu-mi place sa critic dar in Ordonanta de Guvern care prezinta aceasta formula (DAE), spre rusinea mea, eu n-am reusit sa o deslusesc de la inceput. Desi chiar in perioada comunista, in anii 65-70, eu am introdus cursul de matematici actuariale care nu se mai predau. Cand vad aceasta formula preluata intr-un document cu autoritatea guvernului, imi aduc aminte ca am participat cu cativa ani in urma la lansarea unei carti tradusa in romana la Ambasada SUA: Despre banci, bani si economie.

Am spus atunci ca apreciez efortul ambasadei de a finanta traducerea cartii pentru studenti dar din pacate cartea era neutilizabila, din trei motive, nestiind ca traducatorii erau in sala, unul dintre ei fiind general de politie: 1. traducatorii nu stiau limba romana; 2. nu le era familiara limba engleza si 3. cel mai grav, nu stiau termenii de specialitate. Imi aduc aminte una dintre greseli: cei care au facut ASE-ul stiu ca riscul se masoara prin varianţă, care in limba roma romana se traduce dispersie, cuvant care vine din franceza, iar varianta din engleza, majoritatea termenilor din finante vin acum din engleza. In carte, traducerea era varianta nu variaţie. Era un text: adunand cele doua variante rezulta...e posibil ca acea carte sa nu fi avut diacritice. Insa un alt capitol mare din carte se intitula “curatirea pietei”, o traducere mot-a-mot din engleza, fiind vorba de echilibrul pietei.

Valoarea in timp a banului

Si in cazul DAE este foarte greu sa intelegi despre ce este vorba, desi este vorba de un document oficial, dar gresit: care este numarul ultimei trageri.

E un principiu financiar-bancar simplu: in general pretul de echilibru, nu pretul de curatare, trebuie sa faca in asa fel incat pretul oricarui produs financiar sa fie egal cu valoarea actualizata a cash-flow-ului general. In formula care s-a facut publica si in Europa, SUA si Canada, cred ca se refera mai mult la relatii financiare intre institutii si mai putin persoane pentru credite de cateva mii de lei. Deci creditorul deschide o linie de credit si sunt mai multe trageri, iar cel creditat face diverse plati.

In formula oficiala se regaseste, dar dupa parerea mea mai ascuns... Tragerile facandu-se la diverse momente, eu nu pot aduna. Voi da un mic exemplu scolaresc: de pilda daca eu primesc 1.000 de euro in acest an si 1000 de euro anul viitor, daca ma intrebi cat am primit de la agentul x, eu spun 2.000 de euro. Daca am spus asta, este limbajul de pe strada sau din tramvai, pentru ca nu am habar de finante. Fiindca exista asa numita valoare timp a banului, un element extrem de important si care cred ca trebuie explicat primul. Pentru ca multi, inclusiv studentii de la finante, inteleg greu acest principiu si unii termina facultatea fara sa-l inteleaga. Valoarea actualizata a tragerilor, cat mi-a dat creditorul. Am stabilit ca eu sa-i platesc in transe egale sau inegale. Tk este transa sau rata sau rambursarea la momentul k si platesc, rambursez in diverse momente. Ma scuzati ca insist, este valoarea actualizata a transelor.

Ce este acest DAE? DAE pe care il intalnim in orice calcul financiar, incepand cu gestiunea financiara a firmei pana la calculelele foare sofisticate de instrumente derivative, de obligatiuni ipotecare. Chestiunea este urmatoare: care este acea dobanda x (nu aceea care ne-a spus-o banca) care-mi face ca valoarea adusa la momentul 0 sau 1 al tragerilor sa fie egala cu valoarea actualizata a platilor. Formula asta este echivalenta cu asa numita rata interna de rentabilitate. Cand fac o investitie la o firma, o intreprindere, trebuie sa estimez cash-flow-ul pe care-l voi obtine, deci rezultatul, iar efortul este investia facuta. Ca sa judec daca investia este in regula sau nu, calculez rata intena de rentabilitate, la nivelul afacerii mele. Ce inseamna rata interna: care ar fi rata dobanzii cu care eu actualizez cash-flowurile obtinut astfel incat sa fie egala cu investitia pe care o fac. De ce ma intereseaza sa fie egala: sa vad daca nu cumva rata interna de rentabilitate e 3% iar daca pun banii la o banca iau 5% iar facand o firma am si riscurile corespunzatoare.

Este asadar suficient DAE pentru analizarea unui credit? Raspunsul este acelasi pe care il putem da unui investitor care vrea sa faca o firma. Trebuie sa stii care este rata interna de rentabilitate. Dar chiar daca ia decizia investitiei doar pe baza ratei interne de rentabilitate s-ar putea sa aiba mari probleme. El isi asuma multe alte riscuri: in ce ramura investesti, bazele de aprovizionare, pietele de desfacere.

Deci formula DAE ese o chestie elementara de finante, dar nu inseamna ca fiind simpla e usor de inteles, pentru ca lucrurile simple nu sunt usor de inteles. Asa cum parintii nu stiu sa raspunda la unele intrebari simple puse de copii. Aceasta formula se bazeaza, ca o prima concluzie. Pentru cel care se imprumuta, e bine sa stie DAE dar trebuie convins ca e numai o informatie. Trebuie sa-si puna mintea la contribuie sa o combine si cu alte lucruri. Dar daca va face doar o comparatie de DAE si vede ca la banca B e mai mic decat la banca B si alege banca ce are cea mai mica DAE s-ar putea sa se insele, pentru ca problema e mult mai complicata.