www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Kruk ma ameninta ca-mi vinde apartamentul la licitatie pentru o datorie la banca de numai 14.000 de lei. Au voie sa faca asta?

Autor: Bancherul.ro
2015-06-14 17:13

"Acum 3 ani am luat de la BCR un card de cumparaturi de 4000 lei si un imprumut cash de 5000 lei. Am platit si...s-a intamplat si neprevazutul...nu am mai putut plati.


Datoria mi-a fost vanduta la Kruk, am dat cate 100 ron pe luna iar cei de la kruk vroiau 500, asta in cazul in care eu am minimul pe economie. Azi m-am trezit cu somatie ca-s raportata la executor pt executare silita.


Am apartament pe numele meu. Am incercat sa ajung cu ei la un numitor comun, nu se poate. Vor in prima faza 6000 ron si restul pana la 14000 ron in 5 rate.


Nu am de unde sa scot banii acestia si mi-au zis ca o sa-mi scoata casa la licitatie sa-si recupereze datoria. Eu vreau sa platesc, dar mai mult de 400 ron pe luna nu pot da.


Din cate am observat, fac tot posibilul sa-ti scoata bunurile mobile si imobile la licitatie. Au voie sa-mi scoata casa la licitatie pt 14000 ron? Asta in cazul in care nu accepta sa le dau lunar, nu accepta sa-mi opreasca din salariu, direct casa la licitatie. Ce sa fac?", ne-a intrebat un cititor al site-ului Reclamatiibanci.ro, dedicat educatiei financiare si rezolvarii problemelor dintre banci si clienti.


Raspuns ReclamatiiBanci.ro


Stimata doamna,


Firma de recuperare creante Kruk nu ar trebui sa recurga la astfel de amenintari cu scoaterea casei la licitatie pentru o datorie atat de mica. Mai ales ca sunteti o peroana de buna credinta, care doreste sa-si achite datoriile, nu este vorba de o locuinta ipotecata in favoarea bancii, iar locuintele familiale beneficiaza de protectie suplimentara, conform noilor prevederi legislative europene, in cazul recuperarii datoriilor.


De altfel, chiar oficialii Kruk ne-au transmis, intr-un raspuns referitor la cazul dumneavoastra, ca executarea silita este ultima solutie in cazul recuperarii datoriilor.


Iata ce ne-a raspuns Kruk despre cum procedeaza in cazuri precum cel al dumneavoastra:


“Trimiterea unui caz catre biroul executorului judecatoresc nu este modelul nostru uzual de colectare. Noi explicam in notificari care sunt costurile suplimentare ale executarii silite, acestea nefiind profitabile pentru clientii nostri, ci vor
creste valoarea datoriei.


KRUK transmite un caz spre executare silita ca urmare a esecului modelului de colectare pe cale amiabila, care promoveaza plata datoriilor in rate lunare adaptate posibilitatilor financiare ale clientilor. Cazurile care sunt trimise catre biroul executorului judecatoresc reprezinta o mica parte, comparativ cu intregul portofoliu al KRUK Romania.


Dar chiar si in cazul executarii silite, in continuare promovam posibilitatea platilor in rate catre birourile executorilor judecatoresti cu care colaboram.


Vezi raspunsul integral