www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Ambasada SUA acuza BNR ca a emis o moneda cu fostul guvernator Mihail Manoilescu, descris drept un fascist si antisemit

Autor: Bancherul.ro
2016-05-13 16:17

BNR anunta intr-o declaratie de presa ca "analizeaza semnalele recente referitoare la o emisiune numismatică in care a fost inclus fostul guvernator Mihail Manoilescu", dupa ce ambasada Statelor Unite ale Americii (SUA) au transmis un comunicat in care isi exprima "dezamagirea" fata de emiterea monedei omagiale cu Manoilescu, intrucat acesta "a promovat şi a contribuit activ la ideologia fascistă şi sentimentul antisemit în România, care în final au condus la cea mai întunecată perioadă a acestei ţări".


"Ambasada SUA îşi exprimă dezamăgirea cu privire la decizia Băncii Naţionale a României de a-l onora pe Mihail Manoilescu, fostul guvernator al Băncii Naţionale din perioada interbelică, prin lansarea unei monede omagiale. Manoilescu a promovat şi a contribuit activ la ideologia fascistă şi sentimentul antisemit în România, care în final au condus la cea mai întunecată perioadă a acestei ţări", se arata intr-un comunicat al Ambasadei SUA in Romania, in care se mai precizeaza urmatoarele:


"În timp ce Ambasada SUA recunoaşte dreptul României de a sărbători tradiţiile instituţiilor sale, aceste celebrări nu trebuie să includă imagini ale unor persoane care au fost condamnate de către istorie şi care, prin faptul că sunt onorate, sunt validate. Această practică contravine fundamentului instituţional democratic al României, promovării statului de drept şi protecţiei drepturilor fundamentale ale omului".


BNR a emis ulterior o declaratie de presa in care precizeaza ca includerea lui Manoilescu in emisiunea numismatica a vizat exclusiv activitatea sa în fruntea băncii centrale și cea în domeniul cercetării economice și financiare la nivel mondial.


In prezentarea lui Manoilescu de pe site-ul BNR nu se pomeneste nimic despre implicarea acestuia in ideologia fascistă şi sentimentul antisemit:


"Absolvent cu titlul de inginer al Scolii Nationale de Poduri si Sosele din Bucuresti, Mihail Manoilescu s-a evidentiat în constiinta opiniei publice ca om politic sustinator al revenirii regelui Carol al II-lea pe tronul României.


În cursul activitatii sale a fost de mai multe ori ministru la Lucrari Publice si Comunicatii, Industrie si Comert, dar si la Afacerile Straine în vara anului 1940. S-a afirmat în gândirea economica a vremii prin lucrarile "Théorie du protectionnisme et de l'échange international" (1929) si "Le siécle du corporatisme. Doctrine du corporatisme intégral et pur" (1934).


A fost guvernator al B.N.R. în perioada 14.07.1931 - 27.11.1931. În aceasta calitate, s-a opus dorintei regelui Carol al II-lea de a salva Banca Marmorosch-Blank de la faliment prin interventia B.N.R. Aceasta atitudine i-a adus destituirea din functie, dar si îndepartarea pentru o vreme de camarila regala."


Declarație de presă BNR:


Referitor la emisiunea numismatică a Băncii Naţionale a României din luna aprilie 2016, facem următoarele precizări: 


Emisiunea numismatică lansată în luna aprilie 2016 face parte dintr-un proiect, inițiat în anul 2015, de prezentare a istoriei Băncii Naționale a României și a personalităţilor care au ocupat de-a lungul anilor demnitatea de guvernator al acesteia. Demersul din acest an vizează marcarea activității a trei dintre guvernatorii băncii centrale la împlinirea unui număr semnificativ de ani de la naștere - 175 de ani de la nașterea lui Ion I. Câmpineanu, 140 de ani de la nașterea lui Ion Lapedatu și 125 de ani de la nașterea lui Mihail Manoilescu, cei trei ocupând demnitatea de guvernator în perioade istorice diferite. 


Includerea în emisiunea numismatică a lui Mihail Manoilescu, care a deținut demnitatea de guvernator al BNR în anul apogeului Marii Crize Economice, într-un context global și european caracterizat de transformări profunde, a vizat exclusiv activitatea sa în fruntea băncii centrale și cea în domeniul cercetării economice și financiare la nivel mondial.


BNR analizează în prezent semnalele recente referitoare la această emisiune numismatică. Totodată, BNR va face demersuri pentru stabilirea unor proceduri de lucru cu instituții reprezentative de specialitate în vederea evitării unor potențiale situații regretabile în viitor.


Reamintim că potrivit competențelor sale legale, Banca Naţională a României realizează emisiuni numismatice, în tiraje reduse, destinate colecționarilor, în cadrul unor programe ce includ o tematică diversă, dedicate atât personalităţilor şi evenimentelor marcante din istoria României, cât și celor care au marcat evoluţia civilizaţiei universale. 


Reafirmăm că, în niciun caz și sub nicio formă, emisiunile numismatice ale BNR nu doresc să rănească sentimentele nimănui, cu atât mai puțin să aducă atingere memoriei vreunei comunități sau să transmită mesaje având caracter ofensator, xenofob ori discriminator. Întreaga activitate a Băncii Naționale a României este orientată fără excepție în spiritul respectului față de valorile umanității, ale democrației și multiculturalismului.