www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BRD Finance are dobanzi inselatoare la creditele din magazinele Dedeman

Autor: Bancherul.ro
2020-02-16 09:20

BRD Finance, o Institutie Financiara Nebancara (IFN) detinuta de BRD Groupe Societe Generale, isi prezinta incorect costurile creditelor acordate in magazinele Dedeman, utilizand mai multe tipuri de dobanzi, cu diferente mari intre ele, cu scopul de a induce senzatia ca acestea sunt mici, ceea ce poate fi considerata o practica inselatoare.


Astfel, in fisa de prezentare a creditului Credit Plus de la Dedeman (vezi foto), postata pe site-ul BRD Finance, exista patru tipuri de dobanzi, in functie de valoarea creditelor, diferenta dintre ele fiind foarte mare: cea mai mica dobanda, de 9%, pentru credite intre 8.000 si 30.000 de lei, este de aproape trei ori mai mica decat cea mai mare dobanda, de 24%, valabila pentru sume intre 1.000 si 2.999,99 lei.


Exista diferente mari de dobanzi pentru sume apropiate ca valoare. De exemplu, pentru un credit de aproape 3.000 de lei (2.900 lei), dobanda este 24%, in timp ce pentru un credit de 3.000 de lei, dobanda este 18%.


De unde se poate deduce ca strategia de dobanzi cu valori diferite pentru sume sensibil apropiate este conceputa mai degraba pentru a masca nivelul ridicat al dobanzilor, ceea ce poate fi considerata o practica inselatoare.


In plus, costul creditelor BRD Finance creste semnificativ, pentru ca in afara dobanzilor se mai aplica si comisioane mari: 100 de lei pentru analiza dosarului si un comision lunar de 1,5%, adica 18% pe an.


Ceea ce inseamna ca la dobanda de 24% pe an se adauga inca 18%, in total 42% pe an. Aceasta dobanda poate fi considerata un cost ascuns, intrucat nu se regaseste in fisa de prezentare a creditului BRD Finance.


Nici prezentarea costului total al unui imprumut nu este corecta.


Astfel, BRD Finance a ales sa prezinte DAE, indicatorul pentru costul total al creditelor (dobanda plus comisioane), doar pentru creditele cu dobanda de 12%, intr-un "exemplu de rambursare a unui produs de 5.000 lei".


De ce nu a ales DAE pentru 9% sau 18% sau 24%? Corect ar fi fost pentru toate.


Sau macar pentru media celor patru dobanzi, care este 15,75%.


De altfel, legea privind contractele de credit (OUG 50/2010) impune prezentarea unui exemplu reprezentantiv al costurilor, dobanda de 12% aleasa de BRD Finance neputand fi considerata reprezentativa, fiind mai mica decat cea medie.