www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Mugur Isarescu despre legea darii in plata: un stat care-si neaga propria garantie se autoproclama ca fiind in semi-default, nu? Ce-o sa creada agentiile de rating?

Autor: Bancherul.ro
2016-02-06 12:25

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, avertizeaza ca legea privind darea in plata a caselor ipotecate anuleaza garantia statului pentru jumatate din valoarea unui credit acordat de banci prin programul Prima Casa, ceea ce ar putea fi interpretat de agentiile de rating ca un semi-default al statului roman.


Guvernatorul a precizat ca a luat aceasta idee dintr-un studiu de impact al legii realizat Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal si economistul-sef al Raiffeisen Bank, singura care a anuntat majorarea avansului la creditele imobiliare de la 15% la 35%, din cauza legii privind darea in plata.


Ce a declarat Mugur Isarescu, in cadrul briefingului de ieri de la BNR:


“Este foarte bine ce am vazut in ultimele zile. Ca in sfarsit se vine cu informatii corecte, care arata ca in Europa doar in Spania exista asa ceva, deci este un fel de o inovatie. Initiatorul (legii privind darea in plata) a vrut sa vina cu inovatii, ceea ce in industria bancara e cam greu sa faci inovatii, si in orice caz nu vad ca Romania sa aiba o traditie legislativa si bancara care sa permita inovatii, dar sa admitem acest lucru. Am vazut ca s-a aratat cum functioneaza si in America, ca si acolo legea functioneaza altfel, de la stat la stat, am vazut analize care arata foarte clar ca intre aceasta lege si pretentia ca pune in aplicare Directiva 17 nu exista nici o legatura, totul a fost propaganda ieftina, ca sa nu folosesc un cuvand mai nepotrivit. Si au inceput si analize de impact, pe care nu le face banca nationala, ca sa nu fim acuzati ca suntem de partea bancilor, suntem de partea stabilitatii si dezvoltarii sustenabile a economiei romanesti. Analizele de impact, precum cea a lui Ionut Dumitru, pe care chiar acum am citit-o, trebuie intr-adevar sa fie citita de foarte multa lume. Pentru ca, numai un singur punct: un stat care-si neaga propria garantie se autoproclama ca fiind in semi-default, nu? Daca eu, stat, spun ca garantia pe care ti-am dat-o nu mai este valabila, ce-o sa creada agentiile de rating? In aceasta lege, asa cum este in prezent, nu se spune nimic despre garantia pe care statul roman o da in cadrul programului Prima Casa. Acesta este un singur lucru, dumneavoastra puteti sa-l cititi pe Ionut Dumitru, ca este economist sef la Raiffeisen si este si presedintele Consiliului Fiscal.”