www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cum sta Romania la indicatorii macro-economici si financiar-bancari in comparatie cu tarile vecine din Estul Europei

Autor: Bancherul.ro
2014-09-18 23:49

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvolare (BERD) a publicat prognoza privind evolutia economiilor din tarile din Estulsi Centrul Europei, precum si statistici comparative ale indicatorilor macro-economici si financiari din aceste tari.


Romania este codasa la o serie de indicatori, precum creditele neperformante, desi avem cea mai mica rata a somajului din regiune. Stam bine, in schimb, la rezervele valutare ridicate si la datoria externa a tarii raportata la PIB, mai mica decat a altor state din zona.


In privinta prognozei privind evolutia economiei in urmatorii ani, BERD estimeaza ca PIB-ul Romaniei va creste cu 2,6% in acest an si 2,8% in 2015, fata de 3,5% in 2013, estimare neschimbata fata de precedenta prognoza, in ciuda faptului ca intre timp statisticile au relevat ca suntem in recesiune economica. (Vezi aici raportul BERD)


In comparatie cu tarile vecine de talia noastra, suntem din acest punct de vedere codasi: Polonia ar urma sa aiba o crestere economica de 3% in acest an si 3,3% in 2015, in timp ce Ungaria de 2,8% in 2014 si 2,2% in 2015.


Depasim insa Bulgaria, cu o crestere de PIB estimata la doar 1,5% in acest an si 2% anul viitor.


In privinta creditelor neperformante, suntem campioni, dupa cum se stie: am ajuns la inceputul anului la o rata de peste 22%, (chiar daca intre timp am mai scazut in urm a masurilor luate de BNR) la nivelul unor tari precum Serbia, Albania, Mungenegru, Cipru, cu mult mai ridicata decat in Polonia (8,3%) si Ungaria (7,8%).


Si asta in ciuda fapului ca Romania are cea mai redusa rata a somajului din zona, de doar 7%, fata de 9% in Polonia si 8,1% in Ungaria, ca sa nu mai vorbim de Bugaria, cu 13%.


[1]


Nu stam prea bine nici in privinta ratei de economisire: depozitele bancare reprezinta doar 34% din PIB-ul de 189 miliarde dolari, al doilea ca marime din Europa de Est, dupa Polonia, cu 516 miliarde dolari. Comparativ, depozitele din Bulgaria au o pondere de 68% din PIB, in Ungaria 39% iar in Polonia 47%.


Rezervele valutare ale Romaniei administrate de BNRse ridica la 41,8 miliarde dolari, reprezentand 22% din PIB si pot acoperi valoarea importurilor pe o perioada de 6,2 luni. Comparativ, rezervele valuare ale Poloniei sunt de 98 miliarde dolari, reprezentand 19% din PiB si acopera importurile tarii pe o perioada de 5,2 luni.


Un aspect pozitiv este datoria externa a Romaniei, care reprezinta 69,7% din PIB, mai mica decat in Bulgaria, cu 95,9% si a Poloniei, cu 71,1% sau a Ungariei, cu 115,9%.


[2]