www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Conducerea BNR, boicotata de senatorii PSD

Autor: Bancherul.ro
2018-03-29 11:43

Senatorii PSD au refuzat sa participe la sedinta comisiei economice din Senat, unde este audiata conducerea BNR, in frunte cu guvernatorul Mugur Isarescu, a anuntat senatorul PNL, Florin Citu, cel care a adresat conducerii bancii centrale invitatia de a veni la comisie pentru a da explicatii in principal cu privire la inflatie, dar si despre cresterea dobanzilor si a cursului de schimb.


La comisia din Senat participa doar trei senatori: presedinte acesteia, Florin Citu, secretarul comisiei, senatorul PMP Cristian Lungu si senatorul PNL Daniel Zamfir, in fata lor fiind intreaga conducere a BNR, formata din noua persoane: guvernatorul Mugur Isarescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, viceguvernatorii Eugen Nicolaescu si Liviu Voinea si membrii Consiliului de Administratie (Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Ágnes Nagy, Virgiliu Stoenescu).


Zamfir considera insa ca nu este vorba de un boicot, ci de o sedinta a senatorilor PSD organizata in Provincie inainte de programarea audierii conducerii BNR. De altfel, joia parlamentarii au activitate in teritoriu, a adaugat senatorul PNL.


Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a avut o declaratie ambigua, el negand ideea boicotului, dar a admis ca este posibil ca senatorii PSD sa nu fi mers la comisie, intrucat au rezerve cu privire la politica BNR.


Intrebat de ce senatorii PSD nu s-au dus la intalnirea cu conducerea BNR si daca a fost vorba de un boicot, Dragnea a raspuns:


"Or fi avut vreun motiv. Ce boicot? Nu boicotăm Banca Naţională. Banca Naţională este tot sprijinită, o sprijinim de 28 de ani. De 26 sau de 25 de ani înţeleg că este stabilitate pentru că este acelaşi guvernator. Dar probabil că senatorii PSD, încă nevăzând răspunsul la scrisoare şi nefiind, poate, lămuriţi cu intenţia Băncii Naţionale de a face parte dintr-un program naţional de dezvoltare şi de sprijin al creşterii economice din România, poate au avut ceva rezerve", a spus Dragnea, citat de Agerpres.


"Eu nu vreau să intru în dialog, deocamdată, cu domnul guvernator, am vorbit ieri la telefon cu dumnealui: m-a sunat să-mi spună că mi-a trimis răspunsul la scrisoare, o să studiez astăzi şi mâine - că n-am avut când, a trimis-o aseară târziu. Ceea ce i-am transmis eu în scrisoare, şi care va fi făcută publică, şi scrisoarea transmisă de mine şi răspunsul dumnealui, atunci o să discutăm pe detalii", a mai spus Dragnea.


"Îmi menţin punctul de vedere, că politica monetară a Băncii Naţionale trebuie să fie realizată în urma unui dialog constant cu Guvernul şi cu Parlamentul. Sunt oricând dispus, şi eu, dar şi colegii din Guvern, şi nu numai, să dezbatem care sunt cauzele pentru care s-a mărit inflaţia şi cum influenţează, de exemplu, politica de dobânzi de refinanţare a Băncii Naţionale, creşterea economică şi ce efecte are asupra activităţii economice, în general", a adaugat seful PSD.


Isarescu a repetat la comisia din Senat ca BNR este deschisa permanent la dialogul cu Guvernul, ba chiar a subliniat ca acest dialog este important pentru coordonarea politicilor monetare si fiscale, mai ales in prezent, cand economia este amenintata de o aterizare dura, din cauza cresterii deficitelor gemene (cel bugetar si cel de cont curent).


"Nu intelegem independenta BNR ca pe o izolare, ci printr-un dialog cu Guvernul. De altfel, in statutul BNR e o prevedere care spune ca BNR va sprijini politica Guvernului, fara a stirbi sau pune sub pericol mandatul principal al bancii centrale, care este stabilitatea preturillor. Incercam sa rezolvam aceasta exprimare, care este putin conflictuala, prin dialog cu Guernul, de fiecare data cand e necesar", a spus Isarescu.


Intrebat de senatorul Cristian Lungu daca PSD a exercitat presiuni asupra PSD, Isarescu a negat.


"Nu avem cum sa avem  presiuni din partea PSD, pentru ca noi actionam conform legii. Deciziile noastre se bazeza pe date, conform normelor europene. Putem sa avem discutii, de pe pozitii diferite,  dar asta nu inseamna ca avem presiuni. Actionam pe baza legitatilor economice, care te pun cu spatele la zid: atat poate economia, iar daca cereti mai mult, se intampla alte lucruri", a explicat Isarescu.


