www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



In atentia BNR: mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei!

Autor: Bancherul.ro
2024-02-26 19:25

S-ar putea crede ca este vorba de un caz izolat, de o exceptie care confirma un regulament BNR privind gradul maxim de indatorare la credit.


Insa credem ca, de fapt, este vorba de un fenomen scapat de sub control: supraindatorarea unor persoane cu credite online de la IFN-uri, obtinute rapid, fara verificari.


Si asta cu toate ca IFN-urile si bancile sunt obligate printr-un regulament emis de Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa verifice la Biroul de Credit gradul de indatorare al solicitantilor de imprumuturi si sa respinga cererile precum cele din exemplul de fata, cand ratele depasesc 40% din salariu sau pensie.


Faptul ca in cazul semnalat de un cititor ratele au ajuns sa fie inca o data mai mari decat pensia ridica semne de intrebare cu privire la modul in care sunt respectate normele BNR.


Mai ales ca IFN-urile se bazeaza pe faptul ca aproba creditele foarte rapid, ceea ce inseamna, cu siguranta, un rabat de la verificarile cu privire la gradul de indatorare al clientilor.


La aceasta se adauga costul ridicat al imprumuturilor, cu dobanzi (DAE) care ajung chiar si la 70.000% pe an (sic!).


Ca sa nu mai vorbim de faptul ca IFN-urile incalca legea contractelor de credit (OUG 50/2010) cu privire la aplicarea dobanzilor pe zi, nu pe an, cum prevede aceasta lege (vezi aici detalii).


Am mai sesizat BNR cu privire la problema supraindatorarii cu credite de la IFN-uri, de data aceasta in cazul unui adolescent, insa banca nationala spune ca-si face treaba in aceasta privinta (cum altfel?!) (vezi aici detalii).


Cum se face insa ca primim in continuare reclamatii privind supraindatorarea, si nu privind cazuri simple, ci destul de grave, ca in exemplul de fata?