www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Situatie absurda in cazul popririi conturilor: la unele banci nu-ti poti plati rata la credit

Autor: Bancherul.ro
2017-04-11 22:17

Pe site-ul Reclamatiibanci.ro, dedicat educatiei financiare si rezolvarii problemelor dintre banci si clientii acestora, primim o sumedenie de reclamatii si intrebari referitoare la problema popririi conturilor bancare in cadrul procesului de executare silita.


Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta cei care au conturile poprite este cea a platii ratelor la credit.


Clientii unor banci, precum Credit Europe Bank, s-au trezit pur si simplu in situatia de a ajunge restantieri si a fi raportati la Biroul de Credit pentru ca banca nu le-a acceptat plata ratei lunare la propriul credit sau card de credit, motivand ca nu se poate atinge de contul poprit in care oamenii isi incaseaza salariul si nici nu le poate accepta plata ratei la ghiseu, intrucat orice suma depusa in cont trebuie sa mearga la executorul judecatoresc.


De exemplu, daca ai un salariu de 2.000 de lei si o poprire pentru o datorie la un credit, reprezentand o treime din salariu, banca poate sa-ti retina din salariu maxim 330 de lei, astfel ca-ti mai raman 670 de lei, cu care ar trebui sa pot plati fara probleme rata la cardul de credit, de 200 de lei.


Ceea ce nu este posibil. Pentru ca, spune banca, orice suma care intra in cont trebuie sa mearga la executorul judecatoresc.


Asa incat, in mod absurd, desi ai bani sa-ti platesti rata la cardul de credit, nu o pot plati, astfel incat ajungi in situatia de a ajunge restant, raportat la Biroul de Credit si in final executat silit din nou, ceea ce presupune costuri suplimentare si consecintele de rigoare.


Motiv pentru care alte banci, precum Raiffeisen Bank, au ajuns sa recurga la urmatoarea strategema: pentru a-si putea plati rata la credit, cei cu conturile poprite trebuie sa incheie un act aditional cu banca, prin care sa se deschida un cont pe numele alte persoane, din care sa se plateasca rata!


De ce se intampla aceasta situatie absurda? Se pare din interpretarea gresita a prevederilor legale, potrivit carora daca un credit nu este inscris in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare (AEGRM), o baza de date in care se certifica cine are prioritate in recuperarea datoriilor, in ordinea in care au fost facute, atunci nu se poate achita inainte de a se plati datoria la un credit mai nou.


Astfel s-a ajuns in situatia absurda din prezent, in care chiar daca am bani sa-mi platesc rata la credit, daca acesta nu este incrisa in AEGRM, nu o pot plati si risc sa fiu executat silit si pentru acest credit, inainte de a putea achita datoriile pentru celalalt.


Se pare ca situatia cu AEGRM este valabila doar in cazul unor banci. De exemplu, reprezentantii BRD spun ca banca poate incasa ratele doar pentru creditele acordate dupa luna noiembrie 2013, intrucat creditele mai vechi nu au fost inscrise la AEGRM, ceea ce inseamna ca nu au prioritate la recuperarea creditelor in fata executarilor silite mai noi.


Abia la BCR problema popririlor se rezolva cat de cat corect, dar nici aici situatia nu este perfecta: banca accepta plata ratelor la credite din conturile poprite doar in ziua scadentei sau a doua zi. Daca platesti mai devreme sau mai tarziu, rata ajunge la executorul judecatoresc, conform informatiilor furnizate la call-centerul bancii, asa cum am obtinut informatiile si despre celelalte banci.


Responsabilii cu comunicarea ai BCR ne-au transmis urmatoarele: “In cazul clientilor care prezinta popriri active se pot realiza in continuare depuneri in contul de rambursare doar ca sumele pot fi utilizate cu prioritate pentru plata ratei doar daca sunt depuse in cont in ziua scadentei (sau dupa data scadentei).
Sumele depuse/incasate in cont anterior scadentei vor fi redirectionate catre poprire urmand ca in ziua scadentei sa fie utilizate pentru plata ratei doar diferentele ramase.”


La call-center-ul Bancii Transilvania am sunat de trei ori si am asteptat de fiecare data intre 14 si 22 de minute pentru a raspunde cineva, pentru ca in final o voce inocenta sa spuna ca nu se poate plati rata la credit daca ai contul poprit. Sunteti sigura? ar fi intrebat-o orice client al BT, astfel ca ea a revenit, dupa ce s-a consultat cu colegii mai experimentati, si s-a corectat, spunand ca ratele la credit se pot plati, daca raman suficienti bani din salariu si pentru rata, dupa achitarea popririi de o treime din salariu.


Raspunsul oficial al BT este urmatorul:


“In situatia in care pe contul unui client se instituie o poprire, iar respectiva persoana are credit la BT, pentru achitarea ratei este necesar sa depuna suma aferenta in contul curent.”


Plata ratelor la credit nu este singura problema a clientilor cu conturi poprite. Multi ne-au reclamat faptul ca bancile le-au retinut mai mult de o treime sau jumatate din salariu, maximul prevazut de lege, iar altii s-au plans ca le-au fost luate alocatiile copiilor, pensiile alimentare, indemnizatiile sau alte tipuri de venituri care potrivit legii nu sunt supuse executarii silite prin poprire.


Si asta in ciuda faptului ca potrivit legii, mai exact Codul de procedura civila, ratele la creditele bancare au prioritate in fata unei executari silite, cum alte cuvinte mai intai trebuie platita rata la credit si abia apoi datoria pentru executarea silita prin poprire.