Ludovic Orban, seful PNL, vrea sa-l dea afara din partid pe Zamfir


Daniel Zamfir a cazut in dizgratia presedintelui PNL, Ludovic Orban, care a propus sa fie exclus din partid, propunere votata ieri de Biroul Executiv al PNL.


Senatoarea PNL Alina Gorghiu, fosta co-presedinte al partidului liberal, a declarat insa ca-l sustine pe colegul ei Zamfir, motivand ca atat ea cat si majoritatea parlamentarilor PNL au votat controversatele legi propuse de acesta, precum legea darii in plata, iar mai recent plafonarea dobanzilor la credite.


Gorghiu este sotia lui Lucian Isar, un acerb critic al BNR, dupa ce a fost, la randul sau, dat afara de la Bancpost, in toamna lui 2008, fiind acuzat de BNR tot de atac speculativ asupra leului.


Zamfir a fost tratat cu dispret si in cadrul audierilor de astazi a conducerii BNR de catre colegul sau Citu, presedintele comisiei, care nu i-a permis sa-i puna o ultima intrebare guvernatorului Mugur Isarescu, dialogul contradictoriu dintre cei doi devenind jenant pentru cei prezenti.


BNR este convinsa ca inflatia va scadea la 3,5% in acest an


Zamfir a intrebat conducerea BNR de ce nu si-a indeplinit mandatul de a tinti inflatia in niciun an, dar cu toate acestea au primit bonusuri.


Guvernatorul Isarescu a raspuns ca in 2015 - 2016 inflatia a fost cu mult sub tinta, adica prea mica, iar anul trecut tinta a fost atinsa la limita, de 3,5%.


Senatorul Citu a intrebat BNR daca nu exista riscul ca inflatia sa creasca mult mai mult decat tinta in acest an. 


Isarescu a precizat ca daca politica monetara a BNR nu va fi ajutata de politica fiscala a Guvernului, banca centrala va fi nevoita sa majoreze si mai mult dobanda de referinta, dupa primele doua cresteri de cate un sfert de punct la inceputul acestui an, pana la 2,25% in prezent.


In consecinta, exista si riscul ca inflatia sa creasca si mai mult.


Cu toate acestea, guvernatorul BNR a subliniat ca este convins ca inflatia va reveni la 3,5%, adica la limita tintei, spre finalul acestui an. 


Intrebat de senatorul Zamfir daca nu incurajeaza cresterea inflatiei declarand ca inflatia va creste cu 4,5%, Isarescu a raspuns:


“80% din cifra inflatiei din prezent, de 4,5%-5%, e deja in spate, ceea ce inseamna ca preturile nu cresc in acest moment cu acest nivel. In februarie inflata a fost de 0,3% pe luna, inmultit cu 12 luni ajungem la 3,6% anualizata, deci pe aici a fost inflatia in februarie. In martie, se pare ca tot aici este."


Trebuie sa evitam iar un hard landing


Intrebat de senatorul Citu despre pericolul politicii fiscale prociclice, Mugur Isarescu a rapuns:


"Avem problemele cu prociclicitatea, care nu e usor de inteles, dar lucram cu Guvernul si Comisia Europeana, pentru a ne ajuta sa evitam un hard lending, o aterizare dura a economiei."


De ce a majorat BNR dobanda? 


Isarescu a raspuns la o intrebare frecventa din ultimul timp, pusa in special de reprezentantii PSD.


El a explicat ca BNR a fost nevoita sa creasca dobanda de referinta cu o jumatate de punct pentru ca "situatia din Romania difera de alte tari din zona. In aceste tari inflatia e in interiorul tineti, pe can in Romania inflatia a ajuns la 4,7% in feburarie, peste tinta BNR, de 2,5% plus o marja de 1 punct.


El a dat exemple privind inflatia din alte tari: 1,8% in Cehia, fata de tinta de 2% plus 1, in Polonia e 1,4% fata de tinta de 2,5% plus 1, in Ungaria e 1,9%, fata de tinta de 3% plus 1 punct.


De asemenea, monedele nationale din tarile vecine s-au apreciat in ultima perioada, in discrepanta cu leul, care s-a depreciat, "pe fondul cererii semnificative a deficitului de cont curent".


Comparativ, coroana ceha s-a apreciat cu 5,8%, zlotul cu 5,5%, iar forintul a fost stabil. 


Isarescu, de acord cu Zamfir!


"Veti fi surprins ca va impartasesc opinia!" l-a flatat zambind guvernatorul Isarescu pe senatorul Zamfir, la intrebarea acestuia daca nu cumva bancile sunt descurajate sa stimuleze creditarea, intrucat pot obtine dobanzi triple pentru depozitele plasate la BNR, comparativ cu dobanzile platite la depozitele atrase de la clienti.


“Bancile trebuie sa majoreze dobanzile la depozite”, a completat Isarescu.


(stire in curs de actualizare)