www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



In timp ce BNR se plange ca bancile ar pierde 3 miliarde euro din coversia creditelor in valuta, Banca Nationala a Ungariei ia 10 miliarde din rezerva valutara pentru a ajuta bancile sa converteasca toate creditele in forinti

Autor: Bancherul.ro
2014-09-24 17:50

In timp ce Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din BNR, explica ieri parlamentarilor ca schimbarea creditelor din valuta in lei va produce pierderi bancilor, nevoite sa efectueze swap-ul valutar necesar conversiei, Banca Centrala a Ungariei decidea, tot ieri, ca va furniza bancilor maghiare, din rezervele valutare ale tarii, valuta necesara pentru transformarea  tuturor creditelor din valuta in forinti.


Banca Nationala a Ungariei are sub administrare rezerve de 34 miliarde de euro, din care va folosi peste 10 miliarde de euro pentru a ajuta bancile sa schimbe creditele din valuta in forinti, precum si pentru a-i despagubi pe clientii carora le-au majorat nejustificat dobanzile sau le-au perceput un curs valutar prea mare la ratele pentru credite.


In prima faza este vorba de 3 miliarde de euro pe care bancile maghiare le vor primi pentru a-si recompensa clientii afectati de clauzele abuzive din contractele de credit.


Este vorba de o lege adoptata de guvernul maghiar care obliga toate bancile din Ungaria care au majorat nejustificat dobanzile la creditele in valuta sau au castigat din cursul valutar aferent creditelor sa-si despagubeasca clientii cu sumele castigate nemeritat.


Decizia guvernului ungar se bazeaza pe celebrul caz Kasler vs. OTP Bank, prin care s-a constatat ca fiind abuziva clauza prin care banca obliga clientul sa ramburseze rata la cursul de vanzare a valutei.


Instanta a decis rambursarea ratelor la cursul bancii nationale (nu la cursul de acordare a creditului, cum gresit afirma avocatul Gheorghe Piperea, in incercarea de a castigat procesele pe care le are cu bancile romanesti), decizie ce se va aplica acum tuturor bancilor maghiare, intrucat cazul Kasler vs. OTP este reprezentantiv pentru tot sistemul bancar maghiar.


Nu insa si pentru bancile romanesti, intrucat acestea, spre deosebire de bancile maghiare, nu-si obliga clientii sa ramburseze ratele la cursul de cumparare al bancii, clientii putand veni cu valuta achizitionata de oriunde, nefiind obligati sa o cumpere de la banca, pentru a-si plati rata.


In acelasi timp, bancile maghiare vor trebui sa plateasca si daca au crescut nejustificat dobanzile sau comisioanele la credite, astfel ca in total pierderile acestora se ridica la aproape 3 miliarde de euro.


Pe de alta parte, Banca Nationala a Ungariei va folosi o suma uriasa din rezervele sale valutare, estimata la aproximativ 10 miliarde de euro de catre directorul general al institutiei, Marton Nagy, pentru a ajuta bancile sa efectueze conversia tuturor creditelor populatiei din valuta in forinti, conform unei alte legi ce urmeaza a fi adoptata la finalul acestui an.


Este vorba de credite cu o valoare totala de 11 miliarde de euro, a precizat Nagy. 


Costurile conversiei nu vor fi suportate doar de banci, guvernul maghiar urmand a suporta o parte din pierderi.


Vezi aici anuntul Bancii Nationale a Ungariei privind conversia creditelor in valuta