www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Gherghina, Ministerul Finantelor: Aderarea la euro ar putea fi amanata din cauza inflatiei

Autor: Bancherul.ro
2011-04-26 22:27
nflaţia ar putea amâna intrarea României în mecanismul european al ratelor de schimb - ERM II, iar aceasta este o condiţie esenţială pentru aderarea la zona euro, a declarat, marţi, pentru Agerpres, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Gheorghe Gherghina.

"Aderarea României la zona euro înseamnă că ai un instrument suplimentar la îndemână, dar şi un ajutor de finanţare pe ceea ne priveşte pe noi, dar pe total ţară sunt avantaje şi dezavantaje prin adoptarea euro în 2015. Consider că dacă se va amâna cu un an doi nu este nici o problemă", a spus Gherghina.

Acesta a precizat că pentru intrarea în zona euro România trebuie să adere la mecanismul european al ratelor de schimb - ERM II.

Intrarea în ERM II este etapa premergătoare aderării la zona euro şi presupune ajustarea deficitului bugetar sub trei la sută din PIB. Înainte de a intra în zona euro, un stat UE trebuie să se afle timp de doi ani în ERM II, în cadrul căruia moneda naţională să fluctueze într-un interval de plus-minus 1,5 % faţă de euro.

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că România va decide dacă va renunţa la obiectivul 1 ianuarie 2015 de adoptare a monedei euro, prin Programul de convergenţă, care este dezbătut între Guvern, Banca Naţională şi Preşedinţie, şi va fi aprobat până la finalul acestei luni. "Decizia va fi luată în cadrul Planului naţional de convergenţă, decizie ce va fi luată până la sfârşitul lunii aprilie. Deocamdată, există o dezbatere atât cu Preşedinţia, cât şi cu Banca Naţională şi în urma acestor consultări Guvernul va lua decizia aferentă, până la sfârşitul lunii aprilie", a spus Boc.

Preşedintele Traian Băsescu declara, pe 12 aprilie, că va declanşa o discuţie la nivelul BNR, al Guvernului şi al analiştilor, pentru a vedea dacă este bine ca România să-şi menţină obiectivul de aderare la zona euro în 2015. "Pentru a fi performant în zona euro trebuie să ai o economie performantă şi acesta este motivul pentru care, în perioada următoare, voi declanşa o discuţie la nivelul BNR, al Guvernului, al analiştilor dacă este bine să ne menţinem obiectivul 2015 sau trebuie să ne ridicăm performanţele economiei la nivelul care să ne asigure performanţa şi în interiorul zonei euro", afirma şeful statului, cu ocazia unei vizite în Estonia.

Pentru ca un stat membru să adopte moneda euro, trebuie să îndeplinească criteriile de convergenţă (Maastricht) - rata medie a inflaţiei, monitorizată pe o perioadă de un an înainte de efectuarea verificării, să nu depaşească cu mai mult de 1,5 la sută rata inflaţiei din cele trei state membre UE cu cea mai mare stabilitate a preţurilor; - raportul între deficitul public şi PIB nu trebuie să depâşească 3 la sută - raportul între datoria publică şi Produsul Intern Brut nu trebuie să depăşească 60 la sută, - rata dobânzii nominale pe termen lung nu trebuie să depăşească cu mai mult de 2 la sută pe cea realizată de primele trei state membre cu cea mai slabă inflaţie în anul precedent; - marjele de fluctuaţie normale stabilite prin mecanismul cursului de schimb în Sistemul Monetar European trebuie să fi fost respectate fără mari presiuni, cel puţin în cei doi ani premergători verificării.