www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Dupa cat timp de neplata a creditului pot fi data la recuperatori?

Autor: Bancherul.ro
2023-07-22 07:03

"Am fost data la recuperatori Eos de catre ferratum bank deoarece am 30 zile intarziere. Am discutat cu ei in nenumarate randuri si le am explicat situatia in care sunt . Astazi mi au dat mesaj ca am fost data la recuperatori Eos. Este normal ca dupa 30 zile sa fiu data la recuperatori?", intreaba o cititoare.


RASPUNS


Conform legii (OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori), bancile si IFN-urile pot declara creditul scadent anticipat, ceea ce inseamna ca trebuie rambursat integral, doar dupa un numar de 90 de zile (3 luni) consecutive de restante.


Asadar, creditul nu poate fi cesionat recuperatorilor mai devreme de 3 luni de la inregistrarea restantelor.


Aceeasi lege spune ca perioada dintre declansarea scadentei anticipate si inceperea executarii silite nu poate fi mai mica de 3 luni.


Ceea ce inseamna ca executarea silita nu poate fi declansata mai devreme de 9 luni din momentul in care banca va anunta ca imprumutul este scadent anticipat, adica trebuie sa-l platiti ingral, nu in rate, ca anterior.


Iata prevederile OUG 50/2010:


” (9) Creditorul poate declara creditul scadent anticipat după înregistrarea unui număr de 90 de zile consecutive restanță de către consumator.


(10) Perioada dintre declararea scadenței anticipate și declanșarea executării silite nu poate fi mai mică de 3 luni.


La solicitarea expresă a consumatorului, creditorul reduce această perioadă.


În cazul în care executarea silită nu este inițiată în cel mult 6 luni de la data declarării scadenței anticipate, începând cu ziua imediat următoare expirării acestui termen, creditorul nu va mai percepe dobânzi penalizatoare.


Prevederile alin. (9) și (10) se aplică și procedurilor derulate de entitățile care desfășoară activități de recuperare creanțe.”


Asadar, doar daca nu platiti ratele timp de 90 de zile consecutiv, banca, IFN-ul sau firma de recuperare poate declara creditul scadent anticipat si poate incepe procedurile de recuperare, iar dupa alte minim 3 luni, poate initia executarea silita.


De aceea, sfatul meu este sa faceti reclamatii la Ferratum si firma de recuperare EOS , in care sa va plangeti ca a fost initiata ilegal procedura de recuperare creante, mai devreme decat prevede legea.


In reclamatia catre Ferratum trebuie sa solicitati si o solutie de achitare a datoriei.


IFN-urile sunt obligate de lege sa va ajute sa achitati datoriile, daca ati ajuns supraindatorata, in principal din cauza dobanzilor ridicate aferente acestor imprumuturi.


Iata ce spune articolul 39 din OUG 50/2010 privind contractele de credit, pe care IFN-urile trebuie sa o respecte:


"În cazul imposibilității consumatorilor de a accepta majorarea dobânzii, creditorul nu are dreptul să denunțe unilateral sau să rezilieze contractul. Creditorul trebuie să facă o propunere, transmisă în scris, de reeșalonare sau de refinanțare a creditului, în raport cu veniturile actuale ale consumatorului."


Printre solutiile pe care IFN-urile vi le pot oferi, prin reesalonarea sau refinantarea creditului, se afla urmatoarele:


- reducerea dobanzii si/sau a comisioanelor la credit;


- modificarea (prelungirea) perioadei de creditare, cu anularea aplicarii dobanzilor;


Va rog sa reveniti cu raspunsurile la reclamatiile trimise la Ferratum si EOS KSI.


Ai probleme cu bancile sau IFN-urile? Scrie-ne aici si te ajutam!