www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Conversia creditelor din franci in lei incepe sa afecteze reputatia bancilor. Reactia unui client: felicitari BT, rusine OTP! Guvernatorul Isarescu: Banca Transilvania a dat un exemplu pozitiv, iar cei care nu-l vor urma, vor fi sanctionati de piata

Autor: Bancherul.ro
2015-05-11 21:56

Modul diferit in care bancile au ales sa trateze problema conversiei creditelor din franci elvetieni in lei incepe sa produca si risc reputational pentru unele institutii de credit care nu reusesc sa intre in gratiile clientilor, adica cele care nu accepta sa imparta povara riscului valutar cu clientii puternic afectati de aprecierea francului.


Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spune ca banca nationala sprijina cu tarie principiul impartirii poverii intre creditor si debitor, iar Banca Transilvania a dat un exemplu pozitiv in acest sens. Ramane de vazut in ce masura si alte banci vor urma exemplu acesteia, iar cele care se vor incapatana, vor fi sanctionate de piata, considera guvernatorul.


Iata, de exemplu, reactia unui client OTP Bank: “Felicitari BT pentru relatia corecta pe care o construieste cu clientii! In schimb, rusine OTP pentru aroganta si lipsa de reactie! Cu al doilea portofoliu de credite in CHF, continua sa isi jefuiasca proprii clienti, sub obladuirea BNR-ului si a guvernantilor. Marje umflate la 7%, fixate abuziv in 2010, reduceri nesemnificative temporare, pe 3 luni, rate mai mult decat duble. Stie cineva in tara asta cate imprumuturi in CHF sunt la OTP Bank, externalizate sau nu? Cum e permis, de unde atata incompetenta?!...”


Adevarul este ca oferta BT, prin care asigura clientilor Volksbank o reducere de aproape 40% din soldul creditului in CHF inainte de a fi convertit in lei, a fost facuta in conditiile speciale ale preluarii bancii austriece, pierderile rezultate din aceast discount pentru conversie fiind prevazute in tranzactia dintre cele doua banci si suportate in mare parte de Volksbank, nu de Banca Transilvania.


Restul bancilor cu credite in CHF, precum Raiffeisen Bank, OTP Bank, Credit Europe Bank si bancile grecesti Bancpost, Piraeus Bank, Banca Romananeasca, nu sunt de acord sa ofere clientilor o reducere a datoriei in cazul conversiei in lei, cu alte cuvinte nu sunt dispuse sa aplice acel principiu de impartire a povarei cursului valutar, dupa cum au recomandat reprezentantii BNR.


Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat vineri ca “principiul impartirii poverii intre creditor si debitor este sprijinit de care banca nationala cu tarie, iar Banca Transilvania da un exemplu pozitiv. In ce masura alte banci vor intelege acest exemplu pozitiv ramane de vazut. Piata ii va sanctiona oricum pe cei care dovedesc o anumita incapatanare.


Isarescu: principiul impartirii poverii intre creditor si debitor este sprijinit de care banca nationala cu tarie


Intrebat daca solutia BT ar trebui aplicata si de alte banci cu credite in franci elvetieni, si daca ar trebui, de ce nu o fac, guvernatorul a raspuns:


“Parerea noastra despre creditele in valuta si franci elvetieni am prezentat-o public si nu am schimbat-o. BNR nu isi schimba opiniile de azi pe maine. Ne-am dus si in Parlament cu aceasta parere. Am explicat si rolul nostru, de a furniza informatii de buna calitate, pentru ca pe baza lor sa se poata lua decizii corecte.


Noi nu avem nicio prerogativa de protectie a consumatorului si nici de mediere. Nu suntem mediatori intre banci si clientii acestora, dar ne-am dus chiar la limita legii, din empatie cu situatia mai grea a unor beneficiari de credit, nu a tuturor, pentru ca unii nici nu trebuie compatimiti, fiind debitori cu o situatie financiara mai mult decat buna, pe langa faptul ca mai sunt si bancheri printre ei si ar fi culmea sa le fi explicat lor ce este riscul valutar si la ce s-au expus. Iar in pozitia noastra am spus ca nu exista motive rezonabile pentru o tratare globala a problemei, pentru ca acei clienti nu s-au dus in grup la banca, nici la o singura banca, ci la 7 banci, nu au toti aceeasi situatie economica, fiecare are o situatie diferentiata, asadar o solutie globala cam scartaie.


Dar limite rezonabile de intelegere si exemple pozitive si exemple negative se pot dezvolta in piata. Asa functioneaza o piata normala, daca o banca da un exemplu pozitiv de impartire a poverii. Principiul impartirii poverii intre creditor si debitor fiind sprijinit de care banca nationala cu tarie, si noi consideram ca trebuie facut pe baza de negocieri bilaterale, pentru ca acel contract de credit a fost negociat bilateral.


Exemple pozitive si negative in acest proces de negociere pot sa fie date. Si Banca Transilvania da un exemplu pozitiv. In ce masura alte banci vor intelege acest exemplu pozitiv ramane de vazut. Piata ii va sanctiona oricum pe cei care dovedesc o anumita incapatanare. Desi de multe ori sanctiunile pietei nu multumesc nici pe unul nici pe altul. Repet insa ca nu avem prerogative de mediatori.”