www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Patrick Gelin: ARB nu functioneaza ca o adevarata asociatie a bancilor iar BNR nu se consulta cu bancherii

Autor: GhiseulBancar.ro
2008-02-24 21:50
Băncile din România se confruntă cu o lipsă de comunicare între ele, cu Asociatia Română a Băncilor (ARB) si cu banca centrală, situatie întâlnită si la nivelul autoritătilor române, ceea ce afectează planificarea financiară a tării, a spus, vineri, presedintele BRD-SocGen, Patrick Gelin.

"Aici nu vedem supravegherea din partea băncii centrale niciodată. Atunci când există o întâlnire cu banca centrală discursul este farte oficial, foarte formal. Nu e vorba de un dialog care să permită o comunicare bună", a spus presedintele-director general al BRD-SocGen, Patrick Gelin, cu ocazia unui seminar.

Gelin sublinia că în tările cu o cultură bancară dezvoltată au loc întâlniri periodice între bănci si autoritătile de reglementare si control al acestora, în vreme ce în România acestea au un caracter foarte formal, fără să stimuleze comunicarea în sine.

"Am început să discutăm cu colegii de la BCR, Unicedit, Raiffeisen si discutiile se reflectă la nivelul ARB", explica Gelin, care a adăugat în schimb că, din păcate, ARB nu functionează ca o adevărată asociatie care să apere interesele băncilor.

"Nici în interiorul ARB nu există un dialog pe probleme sensibile. ARB functionează foarte bine, în schimb, pe probleme extrem de tehnice, cum ar fi mijloacele de plată, Transfondul", a spus Gelin.

În ce priveste declaratia sefului ARB, Radu Gratian Ghetea (care este si presedinte al CEC), cu privire la expunerile în valută ale clientilor "nu stim dacă a fost făcută în calitate de presedinte al CEC sau al ARB", a precizat Gelin.

Presedintele BRD SocGen a mentionat că are o atitudine destul de critică vizavi de politica de supraveghere a băncii centrale, dar pe cea de politică monetară o consideră, per ansamblu, foarte corectă.

Gelin a adăugat că lipsei de comunicare din interiorul sistemului bancar si cu autoritătile de reglementare i se adaugă si lipsa de comunicare dintre autoritătile române, precum cea dintre BNR, Ministerul de Finante si Guvern, care are un impact major asupra planificării fiscale din România.