www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Creditele ipotecare si de consum din Romania au ajuns mai ieftine decat in Polonia, Ungaria si Bulgaria. In schimb, firmele romanesti continua sa se imprumute mai scump decat cele din statele vecine

Autor: Bancherul.ro
2014-09-08 16:43

Daca in privinta creditarii, care scade in continuare, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, nu se poate lauda deloc, desi in primavara punea ramasag ca aceasta va reveni in vara pe teritoriu pozitiv, el se poate in schimb mandri cu dobanzile tot mai mici la imprumuturile pentru persoane fizice.


Acestea au ajuns, conform statisticilor Bancii Centrale Europene (BCE), sub nivelul celor din tarile vecine cu care ne putem compara, adica Polonia, Ungaria si Bulgaria, atat in privinta creditelor imobiliare cat si a creditelor de consum in monedele locale ale respectivelor tari.


Fireste ca in tarile din zona euro dobanzile la credite sunt si mai mici, insa nu putem compara mere cu pere, din simplul motiv ca dobanda la euro a BCE este aproape 0, pe cand cea a BNR e 3,25%.


In schimb, firmele romanesti se imprumuta in continuare mai scump, in moneda nationala, decat cele din tarile vecine, fapt care le impiedica dezvoltarea si implicit gradul de competitivitate in raport cu companiile concurente din alte tari.


Asta dupa ce in 2009 firmele romanesti au fost nevoite sa plateasca dobanzi uriase pentru creditele in lei la termen de pana la un an, intre 16% si 21%, dupa cum se vede si din "cocoasa" verde a graficului, ca efect al crizei si majorarii puternice a dobanzilor de pe piata interbancara.


Ulterior, dobanzile au coborat spre 13% in 2010 si sub 10% in 2013, pentru ca in prima parte a acestui an sa le ajunga din urma pe cele din Bulgaria, in jur de 6,5%.


Comparativ insa cu firmele din restul tarilor din zona, pentru antreprenorii romani costul finantarilor in moneda locala, de pana la 1 milion de lei, pe termen scurt, de 1 an, este cu cel putin 2 puncte mai ridicat: In Ungaria dobanda acestor tipuri de credite este de 5%, in Spania si Polonia de 4,5% iar in Cehia este la nivelul tarilor dezvoltate europene, de doar 2,5%.


[1]


Creditele de consum din Romania sunt mult mai ieftine


In ceea ce priveste creditele de consum in moneda locala, dobanzile (costul total, conform statisticilor BCE) din Romania (linia de culoare roz din graficul de sus) sunt in jurul a 11%, mai mici decat in Bulgaria (12,5%), Cehia (15%), Polonia si Ungaria (20%).


Vedem, asadar, ca exista discrepante destul de importante in privinta costului unui credit de consum, care, poate suprinzator, in Polonia si Ungaria este inca o data mai ridicat decat la noi.


In Spania, costul acestor credite este de 8% in euro iar la nivelul tarilor din zonei euro dobanda este de doar 3% in medie.


Si dobanzile la ipotecare au ajuns mai mici ca la vecini


Si la creditele ipotecare (tot linie roz), dobanzile din Romania, in lei, se afla printre cele mai reduse dintre tarile din regiune, cu putin peste 5% in medie, fata de aproape 6% in Polonia si peste 7% in Ungaria si Bulgaria.


In Cehia, in schimb, creditele ipotecare in moneda locala, coroana, la fel ca cele pentru firme, sunt mult mai mici, in jur de 3%, la nivelul Spaniei si altor tari din zona monedei euro.


[2]


Iar bancile romanesti continua sa micsoreze costul creditelor ipotecare in moneda nationala, in perspectiva diminuarii in continuare a dobanzii de referinta la leu, pe care BNR ar urma sa o scada cu inca un sfert de punct la finalul acestei luni, pana la 3% pe an.


Ultimul anunt a fost facut astazi de UniCredit Tiriac Bank, care a redus cu pana la 3,2 puncte dobanzile pentru toate tipurile de credite garantate cu ipoteca. De exemplu, la creditul ipotecar pentru cumpararea unei locuinte, dobanda fixa in primii trei ani a fost redusa de la 6,53% la 4,95%, la nivelul celorlalte banci concurente si media pietei, dupa cum se vede si din grafice.


Dobanzi mici, dar credite putine


Ramane de vazut daca dobanzile tot mai mici la creditele in lei vor reusi sa relanseze creditarea aflata intr-o continua scadere pe parcursul ultimilor 5 ani, in special din cauza diminuarii stocului de credite in valuta.


Creditul neguvernamental, destinat firmelor si populatiei, se afla in iulie 2014 in scadere cu 3,4% fata de iulie 2013, in timp ce creditul guvernamental, adica titlurile de stat achizitionate de banci, era in crestere cu 8,9%.


Atat bancherii cat si reprezentantii BNR spun ca evolutia creditarii nu depinde doar de costul imprumuturilor cat mai ales de increderea populatiei si firmelor in evolutia economiei, precum si de situatia financiara a familiilor si antreprenorilor, multi fiind supraindatorati din anii de boom economic.