www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Toate dobanzile in lei (de politica monetara a BNR, ROBOR, la credite si depozite) au scazut cu 1 punct procentual in 2014

Autor: Bancherul.ro
2014-12-30 23:44

BNR a scazut in acest an dobanda de politica monetara cu 1 punct, de la 3,75% cat era in ianuarie la 2,75% in prezent. In consecinta, si dobanzile pietei monetare interbancare ROBOR la 3 luni au coborat tot cu aproximativ 1 punct procentual, de la 2,5% la 1,5%, in timp ce ROBOR la 6 luni a plonjat de la 3% la 2% pe an.


Valorile mai scazute ale indicatorilor ROBOR, in functie de care se stabilesc in prezent toate creditele cu dobanzi variabile, inseamna costuri mai mici pentru cei care au credite in lei cu dobanzi variabile, cele mai multe fiind creditele ipotecare Prima Casa precum si finantarile pentru firme.


Resetarea dobanzilor la creditele Prima Casa in lei cu noua valoare a indicatorului ROBOR la 3 luni, incepand cu 1 ianuarie 2015, are ca efect reducerea substantiala a ratelor lunare (vezi aici detalii).


[1]


Bancile au ieftinit in acest an si creditele noi in lei, atat cele cu dobanzi variabile cat si cu dobanzi fixe. Datele BNR arata ca dobanzile la creditele pentru populatie au scazut de la 9% la 8%, iar costul finantarilor pentru firme a scazut de a 7% la 6%.


Pe de alta parte, si dobanzile la depozite au fost diminuate tot cu aproximativ 1 punct in acest an: de la 4% la 3% in cazul depozitelor populatiei si de la 3% la 2% la economiile firmelor.


In ciuda scaderii randamentelor platite de banci, depozitele au continuat sa creasca, inregistrand un ritm anual de 5,9% in noiembrie.


In privinta volumului de credite, stocul total al acestora s-a diminuat cu 2,7% in acest an, din cauza reducerii volumului de imprumuturi in valuta, care au fost restrictionate de BNR pentru evitarea riscului valutar cu care bancile si clientii s-au confruntat dupa izbucnirea crizei.


Valoarea creditelor in valuta din bilanturile bancilor a scazut cu 10,3% in acest an, la un total de 120 miliarde lei.


In schimb, diminuarea costului creditelor in lei a determinat cresterea volumului de imprumuturi in moneda nationala cu 9,1%, la un total de 93,6 miliarde lei. Cea mai importanta crestere s-a consemnat la imprumuturile acordate de banci populatiei, cu un ritm anual de 14,8%, in timp ce finantarile pentru firme au avansat cu doar 5,1%.