www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Steven van Groningen acuza BNR ca nu dialogheaza cu bancile

Autor: Bancherul.ro
2007-11-11 12:17
Presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, este nemultumit de lipsa de dialog dintre Banca Natională si băncile comerciale si consideră neîntemeiate remarcile guvernatorului Mugur Isărescu privind vina acestora în cresterea deficitului de cont curent.

"Merită să avem o discutie cu Banca Centrală privind sistemul bancar. BNR ar trebui să initieze o discutie cu băncile comerciale pe problema creditelor. Nu cred că noi suntem vinovati pentru cresterea deficitului de cont curent al României. Noi băncile dăm credite în principal ca să finantăm mijloacele de productie si să ajutăm exporturile. Ce ar trebui să facem să limităm creditele, să nu respectăm legile comunitare", a declarat, pentru ROMPRES, Steven van Groningen.

Acesta a criticat Banca Centrală pentru lipsă de comunicare cu mediul bancar.

"Nu îmi amintesc de o întâlnire recentă a guvernatorului Mugur Isărescu cu noi bancherii. De peste un an nu a mai avut loc nici o întâlnire cu presedintii de bănci si în aceste conditii este greu să spui cine este vinovat", a subliniat van Groningen.

Mugur Isărescu a avertizat că expansiunea creditului neguvernamental a erodat puternic deficitul de cont curent al României, în 2007, cu ocazia prezentării Raportului trimestrial asupra inflatiei.

"Deficitul de cont curent este creat de sectorul neguvernamental, de expansiunea creditului. Nu oamenii de afaceri sunt vinovati, ci băncile. Deficitul este creat de bănci, ca să o spun mai clar", a subliniat guvernatorul.

Acesta a spus că relaxarea creditării a făcut ca băncile comerciale să nu mai tină cont de implicatiile macroeconomice ale cresterii consumului, pentru a câstiga cotă de piată.

"Factorul care a contribuit la expansiunea creditului în acest an a fost relaxarea restrictiilor de creditare. Principala relaxare din acest an a constat în relaxarea restrictiilor directe în calea creditului", a explicat guvernatorul Băncii Centrale.

Isărescu nu a fost foarte optimist nici în ceea ce priveste diminuarea creditului neguvernamental.

"Nu vedem în perioada următoare unu sau doi factori care să actioneze cu certitudine în diminuarea cererii, nici pe aceea de consum, particulară, nici cererea de credite", a spus acesta.

Creditul neguvernamental va ajunge, la sfârsitul anului 2007, la 34,3 la sută din PIB, fată de 27 la sută în 2006, conform proiectiei Băncii Nationale a României.