www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



De ce creditarea ramane inca in teritoriu negativ: cate imprumuturi noi acorda bancile si cat de mult scade soldul de finantari vechi in euro si CHF

Autor: Bancherul.ro
2015-09-01 00:41

Bancile au acordat in luna iulie a acestui an credite noi in lei pentru populatie in valoare de 2,6 miliarde lei, ceea ce a dus la majorarea cu 1,5 miliarde lei a stocului de imprumuturi in moneda nationala acordate de banci persoanelor fizice, la un total de 47,5 miliarde lei.


Insa in acelasi timp soldul de credite in euro a scazut aproape cu aceeasi valoare, respectiv 2,3 miliarde euro, arata ultimele date ale BNR.


Stocul de credite in euro se subtiaza din doua motive principale. In primul rand pentru ca imprumuturile mai vechi ajung la scadenta, iar noile credite nu se mai acorda decat in lei, ca urmare a restrictiilor impuse de BNR acordarii de noi credite in valuta. In al doilea rand, este vorba de creditele neperformante pe care bancile le scot in afara bilanturilor sau le vand recuperatorilor de creante.


Exista si un al treilea motiv, dar cu impact mai redus, si anume conversia creditelor din euro in lei, insa cand vorbim de conversie ne gandim in principal la creditele in franci elvetieni (CHF).


Conversia in lei a creditelor in CHF din portofoliul Volksbank, proces finalizat in iulie de Banca Transilvania (BT), a avut un impact destul de mare asupra volumelor de noi credite in moneda nationala.


Conform datelor furnizate de BT, valoarea creditelor convertite s-a ridicat la 2,2 miliarde lei in cele trei luni de oferta (mai, iunie si iulie), perioada in care volumul total de noi credite in lei acordate de banci populatiei a fost de 8,3 miliarde lei, ceea ce inseamna ca impactul conversiei a fost de aproximativ un sfert din totalul de noi credite acordate.


Creditele noi de consum au crescut cu 70% in ultimele luni


Bancile au acordat in lunile mai, iunie si iulie din acest an credite de consum in lei in valoare de 5,2 miliarde lei, fata de doar 3,1 miliarde lei in aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce inseamna o crestere de aproape 70%.


In privinta creditelor noi in lei pentru firme, acestea s-au ridicat la 1,9 miliarde lei in iulie, insa stocul imprumuturilor a scazut cu 600 de milioane de lei, ceea ce inseamna ca noile finantari nu au putut acoperi rambursarile si scoaterea din bilanturi a imprumuturilor vechi.


[1]


In acelasi timp, creditele noi in euro contractate de firme au insumat 915 milioane lei in luna iulie, de asemenea insuficient pentru cresterea stocului total de imprumuturi in euro, care a scazut cu 1,3 miliarde lei.


In concluzie, cu toate ca ritmul creditarii in lei, in special pentru populatie, a accelarat in ultimul an, volumele de noi imprumuturi nu sunt suficiente pentru a acoperi disparitia creditelor in valuta, rambursarile creditelor vechi si curatarea portofoliilor de credite neperformante.


Astfel ca ritmul anual al creditarii ramane in teritoriu negativ: -1,3% in iulie 2015, fata de iulie 2014. (vezi aici detalii)